Media

MAGDA in de Business & Digital Technologies reeks van Kanaal Z

  • MAGDA

  • Red Hat

  • Kanaal Z

Om een kwalitatieve dienstverlening aan burgers te verzekeren, is een vlotte uitwisseling van informatie tussen verschillende diensten cruciaal voor de overheid. Daarom ontwikkelde de Vlaamse Overheid MAGDA, het gegevensdelingsplatform dat gegevens veilig en op een legale manier kan uitwisselen tussen overheidsdiensten.

MAGDA heeft ook een Documentendienst waarmee overheden het versturen van brieven en andere documenten kunnen automatiseren. In 2021 gebeurde dit met 16 miljoen documenten. De verzending gebeurt zoveel als mogelijk digitaal naar de ebox van burgers of bedrijven. Als de verzending digitaal niet kan, bijvoorbeeld naar een overheid of naar een burger die geen ebox gebruikt, verstuurt MAGDA het document automatisch per post.

“De documentendienst is gebouwd met een agile methodologie. Dit maakt dat we op een heel snelle manier een basis dienstverlening kunnen opleveren en dat we die gefaseerd kunnen uitbreiden met nieuwe functionaliteiten. Tijdens de COVID-pandemie bijvoorbeeld heeft dat ervoor gezorgd dat wij op een heel snelle manier de uitnodigingen voor de vaccinaties hebben kunnen uitsturen.”

Kelly Bonneure (Product Owner – MAGDA gegevensdelingsplaform bij Digitaal Vlaanderen)

“Voor het bouwen van deze producten maken wij gebruik van open source software. Als overheid springen we zuinig om met onze middelen en niets mooier natuurlijk dan producten te gebruiken die gemaakt zijn door onze maatschappij, door onze burgers. Een tweede aspect dat heel belangrijk is, is de informatieveiligheid. Het gaat uiteindelijk over persoonsgegevens, dus het is heel belangrijk dat de data op een veilige en betrouwbare manier van punt a naar punt b kan afgeleverd worden. Om de veiligheid van de systemen te gaan garanderen, kiezen wij voor een aantal partners.”

Kelly Bonneure (Product Owner – MAGDA gegevensdelingsplaform bij Digitaal Vlaanderen)

Eén van deze partners is ons Competence Center Piros dat IT-oplossingen ontwikkelt met technologie van Red Hat.

Wenst u meer te weten hierover?

➡️ Bekijk dan zeker deze aflevering uit de Business & Digital Technologies reeks van Kanaal Z – Canal Z.

Of contacteer ons, we geven u graag meer uitleg!

Ontdek meer

Raamcontract
Optimaliseer uw bedrijfsprocessen met de Camunda-overeenkomst

11 juni 2024 – Het Cronos competence center Blue Goose haalde een raamovereenkomst met Smals binnen voor het leveren van Camunda-diensten en -support. Dit betekent dat u, als u actief bent binnen de overheid, een beroep kunt doen op Cronos Public Services om uw bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Lees meer
Project
Datamigratie en cyberveiligheid: FOD Sociale Zekerheid moderniseert IT-infrastructuur
2 weken geledenHet datacentrum van de FOD Sociale Zekerheid wordt tegen eind 2026 ontmanteld. Dit past binnen de bredere strategie van de federale overheid om de digitale transformatie te versnellen…
Lees meer
Raamcontract
Het VITO-raamcontract in de praktijk: Universiteit Antwerpen breidt opslaginfrastructuur uit
2 weken geledenCronos Public Services werd via het VITO-raamcontract ingeschakeld om de opslaginfrastructuur van Universiteit Antwerpen uit te breiden. Dit project versterkt de digitale capaciteit van de universiteit en ondersteunt…
Lees meer
Awards
Jef De Wit en Dirk Deroost winnen IT Lifetime Achievement award van Computable

23 mei 2024 – Op Cybersec Europe 2024 werden gisteren de ComputableAwards uitgereikt en waar Dirk Deroost en Jef De Wit de IT Lifetime Achievement award in de wacht sleepten!

Lees meer

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.