Innovatie

Haven van Antwerpen-Brugge kiest met low-code voor vernieuwing en efficiëntie

Port of Antwerp-Bruges is steeds op zoek naar manieren om hun werking te optimaliseren. Met de hulp van Cronos Public Services zet het havenbedrijf volop in op low-code, een methode om software en applicaties te ontwikkelen op een snelle, efficiënte en toegankelijke manier.  

Port of Antwerp-Bruges staat bekend als een van Europa’s grootste en meest dynamische knooppunten voor internationale handel en transport. Met een sterke focus op duurzaamheid en innovatie is deze haven niet alleen een draaischijf voor wereldwijde goederenstromen, maar ook een voorloper in het vormgeven van een milieubewuste en technologisch geavanceerde maritieme sector. Port of Antwerp-Bruges is essentieel voor de Belgische en Europese economie, en een motor voor de toekomst van efficiënte duurzamere wereldhandel. 

Low-code platform

Port of Antwerp-Bruges was al enige tijd op zoek naar een geschikt low-code platform om applicaties te bouwen en processen te automatiseren. Low-code platformen gebruiken visuele hulpmiddelen om het ontwikkelingsproces te vereenvoudigen. Zo zou het havenbedrijf sneller en efficiënter nieuwe applicaties kunnen ontwikkelen.

Het Microsoft Power Platform kwam als winnaar uit de bus. Het platform is flexibel, eenvoudig te gebruiken en makkelijk te integreren met andere Microsoft-producten. Samen met The Flow, een van de vaste Microsoftpartners binnen De Cronos Groep, begon Port of Antwerp-Bruges aan een grondig veranderings- en implementatietraject. 

Centre of Excellence

Samen met experten van The Flow ging het havenbedrijf op zoek naar manieren om met het Microsoft Power Platform de digitalisering van bedrijfsprocessen te versnellen en de expertise op het gebied van low-code binnen de organisatie te vergroten en verduurzamen.  

Een belangrijke stap om dit te realiseren, was het opzetten van een eigen Centre of Excellence. Dit expertisecentrum zal zich richten op het ontwikkelen van low-code-expertise binnen de organisatie. The Flow helpt hierbij door IT te ontzorgen en andere medewerkers te empoweren. Dit betekent dat IT zich kan richten op de strategische aspecten van low-code, terwijl gebruikers zelf low-code-applicaties kunnen ontwikkelen binnen een afgestemd governance model.  

Citizen development

Een belangrijk aspect hierbij is citizen development. Bij citizen development worden medewerkers met beperkte IT-achtergrond aangemoedigd en opgeleid om zelf applicaties te ontwikkelen en met low-code aan de slag te gaan. Deze aanpak wordt momenteel met behulp van ambassadeurs geïmplementeerd binnen Port of Antwerp-Bruges.  

De eerste citizen developers hebben hun opleiding al achter de rug, maar de komende maanden staan er nog opleidingen op het programma. 

Technologie en organisatie

De experten van The Flow denken doorheen het implementatie- en veranderingsproces met het havenbedrijf mee, waardoor de oplossingen die ze voorstellen naadloos aansluiten bij de zakelijke doelstellingen van Port of Antwerp-Bruges. Door het technische met het organisatorische te combineren, kunnen de experten de digitale transformatie in zijn geheel mee ondersteunen. Bovendien zorgen ze ervoor dat de medewerkers de technologie op de juiste manier gaan gebruiken, en zijn ze als het ware de brug tussen de mens en de machine. 

Vooruitgang en ambitie

Sinds de start van dit traject heeft Port of Antwerp-Bruges al significante vooruitgang geboekt. Het Center of Excellence is nog volop in ontwikkeling, de governance heeft al een hoog niveau van maturiteit bereikt. Met de toegevoegde expertise van Cronos Public Services zal het havenbedrijf dit traject, dat begon met het implementeren van een low-code platform, de komende maanden verder uitbouwen. Stap voor stap helpen de experten het potentieel en de meerwaarde van het Microsoft Power Platform te realiseren. 

Benieuwd naar de mogelijkheden van low-code binnen uw organisatie?
Cronos Public Services helpt u bij het organiseren, ontwikkelen en implementeren van nieuwe technologie. Contacteer ons voor een aanpak op maat.
 

Ontdek meer

Innovatie
Van workshop naar praktijk: het RIZIV naar een wendbare organisatie
4 maanden geledenOnze maatschappij is voortdurend in verandering en hetzelfde geldt voor onze organisaties. Een gids die je ondersteunt bij die veranderingen komt altijd van pas. Voor het Rijksinstituut voor…
Smart
VITO innoveert met generatieve AI van GPT-4
4 maanden geledenGeneratieve artificiële intelligentie zit in de lift. Wie heeft er tegenwoordig nog niet van ChatGPT gehoord? Misschien heb je het zelf al wel eens uitgeprobeerd. Ook de Vlaamse…
Innovatie
De Vlaamse overheid kiest met Recht van voorkoop-toepassing voor toekomstbestendige technologie op maat
De Vlaamse overheid kan in bepaalde gebieden beroep doen op het recht van voorkoop. Dat recht geeft de overheid de mogelijkheid om onroerend goed te kopen met voorrang op kandidaat-kopers…
Innovatie
Athumi en Cronos Public Services slaan de handen in elkaar voor vlotte en veilige datadeling

‘Cookies’ zijn al lang meer dan alleen een lekkernij, en digitale data zijn goud waard. Desondanks is het voor veel bedrijven en organisaties niet eenvoudig om zorgvuldig met de data en privacy van hun gebruikers om te springen. Daar vond athumi een oplossing voor in de vorm van een innovatief datakluizenplatform. Cronos Public Services staat als applicatiedienstverlener in voor het beheer van het Enterprise Solid Server (ESS) platform en realiseert dit complexe project waarbij veiligheid en dataprivacy primeert.

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.