Business

Educatieve game van VDAB opent de deur naar knelpuntberoepen

Vlaanderen telt ondertussen al 207 knelpuntberoepen. Dat hoge aantal wil VDAB naar beneden brengen door meer interesse voor deze beroepen aan te wakkeren. De arbeidsbemiddelingsdienst ging onder het motto ‘digital first’ op zoek naar een interactieve manier om jongeren te laten kennismaken met wat bijvoorbeeld een pijpfitter of ontwerper-tekenaar doet. Het resultaat van die zoektocht is Kansstad, een digitale escaperoom die ze dankzij Cronos Public Services opbouwde.

VDAB, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, helpt werkzoekenden door hen individueel te begeleiden, de weg naar jobsites te tonen en passende opleidingen aan te bieden. Als belangrijkste tewerkstellingsdienst van Vlaanderen wil ze inspelen op de actuele noden en behoeften op de arbeidsmarkt, waaronder de invulling van vacatures voor knelpuntberoepen.

Een oplossing voor het knelpunt

VDAB zet alle knelpuntberoepen in Vlaanderen jaarlijks op een rijtje en dit jaar is die rij erg lang. Om meer interesse te wekken voor deze beroepen, schakelde VDAB de hulp in van Cronos Public Services. Samen gingen ze op zoek naar een oplossing op maat om schoolverlatende jongeren, en bij uitbreiding werkzoekende volwassenen, op een interactieve en digitale manier te bereiken. Zo hielden ze meteen ook rekening met de groeiende behoefte aan digitale ontmoetings- en leeromgevingen die sinds de start van de pandemie aanwezig is.

E-inclusie in de praktijk

Samen met competence center Little Miss Robot werkte VDAB een innovatieve digitale escaperoom uit. Ze slaagden erin om binnen de korte periode van drie maanden Kansstad te ontwikkelen. Spelers kunnen in die educatieve game onder tijdsdruk zes slaapsteden moderniseren. Ze doen dat door een juist antwoord te geven op enkele quizvragen, waarmee ze beroepen kunnen ‘vrijspelen’ en op die manier de stad nieuw leven inblazen. Alle escapers die succesvol uit de stad weten te ontsnappen, krijgen een rapport met hun uiteindelijke spelscore en komen te weten welk knelpuntberoep het best bij hen past.

“Een digitale escaperoom is een toegankelijke manier om mensen te informeren, sensibiliseren en warm te maken voor een knelpuntberoep.”

Dominique Berrier, Beleidsadviseur bij VDAB

Gebundelde expertise

Kansstad illustreert niet alleen de competenties die belangrijk zijn voor een knelpuntberoep, maar ook de kracht van gebundelde expertise over technologie, design en online leren. VDAB vond bij Cronos Public Services de perfecte partner voor de ontwikkeling van Kansstad, aangezien het betrokken team al eerder educatieve games ontwierp. Bovendien combineerden de teamleden hun technische bouwexpertise met een grote portie creativiteit. Zo hebben alle ontwikkelaars een designachtergrond en bedenken ervaren storytellers fantasierijke verhaallijnen zonder daarbij de leerdoelen uit het oog te verliezen.

Grondig uitgetest

Bij de ontwikkeling van Kansstad stond de spelerservaring voorop en daarom bracht VDAB het ontwikkelingsteam in contact met het Beroepenhuis in Gent. Het Beroepenhuis creëerde de mogelijkheid om een prototype van het spel uit te testen bij kinderen uit het zesde leerjaar, wat een erg leerrijke ervaring was. Nederlandstalige kinderen die interesse toonden voor technologie waren snel weg met het concept, maar kinderen die Nederlands niet als moedertaal hadden, ondervonden moeilijkheden. Het ontwikkelingsteam besloot een betere balans te creëren tussen het basisconcept van een escaperoom en het leerdoel van de game. Het team koos voor meer grafisch materiaal, eenvoudig taalgebruik, voice-overs en een verlaagde tijdsdruk om het spel voor iedereen toegankelijk te maken.

Sleutel tot succes

Het sneltempo waarin Kansstad uitgroeide tot een educatieve game die de arbeidsmarkt waarheidsgetrouw representeert, is te danken aan de vlotte en aangename samenwerking tussen de verschillende projectleden. Dankzij de wekelijkse feedbackmomenten konden de betrokkenen hun visies snel op elkaar afstemmen en een goede opvolging van het project garanderen.

“De creatieve visie en techniciteit die Little Miss Robot in huis heeft, maakte een vlotte samenwerking mogelijk. Ook hun voorkennis over educatieve games was een echt pluspunt.” 

– Dieter Van Hoye, Projectmanager bij VDAB

Frisse digitale wind

Troeven zoals flexibiliteit, oog voor design en de focus op de spelerservaring ruimden eventuele struikelblokken snel uit de weg. De frisse digitale wind die door VDAB waait, bracht intussen al een tweede versie van de game op voor nieuwe en/of anderstalige werkzoekenden. Het succes van beide versies doet VDAB zelfs al dromen van digitale escaperoom nummer drie.

Waait er ook door uw organisatie een nieuwe digitale wind, of voelt u dat uw team klaar is voor vernieuwing? Cronos Public Services ondersteunt u en uw medewerkers bij de transitie naar de digitale dienstverlening van de toekomst. Neem vrijblijvend contact met ons op om uw wensen en noden te bespreken.

Interesse?

Verkrijgt u graag meer informatie over dit project?

Ontdek meer

Business
Federale Pensioendienst stoomt zich klaar voor de toekomst: wanneer strategie, enterprise architectuur en portfolio management samenkomen

De Federale Pensioendienst is de cruciale speler in het Belgische pensioenlandschap. Om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken, werkt de overheidsdienst samen met Cronos Public Services en competence center B.Adapted. Samen stomen we de Federale Pensioendienst klaar voor de toekomst.

Business
Het Verenigingsloket: één digitaal platform voor alle Vlaamse verenigingen

Het verenigingsleven krijgt een flinke boost met de lancering van het Verenigingsloket. Dit digitale platform bundelt informatie en dienstverlening van de Vlaamse overheid en lokale besturen en maakt het voor verenigingen eenvoudiger om alles te vinden wat ze nodig hebben. Samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) en met de steun van Digitaal Vlaanderen werkte Cronos Public Services mee om het Verenigingsloket te realiseren.

Business
Stad Antwerpen digitaal: Mijn Antwerpen-app brengt stadsdiensten 24/7 binnen handbereik

Stad Antwerpen zet een grote stap in haar digitale transformatie met de lancering van de Mijn Antwerpen-app. Deze innovatieve mobiele applicatie is ontwikkeld om stadsdiensten en -activiteiten digitaal toegankelijk te maken voor iedereen. De app kwam tot stand door een strategische samenwerking tussen Stad Antwerpen, IT-partner Digipolis, Cronos Public Services en competence center icapps. 

Innovatie
Haven van Antwerpen-Brugge kiest met low-code voor vernieuwing en efficiëntie
Port of Antwerp-Bruges is steeds op zoek naar manieren om hun werking te optimaliseren. Met de hulp van Cronos Public Services zet het havenbedrijf volop in op low-code, een methode…

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.