Business

Veilig studeren in het digitale tijdperk met hogeschool Odisee

In een tijd van groeiende digitalisering worden cybersecurity en informatiebeveiliging steeds belangrijker. Ook Odisee weet dat en wil de gegevens van studenten en werknemers dag en nacht beschermen. De hogeschool riep de hulp in van Cronos Public Services om de cybersecurity te evalueren en intern een information security roadmap te ontwikkelen en implementeren. De Corporate Information Security Officer (CISO) leidde het geheel in goede banen.

Op de campussen van de Vlaamse hogeschool Odisee passeren jaarlijks meer dan 10.000 studenten. De hoofdzetel bevindt zich in Brussel, maar de onderwijsinstelling heeft ook afdelingen in Gent, Aalst, Dilbeek, Schaarbeek en Sint-Niklaas. Studenten kunnen er kiezen uit maar liefst 25 bacheloropleidingen en 9 graduaatsopleidingen in uiteenlopende interessegebieden, van agro- en biotechnologie tot vroedkunde. Niet alleen jongeren die net van de schoolbanken komen, maar ook volwassenen kunnen er terecht voor een praktijkgerichte opleiding.

Kwaliteit, maturiteit en betrouwbaarheid

Odisee schakelde de hulp in van Cronos Public Services om medewerkers en studenten digitaal beter te beschermen. Samen met het competence center Infosentry bracht de hogeschool de cybersecurityrisico’s in kaart. Hiervoor baseerden ze zich op de ISO27001-norm die wereldwijd beschouwd wordt als de standaard voor informatiebeveiliging. Het normenkader bewijst de maturiteit en betrouwbaarheid van een organisatie en is in een technologie- en datagedreven wereld het kwaliteitslabel bij uitstek en een absolute must.

Gewapend tegen cyberaanvallen

Om zich te wapenen tegen cyberaanvallen, stelde Odisee samen met Infosentry een cyberincident responseplan op. In dat plan staat beschreven wie welke rol vervult en hoe er moet gereageerd worden als er een cyberaanval plaatsvindt. Een roadmap is niet tijdloos, maar moet constant opgevolgd en bijgestuurd worden. Daarom zorgde Infosentry ervoor dat er binnen Odisee iemand werd opgeleid om ook in de toekomst de cybersecurity verder op te volgen: deze Corporate Information Security Officer (CISO).

“Als CISO probeer ik voortdurend te streven naar optimalisatie van onze verdediging tegen cyberaanvallen en het orkestreren van onze reactie op incidenten. Het is mijn taak om een effectieve incidentresponsstrategie te implementeren en een sterk beveiligingskader op te bouwen om de systemen en gegevens van de hogeschool te beschermen.”

Nico Bernaert, CISO bij Odisee

Alle neuzen in dezelfde richting

Cronos Public Services begeleidt Odisee ook in hun communicatie rond cybersecurity. Zo werken ze volop aan verschillende departement-specifieke oefenscenario’s die de verschillende departementen zullen voorbereiden op eventuele cyberaanvallen. Daarbij is het essentieel dat alle departementen op eenzelfde lijn zitten, zodat ze allemaal dezelfde aanpak hanteren.

“Dankzij onze samenwerking met Cronos Public Services werken we niet alleen aan het versterken van onze verdediging tegen cyberdreigingen, maar ook aan het bevorderen van een cultuur van communicatie rond informatieveiligheid.”

Nico Bernaert, CISO bij Odisee

Informatiebeveiliging op maat

Aan de information security roadmap wordt nog volop verder gewerkt. Zo is er een stuurgroep rond informatiebeveiliging opgericht en werkt de CISO aan een informatiebeveiligingsbeleid om de gegevens van de studenten en werknemers van de hogeschool nog beter te beveiligen. Ook daarvoor is het belangrijk dat iedereen dezelfde taal spreekt. Dankzij de brede expertise die aanwezig is binnen De Cronos Groep kan Cronos Public Services de frameworks in verband met cybersecurity vertalen naar een informatiebeveiligingsbeleid op maat van Odisee.

Firewalls, encryptie en beveiligingssoftware zijn essentieel om potentiële bedreigingen af te weren. Maar zelfs de meest geavanceerde technologie kan niet alle risico’s dekken als er onvoldoende aandacht wordt besteed aan de menselijke factor, de processen en het beleid. Het bewustzijn van medewerkers is een sleutelfactor in informatieveiligheid. We moeten ervoor zorgen dat iedereen in de organisatie begrijpt wat zijn of haar rol is bij het beschermen van informatie en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van nalatigheid.

“Informatieveiligheid is niet alleen een technische uitdaging, maar ook een culturele verandering die begint bij het creëren van bewustzijn en betrokkenheid.”

Nico Bernaert, CISO bij Odisee

Blijvende bescherming en optimalisatie

Odisee en Cronos Public Services hebben samen al veel gerealiseerd, en er zitten ook nog heel wat projecten in de pijplijn. Zo wordt er momenteel volop gebrainstormd over een security operation center (SOC). Het doel van een SOC is om incidenten zo snel mogelijk te ontdekken om schade te minimaliseren. Het SOC-team zal zich bezighouden met het identificeren, onderzoeken en reageren op veiligheidsincidenten en zal bestaan uit beveiligingsexperts die de hogeschool beschermen tegen cyberdreigingen. Of dat zal gebeuren door een interne of externe dienst wordt momenteel nog onderzocht.

Net zoals de digitale wereld in het algemeen staat ook de wereld van de cybersecurity niet stil. Odisee en Cronos Public Services beseffen dit maar al te goed en zullen ook in de toekomst verder samenwerken om de cybersecurity van de hogeschool verder te optimaliseren. Door te investeren in een sterk en proactief cybersecuritybeleid, zorgt Odisee ervoor dat de hogeschool een veilige en betrouwbare omgeving blijft voor studenten, docenten en medewerkers. Het waarborgen van de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie is een essentiële stap om onderwijsdoelen te behalen.

“In mijn rol als CISO besef ik dat cybersecurity en informatiebeveiliging van cruciaal belang zijn. In een wereld die steeds meer gedigitaliseerd raakt, is het essentieel om onze gegevens, systemen en intellectueel eigendommen te beschermen.”

Nico Bernaert, CISO bij Odisee

Bent u op zoek naar manieren om de data van uw organisatie, uw medewerkers en uw klanten dag en nacht te beschermen? Cronos Public Services rijkt u de wapens aan om cyberaanvallen te bestrijden en de kans op een datalek te minimaliseren. Laat niets aan het toeval over en investeer vandaag nog in digitale veiligheid.

Interesse?

Verkrijgt u graag meer informatie over dit project

Ontdek meer

Business
Federale Pensioendienst stoomt zich klaar voor de toekomst: wanneer strategie, enterprise architectuur en portfolio management samenkomen

De Federale Pensioendienst is de cruciale speler in het Belgische pensioenlandschap. Om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken, werkt de overheidsdienst samen met Cronos Public Services en competence center B.Adapted. Samen stomen we de Federale Pensioendienst klaar voor de toekomst.

Business
Het Verenigingsloket: één digitaal platform voor alle Vlaamse verenigingen

Het verenigingsleven krijgt een flinke boost met de lancering van het Verenigingsloket. Dit digitale platform bundelt informatie en dienstverlening van de Vlaamse overheid en lokale besturen en maakt het voor verenigingen eenvoudiger om alles te vinden wat ze nodig hebben. Samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) en met de steun van Digitaal Vlaanderen werkte Cronos Public Services mee om het Verenigingsloket te realiseren.

Business
Stad Antwerpen digitaal: Mijn Antwerpen-app brengt stadsdiensten 24/7 binnen handbereik

Stad Antwerpen zet een grote stap in haar digitale transformatie met de lancering van de Mijn Antwerpen-app. Deze innovatieve mobiele applicatie is ontwikkeld om stadsdiensten en -activiteiten digitaal toegankelijk te maken voor iedereen. De app kwam tot stand door een strategische samenwerking tussen Stad Antwerpen, IT-partner Digipolis, Cronos Public Services en competence center icapps. 

Innovatie
Haven van Antwerpen-Brugge kiest met low-code voor vernieuwing en efficiëntie
Port of Antwerp-Bruges is steeds op zoek naar manieren om hun werking te optimaliseren. Met de hulp van Cronos Public Services zet het havenbedrijf volop in op low-code, een methode…

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.