internet-of-thing-zee_2200
Innovatie

The Internet of things maakt onze zee slimmer

Volgens Nils Walravens van het Leuvense onderzoekscentrum IMEC worden onze steden slimmer.

De hype rond IoT is al een tijdje gaan liggen en eigenlijk is dit goed nieuws, althans voor iedereen die de Gartner Hype Cycle kent. Want na de peak of inflated expectations volgt sowieso trough of disillusionmentfase, waarbij het echte werk eraan komt en de hype voorbij is.

Als je onderstaand schema van Gartner Hype Cycle specifiek voor Internet of Things leest, valt één iets duidelijk op: Machine Learning is net voorbij het hype hoogtepunt heen. En Machine Learning en Predictive Analytics zijn een belangrijk onderdeel van IoT in het “echte leven”.

Een belangrijke sector waar we de dag van vandaag veel IoT-toepassingen zien groeien is die van de Smart Cities.  Smart Cities zijn een bekend begrip binnen de overheid en een aantal lokale overheden hebben er al een aantal proefprojecten opzitten rond Smart Cities. Maar de grote, meer concrete projecten waar de impact voor de burger zeer zichtbaar zal zijn, moeten er nog aankomen.

Een aantal domeinen waar we zeker een groeiend interesse rond zien binnen de lokale overheden zijn:

  • Smart mobility : vele lokale overheden kampen met een groeiend mobiliteitsprobleem en technologie moet hier zeker kunnen helpen om een aantal prangende problemen op korte termijn op te lossen. Als je bedenkt dat alle wagens waarschijnlijk bestuurd worden door een gebruiker van een smartphone, kan deze smartphone zeker de nodige data capteren om stromen van verkeer in kaart te brengen. Door machine learning analyses toe te passen kunnen die stromen preventief bijgestuurd worden door de burgers aan te sporen alternatieve vervoersmiddelen te gebruiken.
  • Smart waste management: Waste management wordt een probleem de komende decennia en hier als lokale overheid op inspelen zal belangrijk worden. Het plaatsen van sensoren in containers en de opgepikte data gebruiken om stromen in kaart te brengen kan hier opnieuw helpen om preventief zaken te gaan communiceren naar de burger toe.
  • Smart energy : één feit staat vast de kost van energie zal enkel maar stijgen en onze ecologische voetafdruk moet drastisch naar beneden. Verschillende projecten met smart energy hebben al aangetoond dat het gebruik van Smart Energy de kosten drastisch kan verminderen. Ook hier kunnen sensoren en de data die door verschillende meters gegenereerd worden gebruikt worden om een kantoor, een straat of een stad slimmer te maken. Google heeft door het gebruik van Machine Learning toe te passen op de “energiedata” van zijn datacenters ervoor gezorgd dat de uitgaven aan energie voor de datacenters met 15% verminderd werden.

Ook in de agricultuur en de aquacultuur zijn er toepassingen rond IoT die zorgen voor een toename van het rendement. Zo konden we op het Smart@Sea-evenement leren hoe een Noors bedrijf een zalm in volle zee kweekt waarbij camera’s registreren wanneer de vissen honger hebben en robots tot 3 maal daags de vissen voederen op volle zee. Hierbij kan de visboer zijn bezoek aan zijn visboerderij verminderen tot éénmaal in de week.

Smart@Sea vond plaats op 20 april in Oostende. De Cronos Groep was een fiere mede-organisator naast Vito, Greenbridge en Flanders Maritime Cluster. Het topic van de dag was de impact van technologie op de maritieme industrie. Vooral IoT was die donderdag een hot topic. Maar hoe kan het ook anders: als er twee sectoren zijn waarbij IoT een belangrijke rol speelt, dan is het wel op Smart Cities en industrie 4.0. Blue Growth en de maritieme industrie maken namelijk ook deel uit van industrie 4.0.

Zowel de openingsspeech van de West-Vlaamse gouverneur als die van de Staatssecretaris van de Noordzee waren overduidelijk, Blue Growth is geen illusie, maar een industrie die meer en meer aandacht verdient en kan uitgroeien tot een belangrijke sector. De Cronos Groep was er aanwezig met IoT, AR/VR en MachineLearning toepassingen.

Ontdek meer

Innovatie
Enabel verbindt internationale medewerkers met digitale tools

Enabel is het Ontwikkelingsagentschap van de federale overheid. Het agentschap, met hoofdzetel in Brussel, beheert met 2000 medewerkers zo’n 170 ontwikkelingsprojecten in een twintigtal landen in Afrika en het Midden-Oosten. Om vlot te kunnen samenwerken over de grenzen heen, groeide de nood aan een gemeenschappelijk platform, ondersteund door experten en digitale oplossingen. Cronos Public Services hielp het agentschap met een voorstel op maat.

Innovatie
Thomas More bouwt toekomst uit met nieuwe website

Met meer dan 21.000 studenten is Thomas More uitgegroeid tot de grootste hogeschool van Vlaanderen. Momenteel schrijft de kennisinstelling aan een nieuw hoofdstuk, met een sterke focus op levenslang leren, internationalisering en onderzoek. Bij dat nieuwe hoofdstuk hoort ook een gecentraliseerde website met daarop alle opleidingen, onderzoekscentra en andere initiatieven. Om de technische, creatieve en strategische aspecten van die overkoepelende website uit te werken, deed Thomas More beroep op Cronos Public Services.

Business
Wie werkt, wordt beloond: DWSE en VLABEL werken jobbonus uit

De Vlaamse overheid wil werklozen aanmoedigen om werk te zoeken, en tegelijkertijd werkenden stimuleren om aan het werk te blijven. Hiervoor werd de jobbonus in het leven geroepen. Het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE), de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL), Digitaal Vlaanderen en Cronos Public Services sloegen de handen in elkaar om deze bonus samen te realiseren.

Innovatie
FOD Mobiliteit en Vervoer innoveert met low-codeplatform vol voordelen

De FOD Mobiliteit en Vervoer ontwikkelt regelmatig nieuwe applicaties om de burger en het land te ondersteunen in het dagelijks leven te land, ter zee en in de lucht. Met de hulp van Cronos Public Services schakelde de FOD over naar een nieuw ontwikkelingsplatform waarbij gebruiksvriendelijkheid en snelheid centraal staat. Het geheim? Low-code.

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.