internet-of-thing-zee_2200
Innovatie

The Internet of things maakt onze zee slimmer

Volgens Nils Walravens van het Leuvense onderzoekscentrum IMEC worden onze steden slimmer.

De hype rond IoT is al een tijdje gaan liggen en eigenlijk is dit goed nieuws, althans voor iedereen die de Gartner Hype Cycle kent. Want na de peak of inflated expectations volgt sowieso trough of disillusionmentfase, waarbij het echte werk eraan komt en de hype voorbij is.

Als je onderstaand schema van Gartner Hype Cycle specifiek voor Internet of Things leest, valt één iets duidelijk op: Machine Learning is net voorbij het hype hoogtepunt heen. En Machine Learning en Predictive Analytics zijn een belangrijk onderdeel van IoT in het “echte leven”.

Een belangrijke sector waar we de dag van vandaag veel IoT-toepassingen zien groeien is die van de Smart Cities.  Smart Cities zijn een bekend begrip binnen de overheid en een aantal lokale overheden hebben er al een aantal proefprojecten opzitten rond Smart Cities. Maar de grote, meer concrete projecten waar de impact voor de burger zeer zichtbaar zal zijn, moeten er nog aankomen.

Een aantal domeinen waar we zeker een groeiend interesse rond zien binnen de lokale overheden zijn:

  • Smart mobility : vele lokale overheden kampen met een groeiend mobiliteitsprobleem en technologie moet hier zeker kunnen helpen om een aantal prangende problemen op korte termijn op te lossen. Als je bedenkt dat alle wagens waarschijnlijk bestuurd worden door een gebruiker van een smartphone, kan deze smartphone zeker de nodige data capteren om stromen van verkeer in kaart te brengen. Door machine learning analyses toe te passen kunnen die stromen preventief bijgestuurd worden door de burgers aan te sporen alternatieve vervoersmiddelen te gebruiken.
  • Smart waste management: Waste management wordt een probleem de komende decennia en hier als lokale overheid op inspelen zal belangrijk worden. Het plaatsen van sensoren in containers en de opgepikte data gebruiken om stromen in kaart te brengen kan hier opnieuw helpen om preventief zaken te gaan communiceren naar de burger toe.
  • Smart energy : één feit staat vast de kost van energie zal enkel maar stijgen en onze ecologische voetafdruk moet drastisch naar beneden. Verschillende projecten met smart energy hebben al aangetoond dat het gebruik van Smart Energy de kosten drastisch kan verminderen. Ook hier kunnen sensoren en de data die door verschillende meters gegenereerd worden gebruikt worden om een kantoor, een straat of een stad slimmer te maken. Google heeft door het gebruik van Machine Learning toe te passen op de “energiedata” van zijn datacenters ervoor gezorgd dat de uitgaven aan energie voor de datacenters met 15% verminderd werden.

Ook in de agricultuur en de aquacultuur zijn er toepassingen rond IoT die zorgen voor een toename van het rendement. Zo konden we op het Smart@Sea-evenement leren hoe een Noors bedrijf een zalm in volle zee kweekt waarbij camera’s registreren wanneer de vissen honger hebben en robots tot 3 maal daags de vissen voederen op volle zee. Hierbij kan de visboer zijn bezoek aan zijn visboerderij verminderen tot éénmaal in de week.

Smart@Sea vond plaats op 20 april in Oostende. De Cronos Groep was een fiere mede-organisator naast Vito, Greenbridge en Flanders Maritime Cluster. Het topic van de dag was de impact van technologie op de maritieme industrie. Vooral IoT was die donderdag een hot topic. Maar hoe kan het ook anders: als er twee sectoren zijn waarbij IoT een belangrijke rol speelt, dan is het wel op Smart Cities en industrie 4.0. Blue Growth en de maritieme industrie maken namelijk ook deel uit van industrie 4.0.

Zowel de openingsspeech van de West-Vlaamse gouverneur als die van de Staatssecretaris van de Noordzee waren overduidelijk, Blue Growth is geen illusie, maar een industrie die meer en meer aandacht verdient en kan uitgroeien tot een belangrijke sector. De Cronos Groep was er aanwezig met IoT, AR/VR en MachineLearning toepassingen.

Ontdek meer

Innovatie
Haven van Antwerpen-Brugge kiest met low-code voor vernieuwing en efficiëntie
Port of Antwerp-Bruges is steeds op zoek naar manieren om hun werking te optimaliseren. Met de hulp van Cronos Public Services zet het havenbedrijf volop in op low-code, een methode…
Innovatie
Van workshop naar praktijk: het RIZIV naar een wendbare organisatie
3 maanden geledenOnze maatschappij is voortdurend in verandering en hetzelfde geldt voor onze organisaties. Een gids die je ondersteunt bij die veranderingen komt altijd van pas. Voor het Rijksinstituut voor…
Smart
VITO innoveert met generatieve AI van GPT-4
3 maanden geledenGeneratieve artificiële intelligentie zit in de lift. Wie heeft er tegenwoordig nog niet van ChatGPT gehoord? Misschien heb je het zelf al wel eens uitgeprobeerd. Ook de Vlaamse…
Innovatie
De Vlaamse overheid kiest met Recht van voorkoop-toepassing voor toekomstbestendige technologie op maat
De Vlaamse overheid kan in bepaalde gebieden beroep doen op het recht van voorkoop. Dat recht geeft de overheid de mogelijkheid om onroerend goed te kopen met voorrang op kandidaat-kopers…

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.