Een mix tussen reële en virtuele wereld
Wat is Augmented Reality? In tegenstelling tot Virtual Reality, waarbij u met een bril ondergedompeld wordt in een virtuele wereld, worden met een AR-bril 3D-animaties geprojecteerd in de reële wereld. U ziet als het ware animaties in je gezichtsveld verschijnen.
Als u een AR-bril op hebt, voelt het aan alsof u de objecten kan aanraken én dat u in die omgeving kan rondlopen zonder dat de objecten zich verplaatsen.
Hoe werkt het?
“De HoloLens is in feite een computer die u als bril draagt”, zegt Nick Trogh van Microsoft. “De HoloLens heeft 6 camera’s, 2 processoren en is voorzien van boxen en een micro voor spraakherkenning. Met de camera’s en processoren analyseert de HoloLens de ruimte waarin hij zich bevindt.”
AR en de HoloLens zijn perfect toepasbaar in verschillende domeinen. Een voorbeeld is de geneeskunde. De gegevens van de patiënt worden met de scanner ingeladen en tijdens de operatie in 3D geprojecteerd. Deze manier van opereren kan zeer belastend zijn voor de chirurg omdat hij de hele tijd zijn patiënt en het scherm in de gaten moet houden. “Bovendien zie ik op mijn scherm een 2D-weergave van de hersenen. De schermen helpen ons, maar ik baseer me vooral op mijn gedegen kennis van de anatomie. De HoloLens kan dit oplossen. Terwijl ik bezig ben met mijn patiënt, worden de hersenen van diezelfde patiënt op zijn hoofd geprojecteerd.”
Eerste model spitstechnologie
Dokter Duerinck is alvast overtuigd van de HoloLens. “Het zal het opereren ergonomischer maken. Een pointer gebruiken hoeft niet altijd meer en we zien de anatomie doorheen de patiënt nog voor dat we een incisie hebben gemaakt. Dit zal ook de zorg voor de patiënt alleen maar verbeteren”, zegt Duerinck.
In de toekomst gaan we meer en meer toepassingen rond AR zien. De kans lijkt groot dat op termijn een kleinere variant van de AR-bril de plaats zal innemen van onze smartphone. De toestellen zullen meer en meer ingang vinden bij het brede publiek waardoor de prijs vermoedelijk ook zal zakken.
Voor het INHOVA-project (Intra-Operative HoloLens Visual Assistance) werkt UZ Brussel samen met een onderzoeksteam van de VUB met InspireX, dochteronderneming van de Cronos Groep.