Innovatie

Stad Antwerpen en Digipolis bouwen aan de digitale dienstverlening van de toekomst

Elke dag doen Antwerpse verenigingen beroep op de diensten en de infrastructuur van stad Antwerpen, bijvoorbeeld om subsidies aan te vragen of lokalen te reserveren. Om deze processen in goede banen te leiden en de communicatie met de burger te vereenvoudigen, ging stad Antwerpen op zoek naar een totaaloplossing. Digipolis, de IT-partner van groep stad Antwerpen ontwikkelde in samenwerking met Cronos Public Services en competence center Kunlabora een innovatief, interactief platform voor verenigingen.

Digipolis adviseert, zoekt mee naar gepaste IT-oplossingen en anticipeert op de digitale behoeften van stad Antwerpen en haar partners. Door stabiele totaaloplossingen aan te reiken, bouwt Digipolis het digitale landschap van de stad uit.

Stad Antwerpen staat elke dag in contact met burgers, partners, bedrijven, organisaties … Ook de Antwerpse verenigingen doen beroep op de diensten en de infrastructuur van hun stad. Antwerpen ondersteunt al deze verenigingen, van de lokale sportclub of jeugdbeweging tot en met het straat- of buurtcomité.

Copyright Digipolis

Totaaloplossing

Om dit in goede banen te leiden, beschikt de stad over enorm veel gegevens van alle feitelijke en niet-feitelijke verenigingen. Tot voor kort waren die gegevens beperkter toegankelijk en ontsloten via een verouderde toepassing. Maar daar kwam recent verandering in.

Digipolis ging namelijk op zoek naar een partner die kon helpen bij het ontwikkelen van een nieuwe applicatie waarop alle gegevens van verenigingen opnieuw gecentraliseerd verzameld, bewaard en bewerkt kunnen worden in een moderne toepassing. Die partner vonden ze via Cronos Public Services bij Kunlabora.

Innovatief participatieplatform

Het nieuwe platform is geënt op een microservices-architectuur. Hierdoor is het niet alleen voor medewerkers van stad Antwerpen, maar ook voor burgers toegankelijk. Zo is het mogelijk om als burger zelf een vereniging te registreren, een overzicht op te vragen van alle verenigingen waartoe u behoort, en het profiel van een vereniging te beheren.

Wanneer u voor uw vereniging beroep wilt doen op stad Antwerpen, bijvoorbeeld om een subsidie aan te vragen of een zaal te reserveren, start u in het nieuwe platform voor verenigingen. Ook de kruispuntbank voor ondernemingen (KBO) is aan dit platform gekoppeld, waardoor de gegevens van niet-feitelijke verenigingen altijd correct en up-to-date zijn. Deze service, die ook door andere toepassingen afgenomen kan worden, is een belangrijke meerwaarde in het creëren van kwaliteitsvolle data over het landschap van Antwerpse verenigingen en organisaties.

Flexibiliteit en vertrouwen

Dankzij de flexibele ingesteldheid van Digipolis en Cronos Public Services is de samenwerking en de ontwikkeling van het participatieplatform vlot verlopen. Toen vanuit Digipolis de vraag kwam om naast de vooropgestelde noden nog extra functionaliteiten aan het platform toe te voegen, was het voor competence center Kunlabora geen probleem om ook met deze nieuwe wensen rekening te houden en snel te schakelen. Zowel Digipolis als Kunlabora dachten doorheen het traject actief mee en gaven elkaar voldoende ruimte en vertrouwen om, indien nodig, processen bij te sturen.

“Kunlabora heeft expertise op verschillende vlakken. De project managers werken enorm gestructureerd en communiceren duidelijk en transparant, terwijl de developers kwaliteit leveren en meedenken op hoog niveau.”

Harry Compernolle, Business Architect talentontwikkeling en vrijetijdsbeleving bij Digipolis Antwerpen

Het huidige platform werd ontwikkeld met oog voor de toekomst. Zo kan stad Antwerpen ook voor andere diensten of toekomstige projecten beroep doen op de software achter het platform.

Maximale integratie

Digipolis speelde met dit nieuwe microservicesplatform in op het bestaande digitale landschap van stad Antwerpen en zorgde voor maximale integratie. Door efficiënt te werk te gaan, zorgden we er samen voor dat de vooropgestelde deadline – ondanks uitbreidingen aan het oorspronkelijke plan – kon worden gehaald.

“De experten van Kunlabora hebben snel en zelfstandig hun weg gevonden in ons digitale landschap, waardoor het soms leek alsof we al lang samenwerkten.”

Merel Van den Branden, Business Architect talentontwikkeling en vrijetijdsbeleving bij Digipolis Antwerpen

Dankzij de transparantie en open communicatie hebben we het platform samen succesvol gerealiseerd. Door onze kennis en expertise met elkaar te delen en oplossingsgericht te denken, konden we op een constructieve manier samenwerken en leren van elkaar.

Cronos Public Services is uw partner voor een oplossing op maat. Bent u zelf op zoek naar een nieuwe, innovatieve oplossing, of wilt u graag uw oude tools nieuw leven inblazen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze experts helpen u graag bij uw zoektocht naar een oplossing die aan uw wensen voldoet.

Interesse?

Verkrijgt u graag meer informatie over dit project?

Ontdek meer

Business
Veilig studeren in het digitale tijdperk met hogeschool Odisee

In een tijd van groeiende digitalisering worden cybersecurity en informatiebeveiliging steeds belangrijker. Ook Odisee weet dat en wil de gegevens van studenten en werknemers dag en nacht beschermen.

Business
Pilootafdeling van het departement Omgeving ontketent de kracht van talent

Samen met Cronos Public Services bracht de afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij (PBM) als pilootafdeling van het departement Omgeving de aanwezige talenten op de werkvloer in kaart en ontdekte nieuwe manieren om het potentieel van de medewerkers te ontketenen.

Innovatie
Enabel verbindt internationale medewerkers met digitale tools

Enabel is het Ontwikkelingsagentschap van de federale overheid. Het agentschap, met hoofdzetel in Brussel, beheert met 2000 medewerkers zo’n 170 ontwikkelingsprojecten in een twintigtal landen in Afrika en het Midden-Oosten. Om vlot te kunnen samenwerken over de grenzen heen, groeide de nood aan een gemeenschappelijk platform, ondersteund door experten en digitale oplossingen. Cronos Public Services hielp het agentschap met een voorstel op maat.

Innovatie
Thomas More bouwt toekomst uit met nieuwe website

Met meer dan 21.000 studenten is Thomas More uitgegroeid tot de grootste hogeschool van Vlaanderen. Momenteel schrijft de kennisinstelling aan een nieuw hoofdstuk, met een sterke focus op levenslang leren, internationalisering en onderzoek. Bij dat nieuwe hoofdstuk hoort ook een gecentraliseerde website met daarop alle opleidingen, onderzoekscentra en andere initiatieven. Om de technische, creatieve en strategische aspecten van die overkoepelende website uit te werken, deed Thomas More beroep op Cronos Public Services.

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.