Project

Datamigratie en cyberveiligheid: FOD Sociale Zekerheid moderniseert IT-infrastructuur

  • FOD Sociale Zekerheid

  • Datamigratie

  • Covalens & B.Adapted

Het datacentrum van de FOD Sociale Zekerheid wordt tegen eind 2026 ontmanteld. Dit past binnen de bredere strategie van de federale overheid om de digitale transformatie te versnellen en de dataveiligheid te verhogen. De FOD ging op zoek naar een toekomstbestendige oplossing en vond die met de hulp van Cronos Public Services.

Tijdens een voorstudie, uitgevoerd door competence centers B.Adapted en Covalens, onderzochten we de voor- en nadelen van het hebben van een eigen datacentrum en bekeken we mogelijke alternatieven. De FOD Sociale Zekerheid koos voor maximale ontzorging door het datacentrum te consolideren met het datacentrum van Smals.  

Gestructureerde aanpak 

Na deze studie nam Covalens de fakkel alleen over. Met hun expertise brachten we het bestaande IT-landschap van de FOD in kaart en deelden we de verschillende componenten op in behapbare stukken. Met deze gestructureerde aanpak garanderen we dat de FOD helemaal klaar is voor de overstap.  

Conformiteit met de NIS2-richtlijn 

Parallel hielden we rekening met de Network and Information Systems (NIS2) Directive, ofwel de NIS2-richtlijn. Deze Europese richtlijn wil de cyberveiligheid binnen de Europese Unie verbeteren met strenge eisen, grondige analyses en rapportages en daaraan gekoppeld mogelijke zware sancties. Om in de toekomst conformiteit met de richtlijn te kunnen aantonen, hebben we een NIS2-rapportage opgezet.  

Integratie en datamigratie 

Om voor een vlotte integratie met het datacentrum van Smals te zorgen, namen we de tijd om duidelijke afspraken te maken, processen grondig te beschrijven en de nodige testen uit te voeren. De effectieve datamigratie begint op 1 juni, waarna we op anderhalf jaar tijd alle meer dan honderd services zullen verhuizen.

Technisch projectmanagement 

Onze technisch projectmanager staat de FOD Sociale Zekerheid doorheen het migratietraject bij. Hij stroomlijnt de communicatie tussen de betrokkenen, zorgt ervoor dat de architectuur en het technisch plan op punt staan, rapporteert aan het directiecomité, en houdt het budget in de gaten. Bovendien fungeert hij als brug tussen de FOD en Cronos Public Services, en zorgt hij ervoor dat de juiste profielen worden ingeschakeld wanneer er extra handen nodig zijn. Doordat hij op de hoogte is van de technische kant, kan hij meteen de juiste vragen stellen en inhoudelijk mee richting geven aan het project.  

Veilige en toekomstbestendige IT-infrastructuur  

Nu de eerste meters gemaakt zijn en de structuur is uitgetekend, zijn de FOD Sociale Zekerheid en Cronos Public Services klaar om deze datamigratie samen tot een goed einde te brengen. Met deze gezamenlijke inspanning zetten we een belangrijke stap richting een veilige en toekomstbestendige IT-infrastructuur. 

WENST U OP DE HOOGTE TE BLIJVEN VAN AL ONZE NIEUWSUPDATES?

Volg dan zeker onze pagina op LinkedIn

Ontdek meer

Raamcontract
Het VITO-raamcontract in de praktijk: Universiteit Antwerpen breidt opslaginfrastructuur uit

12 juni 2024 – Cronos Public Services werd via het VITO-raamcontract ingeschakeld om de opslaginfrastructuur van Universiteit Antwerpen uit te breiden. Dit project versterkt de digitale capaciteit van de universiteit en ondersteunt haar onderzoeksinitiatieven. Competence center Neoria werd ingeschakeld voor het leveren van hoogwaardige ICT-oplossingen.

Lees meer
Raamcontract
Optimaliseer uw bedrijfsprocessen met de Camunda-overeenkomst

11 juni 2024 – Het Cronos competence center Blue Goose haalde een raamovereenkomst met Smals binnen voor het leveren van Camunda-diensten en -support. Dit betekent dat u, als u actief bent binnen de overheid, een beroep kunt doen op Cronos Public Services om uw bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Lees meer
Awards
Jef De Wit en Dirk Deroost winnen IT Lifetime Achievement award van Computable

23 mei 2024 – Op Cybersec Europe 2024 werden gisteren de ComputableAwards uitgereikt en waar Dirk Deroost en Jef De Wit de IT Lifetime Achievement award in de wacht sleepten!

Lees meer
In de pers
Slimme camera’s jagen op onveilige situaties: Vlaanderen zet in op proactieve detectie van verkeersongevallen
3 maanden geledenElke dag vallen er tientallen verkeersslachtoffers in ons land, en elk ongeval – hoe groot of klein ook – is er één te veel. Daarom lanceerde het Departement…
Lees meer

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.