Innovatie

Een pensioensimulatietool voor de toekomst

We zitten samen met Johan Janssens, de adjunct administrateur-generaal van de Federale Pensioendienst. In samenwerking met Cronos is men gestart met de creatie van een nieuwe vooruitstrevende pensioensimulatietool die de bedoeling heeft om het effect van beleidsopties te bestuderen.x

Q: Kan u even kort schetsen wat de Federale Pensioendienst (SFPD) precies doet?

A: De Federale Pensioendienst bestaat sinds twee jaar, toen twee verschillende pensioeninstellingen zijn gefuseerd. De vroegere Rijksdienst voor Pensioenen was verantwoordelijk voor de uitvoering van de werknemersregeling en de Pensioendienst voor de Overheidssector, waarvan ik vroeger de administrateur-generaal was, verzorgde de pensioenen van de vastbenoemde ambtenaren.

Sedert de fusie zijn we nu verantwoordelijk voor het toekennen van wettelijke pensioenen van de eerste pensioenpijler, d.i. het toekennen van pensioenrechten en ze ook uitbetalen. We hebben geen opdracht in aanvullende pensioenen of pensioensparen, maar ongeveer iedere werkende Belg is een klant van ons, of het een werknemer is, een zelfstandige of een ambtenaar.

We betalen maandelijks aan ca. 2,5 miljoen mensen een pensioenuitkering uit en we hebben ongeveer 7 miljoen actieve loopbanen in onze databank. Om het even in economische termen te stellen: we zitten aan een omzet van ongeveer 46 miljard euro per jaar – niet min, toch?

Q: Recent heeft u samen een project opgestart met Cronos voor een nieuwe pensioensimulatietool. Kan u even kort uitleggen wat die tool precies doet en waarom ze zo belangrijk is?

A: Een belangrijk onderdeel van onze verantwoordelijkheid bij de Federale Pensioendienst is het ondersteunen van mogelijke beleidsbeslissingen die de regering zou willen nemen inzake pensioenmaatregelen. Wat betekent dat concreet?

Dat wil eigenlijk zeggen dat, als de regering een nieuwe maatregel wil invoeren m.b.t. de pensioenregeling, dan kunnen ze op ons beroep doen om naar de langetermijneffecten te kijken en zeker te zijn dat die effecten wel degelijk gewenst zijn. Zo ondersteunen we de regering om de juiste maatregelen te nemen die zullen uitvoeren wat men ermee beoogt te bereiken.

De pensioensimulatietool is wat ons daarbij moet helpen. Hoe werkt dat precies? In de simulatietool zit een grote kennisdatabank met de volledige pensioenreglementering erin en met ook alle mogelijke parameters. Als de regering een vraag doet naar ons inzake een beleidsbeslissing rond de pensioenen, kunnen wij in de tool de parameters zo wijzigen om die voorgenoemde beleidsbeslissing te spiegelen, waarbij we dan ook meteen en accuraat gaan kunnen voorspellen wat dat op lange termijn zal betekenen voor de pensioenen. Gezien de meeste Belgen toch op hun pensioen rekenen, is het een niet te onderschatten verantwoordelijkheid, denk ik dan?

Q: Klopt, dat lijkt me iets dat echt wel op punt moet staan dan. En Cronos is jullie partner om daarbij te helpen? Waarom Cronos als keuze?

A: Jazeker, dat is correct. Wij zochten eigenlijk een grotere oplossing dan alleen een pensioensimulatietool en Cronos heeft jarenlange ervaring, zowel met Business Intelligence alsook met overheidsprojecten. Wij wensen echt een uitgebreide BI tool die meerdere behoeftes kan vervullen en één van die behoeftes is dus de simulatietool.

Tijdens het project ben ik ook tot de aangename verrassing gekomen dat zowel de mensen van Cronos, als onze eigen mensen, samen tot innovatieve keuzes zijn gekomen die veelbelovend zijn. De nieuwe technologieën die we ermee ontdekken zijn ook technologieën die bedrijven als Amazon en Google gebruiken, waardoor we toch kunnen stellen dat we vrij vooruitstrevend bezig zijn.

Ontdek meer

Business
Veilig studeren in het digitale tijdperk met hogeschool Odisee

In een tijd van groeiende digitalisering worden cybersecurity en informatiebeveiliging steeds belangrijker. Ook Odisee weet dat en wil de gegevens van studenten en werknemers dag en nacht beschermen.

Business
Pilootafdeling van het departement Omgeving ontketent de kracht van talent

Samen met Cronos Public Services bracht de afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij (PBM) als pilootafdeling van het departement Omgeving de aanwezige talenten op de werkvloer in kaart en ontdekte nieuwe manieren om het potentieel van de medewerkers te ontketenen.

Innovatie
Enabel verbindt internationale medewerkers met digitale tools

Enabel is het Ontwikkelingsagentschap van de federale overheid. Het agentschap, met hoofdzetel in Brussel, beheert met 2000 medewerkers zo’n 170 ontwikkelingsprojecten in een twintigtal landen in Afrika en het Midden-Oosten. Om vlot te kunnen samenwerken over de grenzen heen, groeide de nood aan een gemeenschappelijk platform, ondersteund door experten en digitale oplossingen. Cronos Public Services hielp het agentschap met een voorstel op maat.

Innovatie
Thomas More bouwt toekomst uit met nieuwe website

Met meer dan 21.000 studenten is Thomas More uitgegroeid tot de grootste hogeschool van Vlaanderen. Momenteel schrijft de kennisinstelling aan een nieuw hoofdstuk, met een sterke focus op levenslang leren, internationalisering en onderzoek. Bij dat nieuwe hoofdstuk hoort ook een gecentraliseerde website met daarop alle opleidingen, onderzoekscentra en andere initiatieven. Om de technische, creatieve en strategische aspecten van die overkoepelende website uit te werken, deed Thomas More beroep op Cronos Public Services.

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.