Business

VVVL: Eendracht maakt macht

Eendracht maakt macht

Al tien jaar lang werkt Cronos samen met de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Voor dit artikel hadden we een een ontmoeting met Christophe de Jaeger.

Om de diverse diensten te verzekeren telt de FOD 1300 medewerkers. Christophe heeft de leiding over een team dat varieert van zeven tot vijftien personen. Hij is  projectverantwoordelijke voor de ontwikkelingen met de APEX-tool van Oracle en Java.

 

Een robuuste internetarchitectuur

 

Met de tool Oracle Application Express (APEX) is het mogelijk om enkel met behulp van een browser applicaties te ontwerpen, te ontwikkelen en te implementeren op basis van de Oracle-databank. Het  APEX systeem wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt wanneer burgers online een formulier moeten invullen, dat daarna gecontroleerd en gecodeerd wordt, zodat de bevoegde dienst het kan verwerken.

Het team van Christophe bestaat uit zowel externe als interne medewerkers. De medewerkers van CRONOS staan vooral in voor de architectuur, zoals de migratie van de ene naar de andere versie of het creëren van internetdiensten gekoppeld aan externe systemen. “Zo’n tien jaar geleden zijn we begonnen met APEX 3 “, legt Christophe uit. “sinds mei 2017 gebruiken we APEX 5, en Oracle Publisher voor de publicatie in PDF.”

Voor de rest hebben de interne en externe medewerkers hetzelfde takenpakket en verloopt de samenwerking zeer vlot. Onze projecten hebben een gemiddelde omvang van 100 tot 1000 mandagen. Waar mogelijk maken we bovendien gebruik van de SCRUM-methode .” Deze geavanceerde methodiek op het vlak van ontwikkeling is gebaseerd op het agilesysteem en zorgt ervoor dat het team zichzelf op een hele f lexibele manier kan organiseren.”

 

Van milieubescherming tot verwarmingsnormen

 

Dankzij zijn doeltreffende lT-dienst en robuuste virtuele architectuur kan de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu uiterst diverse projecten en diensten aan.

Zo is de FOD verantwoordelijk voor de implementatie van CITES, de overeenkomst over de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten. Het akkoord regelt de Belgische invoer, uitvoer, verkoop en kweek van beschermde soorten. Als u bijvoorbeeld uw papegaai wilt meenemen op reis, zult u hiervoor hoogstwaarschijnlijk via het CITES-systeem toestemming moeten vragen. De ClTES-overeenkomst zegt dat er rekening moet worden gehouden met de Europese wetgeving en dat de gegevens moeten worden getoetst aan externe systemen, zoals de databank van het wereldwijde systeem voor diergezondheidsinformatie. Deze gegevens moeten bovendien worden geregistreerd, wat niet altijd evident is.

Een ander vrij complex project betreft de controle van verwarmingstoestellen in België.

“Er is bijvoorbeeld een formulier dat een fabrikant moet invullen als deze een verwarmingstoestel wil verkopen op de Belgische markt. Alle systemen moeten immers aan strikte normen voldoen “,licht Christophe toe. “Dankzij onze toepassing kan de inspectiedienst de nodige controles uitvoeren.”

Als eerstelijnsdienst voor opdrachten op het vlak van volksgezondheid, veiligheid van de oedselketen en leefmilieu toont het team van Christophe op die manier elke dag opnieuw de doeltreffende samenwerking aan tussen de FOD en Cronos.

Ontdek meer

Innovatie
Haven van Antwerpen-Brugge kiest met low-code voor vernieuwing en efficiëntie
Port of Antwerp-Bruges is steeds op zoek naar manieren om hun werking te optimaliseren. Met de hulp van Cronos Public Services zet het havenbedrijf volop in op low-code, een methode…
Innovatie
Van workshop naar praktijk: het RIZIV naar een wendbare organisatie
3 maanden geledenOnze maatschappij is voortdurend in verandering en hetzelfde geldt voor onze organisaties. Een gids die je ondersteunt bij die veranderingen komt altijd van pas. Voor het Rijksinstituut voor…
Smart
VITO innoveert met generatieve AI van GPT-4
3 maanden geledenGeneratieve artificiële intelligentie zit in de lift. Wie heeft er tegenwoordig nog niet van ChatGPT gehoord? Misschien heb je het zelf al wel eens uitgeprobeerd. Ook de Vlaamse…
Innovatie
De Vlaamse overheid kiest met Recht van voorkoop-toepassing voor toekomstbestendige technologie op maat
De Vlaamse overheid kan in bepaalde gebieden beroep doen op het recht van voorkoop. Dat recht geeft de overheid de mogelijkheid om onroerend goed te kopen met voorrang op kandidaat-kopers…

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.