In de pers

Een online weggeefplatform voor Afvalvrij mei van Limburg.net

Geef spullen een tweede leven tijdens Afvalvrij mei

Voor het achtste jaar op rij zet Limburg.net de hele maand mei in het teken van afval beperken en zo de afvalberg van alle gezinnen in Limburg en Diest te verkleinen. Dit jaar ligt de focus op herstel en hergebruik. Voor deze editie wordt Afvalvrij mei dan ook omgevormd tot Geef mei weg. Dankzij een nieuw online weggeefplatform, workshops om zelf te leren herstellen en nog allerlei andere acties krijgen Limburgers en Diestenaren een hele maand lang tips om hun ongebruikte spullen op verschillende manieren een tweede leven te geven.

Dit online weggeefplatform werkten we samen met de experten van Calibrate voor Limburg.net uit.

 

Delen, hergebruiken of herstellen


Dit jaar wordt de jaarlijkse campagne Afvalvrij mei omgevormd tot Geef mei weg.

“Afval beperken doe je immers ook door spullen te delen, te hergebruiken of te herstellen in plaats van ze naar het recyclagepark te brengen of in de huisvuilzak of -container te stoppen. Tijdens Geef mei weg kan iedereen kennismaken met herstel en hergebruik op een zeer laagdrempelige manier. Aan het einde van de maand heeft niemand nog een excuus om deze spullen bij het afval te laten belanden”

Luc Wouters, voorzitter Limburg.net

Van tweedehandsbeurzen tot weggeefkasten, van repaircafés tot gereedschapsbibliotheken. In heel Limburg en Diest zijn er talloze initiatieven om je spullen te herstellen, te hergebruiken of te delen. Deze initiatieven brengt Limburg.net tijdens Geef mei weg graag onder de aandacht. Daarnaast worden er in het kader van de campagne in heel wat gemeenten specifieke acties georganiseerd voor de inwoners.

 

Operatie reparatie

Herstellen, hoe begin je daar nu aan? Ook daar wil Geef mei weg een antwoord op bieden. Dankzij Operatie Reparatie tonen we Limburgers en Diestenaren dat ze kapotte spullen vaak heel eenvoudig zelf kunnen herstellen. Enerzijds organiseren we i.s.m. Avansa in 17 gemeenten 24 workshops waar je zelf kan leren herstellen. Zo kan je kleding leren herstellen of zelf pimpen, leer je nieuwe kleren maken van oude of leer je hoe je van oud papier nieuw papier kan maken.

I.s.m. TVL lanceert Limburg.net een nieuwe programma. Tijdens Operatie Reparatie krijgen kijkers tips over hoe ze zelf spullen kunnen herstellen. Ben je niet zo handig? Dan leer je tijdens het programma ook plaatsen kennen waar je via verschillende technieken spullen kunt laten herstellen zoals een repaircafé of makerspace van PXL.

 

Spullen te veel? Vind de perfecte match!

Een servies op zolder? Een oude fiets in de garage? Of een babybedje dat in de weg staat? Er is vast wel iemand die jouw vergeten schatten goed kan gebruiken. Om de perfecte match te vinden tussen gever en ontvangen lanceert Limburg.net een nieuw weggeefplatform. Op www.geefmeiweg.be kan je met enkele klikken spullen doneren aan lokale goede doelen.

Ontdek meer

In de pers
Slimme camera’s jagen op onveilige situaties: Vlaanderen zet in op proactieve detectie van verkeersongevallen
1 maand geledenElke dag vallen er tientallen verkeersslachtoffers in ons land, en elk ongeval – hoe groot of klein ook – is er één te veel. Daarom lanceerde het Departement…
Lees meer
Aankondiging
Pionierswerk in Vlaanderen: het Solid Pod-platform van Athumi
2 maanden geledenAthumi, Inrupt, De Cronos Groep en Cronos Public Services zetten hun samenwerking verder om het gebruik van Solid in Vlaanderen te versnellen. Solid Pods of Personal Online Datastores…
Lees meer
Aankondiging
Infront en Microsoft Dynamics 365 zorgen voor technologische innovatie bij De Lijn
4 maanden geledenDe Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn (& haar exploitanten) bedient dagelijks honderd duizenden mensen en is zo verantwoordelijk voor meer dan 200 miljoen voertuigkilometers op jaarbasis. Met behulp van…
Lees meer
Aankondiging
Spotbooking maakt toegang tot autoluwe zones en inname van openbaar domein in Mechelen makkelijker
4 maanden geledenStad Mechelen, Geosparc en Cronos Public Services slaan de handen in elkaar om de aanvraag van vergunningen gebruiksvriendelijker te maken voor burger én stadsdienst. Het project is wederom…
Lees meer

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.