inhova-1
Innovatie

Een mix tussen de reële en de virtuele wereld met het INHOVA-project

UZ Brussel en de Cronos Groep werken samen aan het INHOVA-project (Intra-Operative HoloLens Visual Assistence). Op termijn helpt dit chirurgen bij het inhoudelijk efficiënt voorbereiden van operaties of ter verbetering van de visuele assistentie tijdens de operatie op basis van MRI/CT scans.

Opereren met behulp van augmented reality (AR)?

Als we neurochirurg Johnny Duerinck mogen geloven is dat niet meer veraf. Hij verwacht dat hij de HoloLens, een bril die 3D-animaties in het gezichtsveld projecteert, binnen 2 jaar zal inzetten tijdens operaties. Het gebruik van de HoloLens is trouwens niet alleen beperkt tot de wereld van de geneeskunde. Meer nog: het toestel wordt vanaf vandaag in ons land beschikbaar gesteld voor bedrijven en ontwikkelaars.

Een mix tussen reële en virtuele wereld

Wat is Augmented Reality? In tegenstelling tot Virtual Reality, waarbij u met een bril ondergedompeld wordt in een virtuele wereld, worden met een AR-bril 3D-animaties geprojecteerd in de reële wereld. U ziet als het ware animaties in je gezichtsveld verschijnen.
Als u een AR-bril op hebt, voelt het aan alsof u de objecten kan aanraken én dat u in die omgeving kan rondlopen zonder dat de objecten zich verplaatsen.

Hoe werkt het?

“De HoloLens is in feite een computer die u als bril draagt”, zegt Nick Trogh van Microsoft. “De HoloLens heeft 6 camera’s, 2 processoren en is voorzien van boxen en een micro voor spraakherkenning. Met de camera’s en processoren analyseert de HoloLens de ruimte waarin hij zich bevindt.”

AR en de HoloLens zijn perfect toepasbaar in verschillende domeinen. Een voorbeeld is de geneeskunde. De gegevens van de patiënt worden met de scanner ingeladen en tijdens de operatie in 3D geprojecteerd. Deze manier van opereren kan zeer belastend zijn voor de chirurg omdat hij de hele tijd zijn patiënt en het scherm in de gaten moet houden. “Bovendien zie ik op mijn scherm een 2D-weergave van de hersenen. De schermen helpen ons, maar ik baseer me vooral op mijn gedegen kennis van de anatomie. De HoloLens kan dit oplossen. Terwijl ik bezig ben met mijn patiënt, worden de hersenen van diezelfde patiënt op zijn hoofd geprojecteerd.”

Eerste model spitstechnologie

Dokter Duerinck is alvast overtuigd van de HoloLens. “Het zal het opereren ergonomischer maken. Een pointer gebruiken hoeft niet altijd meer en we zien de anatomie doorheen de patiënt nog voor dat we een incisie hebben gemaakt. Dit zal ook de zorg voor de patiënt alleen maar verbeteren”, zegt Duerinck.

In de toekomst gaan we meer en meer toepassingen rond AR zien. De kans lijkt groot dat op termijn een kleinere variant van de AR-bril de plaats zal innemen van onze smartphone. De toestellen zullen meer en meer ingang vinden bij het brede publiek waardoor de prijs vermoedelijk ook zal zakken.

Voor het INHOVA-project (Intra-Operative HoloLens Visual Assistance) werkt UZ Brussel samen met een onderzoeksteam van de VUB met InspireX, dochteronderneming van de Cronos Groep.

Samenwerking met InspireX en de Cronos Groep

De HoloLens werd meer dan een jaar geleden gelanceerd bij de Cronos Groep. Verschillende Cronos bedrijven kregen de kans om hiermee aan de slag te gaan en de mogelijkheden te onderzoeken. De Cronos Groep streeft er bewust naar om in een vroeg stadium ervaring op te bouwen met nieuwe technologieën, om die kennis en ervaring om te zetten in strategische oplossingen voor hun klanten.

Nagenoeg alle Microsoft partners in Belux hebben 1 of 2 devices aangekocht, maar weinigen beschikken over de volledige skillset die nodig is om kwalitatieve Apps voor de HoloLens te ontwikkelen. Door de unieke structuur van de Cronos Groep hebben we verschillende expertises kunnen combineren: 3D modelling en game development in Unity, .NET development voor het UWP App gedeelte, Cloud expertise voor connected experiences en mogelijkheden tot o.a. implementatie als Managed Device in enterprise omgevingen.

Ontdek meer

Business
De Nationale Loterij tilt hybride IT-beheer naar een hoger niveau
De Nationale Loterij vond in Cronos Public Services een nieuwe managed service provider. In een vlotte samenwerking tussen verschillende partijen worden kennis, expertise en proactiviteit samengebracht om het hybride beheer…
Business
COCOF innoveert met toegankelijke digitale platformen
Cronos Public Services heeft samen met competence centers Innovation Lab en Untranslate twee grootschalige digitale projecten gerealiseerd voor de Franse Gemeenschapscommissie en Iriscare: de websites handicap.brussels en autisme.brussels. Deze innovatieve…
Business
Gemeente zonder gemeentehuis-project: Stad Leuven maakt werk van nieuw kwaliteitsportaal voor Kotlabel
Met het Gemeente zonder gemeentehuis-project ondersteunt Vlaanderen steden en gemeenten die digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening te verbeteren. Eén van die projecten is het nieuwe Kotlabelportaal, een samenwerking tussen…
Business
Federale Pensioendienst stoomt zich klaar voor de toekomst: wanneer strategie, enterprise architectuur en portfolio management samenkomen

De Federale Pensioendienst is de cruciale speler in het Belgische pensioenlandschap. Om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken, werkt de overheidsdienst samen met Cronos Public Services en competence center B.Adapted. Samen stomen we de Federale Pensioendienst klaar voor de toekomst.

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.