In de pers

Slimme camera’s jagen op onveilige situaties: Vlaanderen zet in op proactieve detectie van verkeersongevallen

  • Vectr.Consulting

  • Departement MOW

  • Slimme beeldherkenning

Elke dag vallen er tientallen verkeersslachtoffers in ons land, en elk ongeval – hoe groot of klein ook – is er één te veel. Daarom lanceerde het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid het project MIA (Mobiliteit Innovatief Aanpakken). De focus van deze aanpak ligt onder meer op het experimenteren met proactieve detectie van onveilige verkeerssituaties, om zo ongevallen te voorkomen. Cronos Public Services werkt in samenwerking met competence center Vectr.Consulting aan de slimme beeldherkenning.

Sinds maart 2021 heeft het Departement Mobiliteit en Openbare Werken meerdere pilootprojecten opgestart in Vlaanderen waarbij camera’s onveilige verkeerssituaties in kaart brengen. Het datalab van het departement onderzoekt hoe ze onveilige verkeerssituaties kunnen detecteren en analyseren, zodat ze de nodige aanpassingen kunnen voorstellen en implementeren om de verkeersveiligheid te verhogen voordat er daadwerkelijk een ongeval gebeurt. Drones en camera’s registreren de verkeersstromen (vooral op drukke kruispunten) en detecteren problemen met de verlichting, oversteekplaatsen, onaangepaste snelheden en voorrangsregels. Daarnaast brengen ze ook de toegankelijkheid van de openbare ruimte in beeld.  

Analyse van patronen en overtredingen

Over een periode van 4 maanden ontving het datalab duizenden beelden voor analyse. De beelden werden vervolgens gescand op voetgangers, fietsers en voertuigen en hun bewegingspatronen. Door kalibratiepunten op de weg te meten, konden de datascientists pixelcoördinaten transformeren naar geografische coördinaten. Zo konden ze het traject van elke weggebruiker op een kaart projecteren en analyseren. De analyses werden vervolgens gebruikt om verschillende metingen uit te voeren, van het aantal verkeersovertredingen op één bepaalde plek tot het aantal overtredingen in de tijd. 

Detectie van gevaarlijke situaties en knooppunten 

Belangrijker is echter het onderzoek naar de detectie van gevaarlijke verkeersknooppunten. Door bijna-ongevallen te identificeren, worden mogelijk gevaarlijke kruispunten opgespoord. Op basis daarvan kunnen de datascientists effectieve evaluaties uitvoeren van veilige oplossingen in het verkeer. Niet altijd zijn dure ingrepen aan de infrastructuur nodig om gevaarlijke situaties aan te pakken. Wanneer het onaangepaste gedrag van een verkeersdeelnemer de oorzaak van het probleem is, volstaat het om gepast gedrag af te dwingen. 

De juiste technologie op de juiste plaats 

Het project is inmiddels overgedragen van het datalab van het Departement MOW naar het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), dat op zijn beurt de camera’s zal blijven gebruiken bij de analyse van risicolocaties in Vlaanderen. De camera’s worden zo een belangrijk instrument in de strijd tegen verkeersongevallen. Samen met Vectr.Consulting hopen we ons steentje bij te dragen om onze omgeving veiliger te maken door de juiste technologie op de juiste plaats in te zetten.

Wenst u op de hoogte te blijven van al onze nieuwsupdates?

Volg dan zeker onze Cronos Public Services NV pagina op LinkedIn

Ontdek meer

Project
Opgroeien zet in op digitale transformatie: sneller en veiliger ondersteuning voor gezinnen in Vlaanderen en Brussel

23 augustus 2024 – Bij Opgroeien draait alles om het bieden van de best mogelijke ondersteuning aan kinderen en gezinnen. Samen met onze experts en Brightfox hebben we via Project ZOE 2.0 een aanzienlijke stap vooruit gezet in de digitalisering van hun processen, waardoor gezinnen nu sneller en efficiënter hulp krijgen.

Lees meer
Project
Datamigratie en cyberveiligheid: FOD Sociale Zekerheid moderniseert IT-infrastructuur

13 juni 2024 – Het datacentrum van de FOD Sociale Zekerheid wordt tegen eind 2026 ontmanteld. Dit past binnen de bredere strategie van de federale overheid om de digitale transformatie te versnellen en de dataveiligheid te verhogen. De FOD ging op zoek naar een toekomstbestendige oplossing en vond die met de hulp van Cronos Public Services.

Lees meer
Raamcontract
Het VITO-raamcontract in de praktijk: Universiteit Antwerpen breidt opslaginfrastructuur uit

12 juni 2024 – Cronos Public Services werd via het VITO-raamcontract ingeschakeld om de opslaginfrastructuur van Universiteit Antwerpen uit te breiden. Dit project versterkt de digitale capaciteit van de universiteit en ondersteunt haar onderzoeksinitiatieven. Competence center Neoria werd ingeschakeld voor het leveren van hoogwaardige ICT-oplossingen.

Lees meer
Raamcontract
Optimaliseer uw bedrijfsprocessen met de Camunda-overeenkomst

11 juni 2024 – Het Cronos competence center Blue Goose haalde een raamovereenkomst met Smals binnen voor het leveren van Camunda-diensten en -support. Dit betekent dat u, als u actief bent binnen de overheid, een beroep kunt doen op Cronos Public Services om uw bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Lees meer

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.