Business

Educatieve game van VDAB opent de deur naar knelpuntberoepen

Vlaanderen telt ondertussen al 207 knelpuntberoepen. Dat hoge aantal wil VDAB naar beneden brengen door meer interesse voor deze beroepen aan te wakkeren. De arbeidsbemiddelingsdienst ging onder het motto ‘digital first’ op zoek naar een interactieve manier om jongeren te laten kennismaken met wat bijvoorbeeld een pijpfitter of ontwerper-tekenaar doet. Het resultaat van die zoektocht is Kansstad, een digitale escaperoom die ze dankzij Cronos Public Services opbouwde.

VDAB, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, helpt werkzoekenden door hen individueel te begeleiden, de weg naar jobsites te tonen en passende opleidingen aan te bieden. Als belangrijkste tewerkstellingsdienst van Vlaanderen wil ze inspelen op de actuele noden en behoeften op de arbeidsmarkt, waaronder de invulling van vacatures voor knelpuntberoepen.

Een oplossing voor het knelpunt

VDAB zet alle knelpuntberoepen in Vlaanderen jaarlijks op een rijtje en dit jaar is die rij erg lang. Om meer interesse te wekken voor deze beroepen, schakelde VDAB de hulp in van Cronos Public Services. Samen gingen ze op zoek naar een oplossing op maat om schoolverlatende jongeren, en bij uitbreiding werkzoekende volwassenen, op een interactieve en digitale manier te bereiken. Zo hielden ze meteen ook rekening met de groeiende behoefte aan digitale ontmoetings- en leeromgevingen die sinds de start van de pandemie aanwezig is.

E-inclusie in de praktijk

Samen met competence center Little Miss Robot werkte VDAB een innovatieve digitale escaperoom uit. Ze slaagden erin om binnen de korte periode van drie maanden Kansstad te ontwikkelen. Spelers kunnen in die educatieve game onder tijdsdruk zes slaapsteden moderniseren. Ze doen dat door een juist antwoord te geven op enkele quizvragen, waarmee ze beroepen kunnen ‘vrijspelen’ en op die manier de stad nieuw leven inblazen. Alle escapers die succesvol uit de stad weten te ontsnappen, krijgen een rapport met hun uiteindelijke spelscore en komen te weten welk knelpuntberoep het best bij hen past.

“Een digitale escaperoom is een toegankelijke manier om mensen te informeren, sensibiliseren en warm te maken voor een knelpuntberoep.”

Dominique Berrier, Beleidsadviseur bij VDAB

Gebundelde expertise

Kansstad illustreert niet alleen de competenties die belangrijk zijn voor een knelpuntberoep, maar ook de kracht van gebundelde expertise over technologie, design en online leren. VDAB vond bij Cronos Public Services de perfecte partner voor de ontwikkeling van Kansstad, aangezien het betrokken team al eerder educatieve games ontwierp. Bovendien combineerden de teamleden hun technische bouwexpertise met een grote portie creativiteit. Zo hebben alle ontwikkelaars een designachtergrond en bedenken ervaren storytellers fantasierijke verhaallijnen zonder daarbij de leerdoelen uit het oog te verliezen.

Grondig uitgetest

Bij de ontwikkeling van Kansstad stond de spelerservaring voorop en daarom bracht VDAB het ontwikkelingsteam in contact met het Beroepenhuis in Gent. Het Beroepenhuis creëerde de mogelijkheid om een prototype van het spel uit te testen bij kinderen uit het zesde leerjaar, wat een erg leerrijke ervaring was. Nederlandstalige kinderen die interesse toonden voor technologie waren snel weg met het concept, maar kinderen die Nederlands niet als moedertaal hadden, ondervonden moeilijkheden. Het ontwikkelingsteam besloot een betere balans te creëren tussen het basisconcept van een escaperoom en het leerdoel van de game. Het team koos voor meer grafisch materiaal, eenvoudig taalgebruik, voice-overs en een verlaagde tijdsdruk om het spel voor iedereen toegankelijk te maken.

Sleutel tot succes

Het sneltempo waarin Kansstad uitgroeide tot een educatieve game die de arbeidsmarkt waarheidsgetrouw representeert, is te danken aan de vlotte en aangename samenwerking tussen de verschillende projectleden. Dankzij de wekelijkse feedbackmomenten konden de betrokkenen hun visies snel op elkaar afstemmen en een goede opvolging van het project garanderen.

“De creatieve visie en techniciteit die Little Miss Robot in huis heeft, maakte een vlotte samenwerking mogelijk. Ook hun voorkennis over educatieve games was een echt pluspunt.” 

– Dieter Van Hoye, Projectmanager bij VDAB

Frisse digitale wind

Troeven zoals flexibiliteit, oog voor design en de focus op de spelerservaring ruimden eventuele struikelblokken snel uit de weg. De frisse digitale wind die door VDAB waait, bracht intussen al een tweede versie van de game op voor nieuwe en/of anderstalige werkzoekenden. Het succes van beide versies doet VDAB zelfs al dromen van digitale escaperoom nummer drie.

Waait er ook door uw organisatie een nieuwe digitale wind, of voelt u dat uw team klaar is voor vernieuwing? Cronos Public Services ondersteunt u en uw medewerkers bij de transitie naar de digitale dienstverlening van de toekomst. Neem vrijblijvend contact met ons op om uw wensen en noden te bespreken.

Interesse?

Verkrijgt u graag meer informatie over dit project?

Ontdek meer

Business
Veilig studeren in het digitale tijdperk met hogeschool Odisee

In een tijd van groeiende digitalisering worden cybersecurity en informatiebeveiliging steeds belangrijker. Ook Odisee weet dat en wil de gegevens van studenten en werknemers dag en nacht beschermen.

Business
Pilootafdeling van het departement Omgeving ontketent de kracht van talent

Samen met Cronos Public Services bracht de afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij (PBM) als pilootafdeling van het departement Omgeving de aanwezige talenten op de werkvloer in kaart en ontdekte nieuwe manieren om het potentieel van de medewerkers te ontketenen.

Innovatie
Enabel verbindt internationale medewerkers met digitale tools

Enabel is het Ontwikkelingsagentschap van de federale overheid. Het agentschap, met hoofdzetel in Brussel, beheert met 2000 medewerkers zo’n 170 ontwikkelingsprojecten in een twintigtal landen in Afrika en het Midden-Oosten. Om vlot te kunnen samenwerken over de grenzen heen, groeide de nood aan een gemeenschappelijk platform, ondersteund door experten en digitale oplossingen. Cronos Public Services hielp het agentschap met een voorstel op maat.

Innovatie
Thomas More bouwt toekomst uit met nieuwe website

Met meer dan 21.000 studenten is Thomas More uitgegroeid tot de grootste hogeschool van Vlaanderen. Momenteel schrijft de kennisinstelling aan een nieuw hoofdstuk, met een sterke focus op levenslang leren, internationalisering en onderzoek. Bij dat nieuwe hoofdstuk hoort ook een gecentraliseerde website met daarop alle opleidingen, onderzoekscentra en andere initiatieven. Om de technische, creatieve en strategische aspecten van die overkoepelende website uit te werken, deed Thomas More beroep op Cronos Public Services.

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.