inhova-1
Innovatie

Een mix tussen de reële en de virtuele wereld met het INHOVA-project

UZ Brussel en de Cronos Groep werken samen aan het INHOVA-project (Intra-Operative HoloLens Visual Assistence). Op termijn helpt dit chirurgen bij het inhoudelijk efficiënt voorbereiden van operaties of ter verbetering van de visuele assistentie tijdens de operatie op basis van MRI/CT scans.

Opereren met behulp van augmented reality (AR)?

Als we neurochirurg Johnny Duerinck mogen geloven is dat niet meer veraf. Hij verwacht dat hij de HoloLens, een bril die 3D-animaties in het gezichtsveld projecteert, binnen 2 jaar zal inzetten tijdens operaties. Het gebruik van de HoloLens is trouwens niet alleen beperkt tot de wereld van de geneeskunde. Meer nog: het toestel wordt vanaf vandaag in ons land beschikbaar gesteld voor bedrijven en ontwikkelaars.

Een mix tussen reële en virtuele wereld

Wat is Augmented Reality? In tegenstelling tot Virtual Reality, waarbij u met een bril ondergedompeld wordt in een virtuele wereld, worden met een AR-bril 3D-animaties geprojecteerd in de reële wereld. U ziet als het ware animaties in je gezichtsveld verschijnen.
Als u een AR-bril op hebt, voelt het aan alsof u de objecten kan aanraken én dat u in die omgeving kan rondlopen zonder dat de objecten zich verplaatsen.

Hoe werkt het?

“De HoloLens is in feite een computer die u als bril draagt”, zegt Nick Trogh van Microsoft. “De HoloLens heeft 6 camera’s, 2 processoren en is voorzien van boxen en een micro voor spraakherkenning. Met de camera’s en processoren analyseert de HoloLens de ruimte waarin hij zich bevindt.”

AR en de HoloLens zijn perfect toepasbaar in verschillende domeinen. Een voorbeeld is de geneeskunde. De gegevens van de patiënt worden met de scanner ingeladen en tijdens de operatie in 3D geprojecteerd. Deze manier van opereren kan zeer belastend zijn voor de chirurg omdat hij de hele tijd zijn patiënt en het scherm in de gaten moet houden. “Bovendien zie ik op mijn scherm een 2D-weergave van de hersenen. De schermen helpen ons, maar ik baseer me vooral op mijn gedegen kennis van de anatomie. De HoloLens kan dit oplossen. Terwijl ik bezig ben met mijn patiënt, worden de hersenen van diezelfde patiënt op zijn hoofd geprojecteerd.”

Eerste model spitstechnologie

Dokter Duerinck is alvast overtuigd van de HoloLens. “Het zal het opereren ergonomischer maken. Een pointer gebruiken hoeft niet altijd meer en we zien de anatomie doorheen de patiënt nog voor dat we een incisie hebben gemaakt. Dit zal ook de zorg voor de patiënt alleen maar verbeteren”, zegt Duerinck.

In de toekomst gaan we meer en meer toepassingen rond AR zien. De kans lijkt groot dat op termijn een kleinere variant van de AR-bril de plaats zal innemen van onze smartphone. De toestellen zullen meer en meer ingang vinden bij het brede publiek waardoor de prijs vermoedelijk ook zal zakken.

Voor het INHOVA-project (Intra-Operative HoloLens Visual Assistance) werkt UZ Brussel samen met een onderzoeksteam van de VUB met InspireX, dochteronderneming van de Cronos Groep.

Samenwerking met InspireX en de Cronos Groep

De HoloLens werd meer dan een jaar geleden gelanceerd bij de Cronos Groep. Verschillende Cronos bedrijven kregen de kans om hiermee aan de slag te gaan en de mogelijkheden te onderzoeken. De Cronos Groep streeft er bewust naar om in een vroeg stadium ervaring op te bouwen met nieuwe technologieën, om die kennis en ervaring om te zetten in strategische oplossingen voor hun klanten.

Nagenoeg alle Microsoft partners in Belux hebben 1 of 2 devices aangekocht, maar weinigen beschikken over de volledige skillset die nodig is om kwalitatieve Apps voor de HoloLens te ontwikkelen. Door de unieke structuur van de Cronos Groep hebben we verschillende expertises kunnen combineren: 3D modelling en game development in Unity, .NET development voor het UWP App gedeelte, Cloud expertise voor connected experiences en mogelijkheden tot o.a. implementatie als Managed Device in enterprise omgevingen.

Ontdek meer

Innovatie
FOD Mobiliteit en Vervoer innoveert met low-codeplatform vol voordelen

De FOD Mobiliteit en Vervoer ontwikkelt regelmatig nieuwe applicaties om de burger en het land te ondersteunen in het dagelijks leven te land, ter zee en in de lucht. Met de hulp van Cronos Public Services schakelde de FOD over naar een nieuw ontwikkelingsplatform waarbij gebruiksvriendelijkheid en snelheid centraal staat. Het geheim? Low-code.

Business
Educatieve game van VDAB opent de deur naar knelpuntberoepen
2 maanden geledenVlaanderen telt ondertussen al 207 knelpuntberoepen. Dat hoge aantal wil VDAB naar beneden brengen door meer interesse voor deze beroepen aan te wakkeren. De arbeidsbemiddelingsdienst ging onder het…
Innovatie
HVW zet zich op de digitale kaart met E-digit

De Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW) krijgt dagelijks heel wat papieren documenten te verwerken, wat voor veel administratieve last zorgt. Om dit administratieve proces te optimaliseren, keek de overheidsorganisatie in de richting van artificiële intelligentie.

Innovatie
FIT investeert in modern data-ecosysteem

Data wordt niet voor niets omschreven als ‘het nieuwe goud’. Het is enorm waardevol, en dat weten ze ook bij Flanders Investment & Trade (FIT). Om export te stimuleren en buitenlandse bedrijven te overtuigen om te investeren in België …

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.