inhova-1
Innovatie

Een mix tussen de reële en de virtuele wereld met het INHOVA-project

UZ Brussel en de Cronos Groep werken samen aan het INHOVA-project (Intra-Operative HoloLens Visual Assistence). Op termijn helpt dit chirurgen bij het inhoudelijk efficiënt voorbereiden van operaties of ter verbetering van de visuele assistentie tijdens de operatie op basis van MRI/CT scans.

Opereren met behulp van augmented reality (AR)?

Als we neurochirurg Johnny Duerinck mogen geloven is dat niet meer veraf. Hij verwacht dat hij de HoloLens, een bril die 3D-animaties in het gezichtsveld projecteert, binnen 2 jaar zal inzetten tijdens operaties. Het gebruik van de HoloLens is trouwens niet alleen beperkt tot de wereld van de geneeskunde. Meer nog: het toestel wordt vanaf vandaag in ons land beschikbaar gesteld voor bedrijven en ontwikkelaars.

Een mix tussen reële en virtuele wereld

Wat is Augmented Reality? In tegenstelling tot Virtual Reality, waarbij u met een bril ondergedompeld wordt in een virtuele wereld, worden met een AR-bril 3D-animaties geprojecteerd in de reële wereld. U ziet als het ware animaties in je gezichtsveld verschijnen.
Als u een AR-bril op hebt, voelt het aan alsof u de objecten kan aanraken én dat u in die omgeving kan rondlopen zonder dat de objecten zich verplaatsen.

Hoe werkt het?

“De HoloLens is in feite een computer die u als bril draagt”, zegt Nick Trogh van Microsoft. “De HoloLens heeft 6 camera’s, 2 processoren en is voorzien van boxen en een micro voor spraakherkenning. Met de camera’s en processoren analyseert de HoloLens de ruimte waarin hij zich bevindt.”

AR en de HoloLens zijn perfect toepasbaar in verschillende domeinen. Een voorbeeld is de geneeskunde. De gegevens van de patiënt worden met de scanner ingeladen en tijdens de operatie in 3D geprojecteerd. Deze manier van opereren kan zeer belastend zijn voor de chirurg omdat hij de hele tijd zijn patiënt en het scherm in de gaten moet houden. “Bovendien zie ik op mijn scherm een 2D-weergave van de hersenen. De schermen helpen ons, maar ik baseer me vooral op mijn gedegen kennis van de anatomie. De HoloLens kan dit oplossen. Terwijl ik bezig ben met mijn patiënt, worden de hersenen van diezelfde patiënt op zijn hoofd geprojecteerd.”

Eerste model spitstechnologie

Dokter Duerinck is alvast overtuigd van de HoloLens. “Het zal het opereren ergonomischer maken. Een pointer gebruiken hoeft niet altijd meer en we zien de anatomie doorheen de patiënt nog voor dat we een incisie hebben gemaakt. Dit zal ook de zorg voor de patiënt alleen maar verbeteren”, zegt Duerinck.

In de toekomst gaan we meer en meer toepassingen rond AR zien. De kans lijkt groot dat op termijn een kleinere variant van de AR-bril de plaats zal innemen van onze smartphone. De toestellen zullen meer en meer ingang vinden bij het brede publiek waardoor de prijs vermoedelijk ook zal zakken.

Voor het INHOVA-project (Intra-Operative HoloLens Visual Assistance) werkt UZ Brussel samen met een onderzoeksteam van de VUB met InspireX, dochteronderneming van de Cronos Groep.

Samenwerking met InspireX en de Cronos Groep

De HoloLens werd meer dan een jaar geleden gelanceerd bij de Cronos Groep. Verschillende Cronos bedrijven kregen de kans om hiermee aan de slag te gaan en de mogelijkheden te onderzoeken. De Cronos Groep streeft er bewust naar om in een vroeg stadium ervaring op te bouwen met nieuwe technologieën, om die kennis en ervaring om te zetten in strategische oplossingen voor hun klanten.

Nagenoeg alle Microsoft partners in Belux hebben 1 of 2 devices aangekocht, maar weinigen beschikken over de volledige skillset die nodig is om kwalitatieve Apps voor de HoloLens te ontwikkelen. Door de unieke structuur van de Cronos Groep hebben we verschillende expertises kunnen combineren: 3D modelling en game development in Unity, .NET development voor het UWP App gedeelte, Cloud expertise voor connected experiences en mogelijkheden tot o.a. implementatie als Managed Device in enterprise omgevingen.

Ontdek meer

Innovatie
Athumi en Cronos Public Services slaan de handen in elkaar voor vlotte en veilige datadeling

‘Cookies’ zijn al lang meer dan alleen een lekkernij, en digitale data zijn goud waard. Desondanks is het voor veel bedrijven en organisaties niet eenvoudig om zorgvuldig met de data en privacy van hun gebruikers om te springen. Daar vond athumi een oplossing voor in de vorm van een innovatief datakluizenplatform. Cronos Public Services staat als applicatiedienstverlener in voor het beheer van het Enterprise Solid Server (ESS) platform en realiseert dit complexe project waarbij veiligheid en dataprivacy primeert.

Business
De digitalisatie van FOD Justitie: grenzen verleggen met change communicatie

Een grootschalig digitaal transformatietraject tot een goed einde brengen is geen eenvoudige opgave. Een technisch plan op zichzelf volstaat niet en een visie zonder actie is slechts een dagdroom. Dat weten ze bij de federale overheidsdienst Justitie maar al te goed. Met de hulp van Cronos Public Services werkten ze een visie voor de toekomst uit.

Creatief
Technotrailer.be maakt jongeren warm voor STEM-opleidingen

Veel technische beroepen dreigen stilaan knelpuntberoepen te worden. Met Techno Trailer, een fysieke oplegger die is ingericht als didactische ruimte, wil provincie Antwerpen jongeren laten kennismaken met techniek en zo een grotere toestroom naar de technische sector creëren. Het provinciebestuur vroeg aan Cronos Public Services om de Techno Trailer te vertalen naar een digitaal platform. Zo krijgen nog meer leerlingen de kans om te proeven van STEM.

Business
Veilig studeren in het digitale tijdperk met hogeschool Odisee

In een tijd van groeiende digitalisering worden cybersecurity en informatiebeveiliging steeds belangrijker. Ook Odisee weet dat en wil de gegevens van studenten en werknemers dag en nacht beschermen.

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.