Innovatie

De Vlaamse overheid kiest met Recht van voorkoop-toepassing voor toekomstbestendige technologie op maat

De Vlaamse overheid kan in bepaalde gebieden beroep doen op het recht van voorkoop. Dat recht geeft de overheid de mogelijkheid om onroerend goed te kopen met voorrang op kandidaat-kopers en tegen dezelfde prijs en voorwaarden. De voorkooprechten worden centraal beheerd in de RVVtoepassing van Digitaal Vlaanderen, een platform dat zopas volledig vernieuwd werd met de hulp van Cronos Public Services. 

De Vlaamse overheid kan beroep doen op het recht van voorkoop om een opdracht van openbaar nut te realiseren. Denk daarbij aan maatschappelijk relevante opdrachten in het kader van natuurbehoud of ruimtelijke ordening, of ter ondersteuning van het lokale woon- of waterbeleid. Alle bestaande en toekomstige Vlaamse voorkooprechten komen terecht in het RVV-themabestand, een uniek elektronisch platform waarop zowel leveranciers als begunstigden hun voorkooprechten kunnen beheren en raadplegen. 

Een nieuwe en verbeterde RVV-toepassing 

De bestaande toepassing voldeed niet langer aan de verwachtingen van de gebruikers en hield geen rekening met nieuwe regelgevingen zoals de GDPR. Digitaal Vlaanderen ging daarom op zoek naar een partner die een volledig nieuwe applicatie kon ontwikkelen die wél beantwoordt aan de nieuwe vereisten. Qframe, een competence center van De Cronos Groep dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van maatwerksoftware, kwam daarvoor als ideale partner uit de bus.  

We hadden als RVV-team een goed idee van wat we wensten, maar misten bepaalde sleutelprofielen. Daarom werd beslist de opdracht uit te besteden onder perceel 5 van de raamovereenkomst ICT.

Patty Cant, Product owner Recht van voorkoop 

‘Team-as-a-Service’-aanpak 

Het team van Qframe nam het ontwikkelingsproces van A tot Z op en zorgde voor een loket op maat. Met hun ‘Team-as-a-Service’-aanpak werd een vast team van software-experts met elk hun eigen competenties en vaardigheden toegewezen aan het project. Het voordeel van deze aanpak is dat het team meteen op kruissnelheid is en zo vlot de meest complexe processen in goede banen kon leiden, van analyse over ontwikkeling tot verdere bijstand.  

De geijkte manier van werken van de kennismaking tot de agile werking zorgde voor een vlotte samenwerking en vooruitgang. 

Patty Cant, Product owner Recht van voorkoop 

Eerste .NETproject onder perceel 5 van de raamovereenkomst ICT 2022 

Voor Cronos Public Services was dit het allereerste .NET-project onder perceel 5 van de Raamovereenkomst Applicatiediensten van Digitaal Vlaanderen. Zowel voor de klant als voor Cronos Public Services was het even wennen aan de nieuwe, formele manier van werken, maar dankzij de transparante en vlotte communicatie stond die uitdaging snel schaakmat. 

Een samenwerking vol vertrouwen 

Bij Cronos Public Services vond de Vlaamse overheid al vaker een betrouwbare en flexibele partner. Dat was voor dit project niet anders. Het team van Qframe werkte als een geoliede machine samen met het team van de Vlaamse overheid dat verantwoordelijk was voor dit project. De intensieve en efficiënte samenwerking kweekte het vertrouwen dat nodig was voor een project van deze aard. 

Het leuke aan deze samenwerking was dat de twee teams elkaar perfect aanvulden. We hadden als één team hetzelfde doel. 

Patty Cant, Product owner Recht van voorkoop 

Wat brengt de toekomst? 

De nieuwe RVVtoepassing is sinds september 2023 beschikbaar, maar dat betekent niet dat de samenwerking rond dit project ophoudt. Perceel 5 voorziet immers ook in het opvolgen en onderhouden van de applicatie. De toepassingsmanager blijft als centraal aanspreekpunt ter beschikking van de klant, en het ontwikkelingsteam blijft werken aan nieuwe functionaliteiten. Zo blijft de toepassing ook naar de toekomst toe up-to-date, en worden eventuele wetswijzigingen en andere vereisten meteen geïntegreerd.

Een toepassing is nooit klaar, dus ook in de toekomst blijven we samenwerken zodat wensen van leveranciers en technische nieuwigheden meteen geïmplementeerd kunnen worden. 

Patty Cant, Product owner Recht van voorkoop 

Bent u op zoek naar iemand die van A tot Z uw meest complexe projecten in goede banen kan leiden? Dankzij de verschillende competenties die aanwezig zijn binnen De Cronos Groep is Cronos Public Services uw aangewezen partner. 

Ontdek meer

Innovatie
Haven van Antwerpen-Brugge kiest met low-code voor vernieuwing en efficiëntie
Port of Antwerp-Bruges is steeds op zoek naar manieren om hun werking te optimaliseren. Met de hulp van Cronos Public Services zet het havenbedrijf volop in op low-code, een methode…
Innovatie
Van workshop naar praktijk: het RIZIV naar een wendbare organisatie
1 maand geledenOnze maatschappij is voortdurend in verandering en hetzelfde geldt voor onze organisaties. Een gids die je ondersteunt bij die veranderingen komt altijd van pas. Voor het Rijksinstituut voor…
Smart
VITO innoveert met generatieve AI van GPT-4
1 maand geledenGeneratieve artificiële intelligentie zit in de lift. Wie heeft er tegenwoordig nog niet van ChatGPT gehoord? Misschien heb je het zelf al wel eens uitgeprobeerd. Ook de Vlaamse…
Innovatie
Athumi en Cronos Public Services slaan de handen in elkaar voor vlotte en veilige datadeling

‘Cookies’ zijn al lang meer dan alleen een lekkernij, en digitale data zijn goud waard. Desondanks is het voor veel bedrijven en organisaties niet eenvoudig om zorgvuldig met de data en privacy van hun gebruikers om te springen. Daar vond athumi een oplossing voor in de vorm van een innovatief datakluizenplatform. Cronos Public Services staat als applicatiedienstverlener in voor het beheer van het Enterprise Solid Server (ESS) platform en realiseert dit complexe project waarbij veiligheid en dataprivacy primeert.

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.