In de pers

Een online weggeefplatform voor Afvalvrij mei van Limburg.net

Geef spullen een tweede leven tijdens Afvalvrij mei

Voor het achtste jaar op rij zet Limburg.net de hele maand mei in het teken van afval beperken en zo de afvalberg van alle gezinnen in Limburg en Diest te verkleinen. Dit jaar ligt de focus op herstel en hergebruik. Voor deze editie wordt Afvalvrij mei dan ook omgevormd tot Geef mei weg. Dankzij een nieuw online weggeefplatform, workshops om zelf te leren herstellen en nog allerlei andere acties krijgen Limburgers en Diestenaren een hele maand lang tips om hun ongebruikte spullen op verschillende manieren een tweede leven te geven.

Dit online weggeefplatform werkten we samen met de experten van Calibrate voor Limburg.net uit.

 

Delen, hergebruiken of herstellen


Dit jaar wordt de jaarlijkse campagne Afvalvrij mei omgevormd tot Geef mei weg.

“Afval beperken doe je immers ook door spullen te delen, te hergebruiken of te herstellen in plaats van ze naar het recyclagepark te brengen of in de huisvuilzak of -container te stoppen. Tijdens Geef mei weg kan iedereen kennismaken met herstel en hergebruik op een zeer laagdrempelige manier. Aan het einde van de maand heeft niemand nog een excuus om deze spullen bij het afval te laten belanden”

Luc Wouters, voorzitter Limburg.net

Van tweedehandsbeurzen tot weggeefkasten, van repaircafés tot gereedschapsbibliotheken. In heel Limburg en Diest zijn er talloze initiatieven om je spullen te herstellen, te hergebruiken of te delen. Deze initiatieven brengt Limburg.net tijdens Geef mei weg graag onder de aandacht. Daarnaast worden er in het kader van de campagne in heel wat gemeenten specifieke acties georganiseerd voor de inwoners.

 

Operatie reparatie

Herstellen, hoe begin je daar nu aan? Ook daar wil Geef mei weg een antwoord op bieden. Dankzij Operatie Reparatie tonen we Limburgers en Diestenaren dat ze kapotte spullen vaak heel eenvoudig zelf kunnen herstellen. Enerzijds organiseren we i.s.m. Avansa in 17 gemeenten 24 workshops waar je zelf kan leren herstellen. Zo kan je kleding leren herstellen of zelf pimpen, leer je nieuwe kleren maken van oude of leer je hoe je van oud papier nieuw papier kan maken.

I.s.m. TVL lanceert Limburg.net een nieuwe programma. Tijdens Operatie Reparatie krijgen kijkers tips over hoe ze zelf spullen kunnen herstellen. Ben je niet zo handig? Dan leer je tijdens het programma ook plaatsen kennen waar je via verschillende technieken spullen kunt laten herstellen zoals een repaircafé of makerspace van PXL.

 

Spullen te veel? Vind de perfecte match!

Een servies op zolder? Een oude fiets in de garage? Of een babybedje dat in de weg staat? Er is vast wel iemand die jouw vergeten schatten goed kan gebruiken. Om de perfecte match te vinden tussen gever en ontvangen lanceert Limburg.net een nieuw weggeefplatform. Op www.geefmeiweg.be kan je met enkele klikken spullen doneren aan lokale goede doelen.

Ontdek meer

Vrouwe Justitia met blinddoek en weegschaal
Event
De Cronos Groep aanwezig op lancering Europese Innovatiecentrum voor Justitie
2 weken geledenVorige week was De Cronos Groep aanwezig op de lancering van het Europese Innovatiecentrum voor Justitie, een baanbrekend initiatief in samenwerking met Microsoft en PwC. Deze mijlpaal markeert…
Lees meer
Aankondiging
Cronos Public Services wordt partner voor drie percelen binnen de raamovereenkomst ‘VITO ICT Infrastructuur 2023’

17 oktober 2023 – Cronos Public Services heeft recent de gunning ontvangen voor 3 percelen binnen de overheidsaanbesteding van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) voor de aankoop, huur of leasing van hard- en software (en gerelateerde diensten) binnen het domein van ICT infrastructuur. Dit partnerschap benadrukt de expertise en betrouwbaarheid van Cronos in het leveren van hoogwaardige ICT-oplossingen, specifiek voor de openbare sector.

Lees meer
In de pers
Kortrijk lanceert AI Virtuele Assistent als prototype voor Vlaanderen

10 oktober 2023 – Vandaag vond de persconferentie rond de lancering van de AI Virtuele Assistent in samenwerking met Stad Kortrijk plaats.
Deze innovatieve chatbot, aangedreven door de artificiële intelligentie van ChatGPT, is niet alleen in staat om inwoners te helpen met hun vragen, maar ook om meldingen 7 dagen per week, 24 uur per dag te registreren.

Lees meer
In de pers
Modulair: een online platform om de leegstand in de stad Brugge tegen te gaan

21 september 2023 – Deze maand werd het online platform Modulair gelanceerd. Een verbindend netwerk tussen ondernemers, eigenaars en het beleid waarmee er slim wordt omgegaan met leegstaande ruimtes in de stad Brugge.

Lees meer

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.