vlaams-energie-bedrijf_520-1
Innovatie

Het Vlaams Energiebedrijf: van commodity naar dienstenleverancier

Het VEB is een jonge organisatie die sinds 2,5 operationeel bezig is. Een bewogen 2,5 jaar dan ook. Hun kernactiviteit is het leveren van energie aan de 86 entiteiten van de Vlaamse Overheid: van provinciebesturen tot steden en gemeenten, maar ook zorg, onderwijs, cultuur en zoveel meer.

Sinds kort is het Vlaams Energiebedrijf gaan exporteren buiten Vlaanderen en kwamen ook Wallonië en Brussel bij hen aankloppen voor de centrale aankoop van energie.

Hun succesfactor? De aanpak die ze hanteren.

Wij zijn een overheidsorganisatie 2.0: we hebben de interne structuur die aansluit bij de privé-onderneming en de spirit van een VZW

– Francois Bettens – Algemeen Directeur VEB

Een innovatief energiebedrijf

Het VEB wil dan ook vernieuwend werken. “We zijn meer dan een aankoopcentrale en dat is waar we ons onderscheiden,” zegt François Bettens. En dat onderscheid komt met vier belangrijke pijlers in het bedrijf:

  1. Focus op services: het gaat niet enkel over de aankoop, maar ook over de service na verkoop, van facturatie tot onderhoud.
  2. Focus op energie-efficiëntie: VEB begeleidt klanten die energie-efficiënter willen werken. Het begeleidt projecten van A-Z. Deze pijler staat nog in de kinderschoenen, maar krijgt binnenkort een eerste grote project in de zorgsector.
  3. Focus op het gebruik van data: de energiegegevens die het VEB heeft, zijn een bron van informatie die moet ingezet worden. Daarvoor startten ze het Terra-project op met Cronos.
  4. Focus op de community: kennis en know-how delen, klanten helpen en elkaar laten helpen. Ook daar zet het VEB zich voor in. Energie-efficiëntie & besparing is in ieders belang en die boodschap ondersteunt het VEB actief met seminaries en het onderhouden van hun community.

Het efficiënt inzetten van data 

Cronos kwam in the picture voor de derde pijler. Het VEB heeft een databank van energiegegevens die ze graag actief willen inzetten om diensten te verbeteren en waardevolle informatie te leveren aan klanten en stakeholders.

Naast hun eigen databank bestaat er ook de vastgoeddatabank, die interessante informatie bevat over de gebouwen. Een kruising van die databanken kan voor beide partijen interessante informatie opleveren:

  • Wat is het verbruik per leerling in een school?
  • Wat is het energieverbruik per patiënt in een ziekenhuis?
  • Kunnen we die parameters monitoren in de tijd?
  • Kunnen we dit checken voor en na een efficiëntieproject?

Behalve de vraag naar hoe de gegevens kunnen gebruikt worden, is er ook het technische aspect.

  • Welke architectuur is hiervoor nodig?
  • Welke platformen worden al gebruikt en zullen die gebruikt blijven worden?
  • Hoe laten we die databases met elkaar praten?

De technische dimensie alleen al vormt een integraal project en daar stapte Cronos in als consultant. Het eerste idee? De opzet van een proof of concept die kon aantonen hoe zo’n platform eruit kon zien.

De eerste gegevens…een kerstcadeautje

Het Terraproject werd in september vorig jaar opgestart. Nadat de werking van het proof of concept was uitgedacht werd een eerste versie opgezet. Die moest tegen het einde van het jaar al een eerste dataset kunnen opleveren die interessante en nuttige gegevens moest kunnen voorleggen. 23 december was het zover: de positieve reacties gaven aan dat het project klaar was voor de volgende stap.

Van een POC naar een effectieve tool

Het positieve onthaal van de output van de proof of concept zorgden voor een volgende stroomversnelling. Wat kon het VEB nog doen met het platform? Het project evolueerde verder en staat ondertussen zover dat het platform concrete output kan genereren op specifieke vragen. Hierdoor kan VEB zijn verschillende klanten met specifieke informatie aanspreken.

Ondertussen is het een soort van datafabriek, waarin we enkele zaken kunnen standaardiseren. Zo kunnen we de data stroomlijnen en toch proactief benaderen.” – Francois Bettens

De set-up van het platform was een complex gegeven. De vastgoeddatabank moest verder kunnen uitbreiden, maar er waren structurele beperkingen. Daarboven was het niet de core business van VEB om infrastructuur in huis te hebben en te onderhouden.

Infrastructuur definiëren en machinerie bepalen, dat was niet het idee” – Francois Bettens

Om volledig te kunnen voldoen aan de noden van alle betrokken partijen werd voor een oplossing gekozen die iedereen hetzelfde gebruiksgemak kon bieden.  Daarom viel de keuze voor een duurzame oplossing in de cloud.

We gaan voor een duurzame oplossing en dat is cloud. Radicaal digitaal!” – Koen Willems – Projectleider Terraproject

De volledige AWS-omgeving is opgezet door Cronos. Aanvankelijk werd informatica ingeschakeld voor de bronnenkoppeling. Maar in functie van de oplossing schakelde VEB over naar datapipeline.

We willen met nieuwe technologieën werken, we willen vooruit. En daar heeft Cronos veel bij geholpen.” – Koen Willems

Het VEB wilde graag nieuwe technologieën kunnen toepassen, maar daar is gespecialiseerde kennis voor nodig. Cronos stapte als consultant naar voren om het VEB mee te helpen bij het zoeken naar de juiste oplossing, maar ook bij de implementatie ervan: van de keuze van technologieën, tot mogelijke uitwerkingen en uiteindelijke uitvoering.

Het Vlaams Energiebedrijf: meer dan een energieleverancier

Het Terraproject maakt deel uit van de aanpak van het VEB die zich onderscheidt van de rest: ze maken de beweging van een distributeur naar een dienstverlening die focust op energie-efficiëntie en het commercialiseren ervan.

De mindset is anders: het is geen commodity meer, het gaat veel verder dan dat.” – Francois Bettens

Het project is nog steeds volop in ontwikkeling, het is een work-in-progress dat verder blijft evolueren.

Complimenten aan ons eigen mensen, maar ook aan de mensen van Cronos die daaraan werken. We zijn heel tevreden met het resultaat en benieuwd naar wat de toekomst nog brengt.” – Francois Bettens

Momenteel zijn er 3 mensen in eerste fase verder aan het ontwikkelen, om optimalisaties door te voeren. Voor het vervolg van het project worden vervolgfases opgezet, maar het project zal nog jaren groeien en toenemen, met Cronos als partner.

We vinden de voorwaarts is de wegcultuur bij Cronos wel tof en dat levert ook resultaten op.” – Francois Bettens

 

Ontdek meer

Innovatie
Haven van Antwerpen-Brugge kiest met low-code voor vernieuwing en efficiëntie
Port of Antwerp-Bruges is steeds op zoek naar manieren om hun werking te optimaliseren. Met de hulp van Cronos Public Services zet het havenbedrijf volop in op low-code, een methode…
Innovatie
Van workshop naar praktijk: het RIZIV naar een wendbare organisatie
2 maanden geledenOnze maatschappij is voortdurend in verandering en hetzelfde geldt voor onze organisaties. Een gids die je ondersteunt bij die veranderingen komt altijd van pas. Voor het Rijksinstituut voor…
Smart
VITO innoveert met generatieve AI van GPT-4
2 maanden geledenGeneratieve artificiële intelligentie zit in de lift. Wie heeft er tegenwoordig nog niet van ChatGPT gehoord? Misschien heb je het zelf al wel eens uitgeprobeerd. Ook de Vlaamse…
Innovatie
De Vlaamse overheid kiest met Recht van voorkoop-toepassing voor toekomstbestendige technologie op maat
De Vlaamse overheid kan in bepaalde gebieden beroep doen op het recht van voorkoop. Dat recht geeft de overheid de mogelijkheid om onroerend goed te kopen met voorrang op kandidaat-kopers…

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.