Inzet van slimme technologie
Om de Internet-of-Things-technologieën in een reële setting te testen werden er in Leuven twee proeftuinen gedefinieerd: het Bruulpark en de Philipssite. Op beide locaties willen Sport Vlaanderen en de stad Leuven de komende drie jaar (2021-2024) via slimme camera’s ontdekken hoeveel mensen er sporten, hoe vaak, wanneer, en welke beweegactiviteiten ze er beoefenen.
In de eerste proeftuin in het Park den Bruul wordt specifiek de sportinfrastructuur van het park gemonitord. Het groene park in het centrum van Leuven heeft een multifunctioneel grasveld, een voetbalkooi en een sportmuur waar tennis en urban fitness kan plaatsvinden. De technologie krijgt er een vaste plaats tot de zomer van 2024 om het sportgedrag permanent te monitoren. “Het Smart Sporting Cities-project illustreert het potentieel en de meerwaarde van technologische innovatie voor de samenleving. Met behulp van Internet of Things (IoT) toepassingen wordt de sportieve activiteit in een bepaald gebied in kaart gebracht. Die inzichten kunnen vervolgens gebruikt worden om de aanwezige sportinfrastructuur te verbeteren en het beleid te informeren, om het de sporter zo aangenaam mogelijk te maken én meer mensen aan het sporten te krijgen. Met het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten zetten we dan ook graag onze schouders hier mee onder.” stelt Vlaams Minister van Innovatie Hilde Crevits.
De tweede proeftuin bevindt zich op de Philipssite aan de Leuvense ring. Vanaf 1 oktober 2021 (na het WK wielrennen) zullen daar mobiele technologieën getest worden. Deze mobiele toepassingen moeten het mogelijk maken de meetapparatuur na een bepaalde periode te verplaatsen naar andere sites. Deze toepassingen zijn dankzij een zonnepaneel en een 4G/5G verbinding onafhankelijk van bestaande stroom- en datavoorzieningen in de publieke ruimte. Op de Philipssite wordt gefocust op het multifunctionele grasveld en het barpark tussen het sportcentrum Sportoase en de Leuvense ring.
De stad Leuven is als Europese sportstad en Europese Hoofdstad van Innovatie de ideale partner voor dit project. De kennis en ervaring van de sportdienst en de aanwezige expertise op het vlak van smart city van de stad Leuven van de stad Leuven werden geïntegreerd om zo de leerkansen op lokaal niveau te maximaliseren.
66% van de Leuvenaars sport wekelijks. Bij ongeveer 50% van de Leuvenaars is dat zelfs zonder lid te zijn van een sportclub. We zijn ervan overtuigd dat dit onder meer te danken is aan onze inspanningen om de publieke ruimte beweegvriendelijk aan te leggen met onder andere beweegbanken en publieke fitnesstoestellen. Dit proefproject zal ons inzichten geven om nog beter te weten waar nog verbeteringen mogelijk zijn. Zo maken we Leuven nog beweegvriendelijker!” zegt Leuvens schepen van sport Johan Geleyns.