In de pers

Een online weggeefplatform voor Afvalvrij mei van Limburg.net

Geef spullen een tweede leven tijdens Afvalvrij mei

Voor het achtste jaar op rij zet Limburg.net de hele maand mei in het teken van afval beperken en zo de afvalberg van alle gezinnen in Limburg en Diest te verkleinen. Dit jaar ligt de focus op herstel en hergebruik. Voor deze editie wordt Afvalvrij mei dan ook omgevormd tot Geef mei weg. Dankzij een nieuw online weggeefplatform, workshops om zelf te leren herstellen en nog allerlei andere acties krijgen Limburgers en Diestenaren een hele maand lang tips om hun ongebruikte spullen op verschillende manieren een tweede leven te geven.

Dit online weggeefplatform werkten we samen met de experten van Calibrate voor Limburg.net uit.

 

Delen, hergebruiken of herstellen


Dit jaar wordt de jaarlijkse campagne Afvalvrij mei omgevormd tot Geef mei weg.

“Afval beperken doe je immers ook door spullen te delen, te hergebruiken of te herstellen in plaats van ze naar het recyclagepark te brengen of in de huisvuilzak of -container te stoppen. Tijdens Geef mei weg kan iedereen kennismaken met herstel en hergebruik op een zeer laagdrempelige manier. Aan het einde van de maand heeft niemand nog een excuus om deze spullen bij het afval te laten belanden”

Luc Wouters, voorzitter Limburg.net

Van tweedehandsbeurzen tot weggeefkasten, van repaircafés tot gereedschapsbibliotheken. In heel Limburg en Diest zijn er talloze initiatieven om je spullen te herstellen, te hergebruiken of te delen. Deze initiatieven brengt Limburg.net tijdens Geef mei weg graag onder de aandacht. Daarnaast worden er in het kader van de campagne in heel wat gemeenten specifieke acties georganiseerd voor de inwoners.

 

Operatie reparatie

Herstellen, hoe begin je daar nu aan? Ook daar wil Geef mei weg een antwoord op bieden. Dankzij Operatie Reparatie tonen we Limburgers en Diestenaren dat ze kapotte spullen vaak heel eenvoudig zelf kunnen herstellen. Enerzijds organiseren we i.s.m. Avansa in 17 gemeenten 24 workshops waar je zelf kan leren herstellen. Zo kan je kleding leren herstellen of zelf pimpen, leer je nieuwe kleren maken van oude of leer je hoe je van oud papier nieuw papier kan maken.

I.s.m. TVL lanceert Limburg.net een nieuwe programma. Tijdens Operatie Reparatie krijgen kijkers tips over hoe ze zelf spullen kunnen herstellen. Ben je niet zo handig? Dan leer je tijdens het programma ook plaatsen kennen waar je via verschillende technieken spullen kunt laten herstellen zoals een repaircafé of makerspace van PXL.

 

Spullen te veel? Vind de perfecte match!

Een servies op zolder? Een oude fiets in de garage? Of een babybedje dat in de weg staat? Er is vast wel iemand die jouw vergeten schatten goed kan gebruiken. Om de perfecte match te vinden tussen gever en ontvangen lanceert Limburg.net een nieuw weggeefplatform. Op www.geefmeiweg.be kan je met enkele klikken spullen doneren aan lokale goede doelen.

Ontdek meer

Ontdek hoe u uw digitale dienstverlening kan versterken via de Aanvraagmodule

26 mei 2023 – Ontdek hoe u uw digitale dienstverlening kan versterken via de formulierentool van Digitaal Vlaanderen, een onderdeel van Mijn Burgerprofiel tijdens een gratis informatieve webinar van Digitaal Vlaanderen.

Lees meer
Actualiteit
Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de ICT

27 april 2023 – Vandaag vieren we de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de ICT! Deze dag heeft als doel meisjes en vrouwen aan te moedigen om te kiezen voor een carrière in de digitale sector.

Lees meer
Event
The Flow Experience Day: Bereik meer met minder

19 april 2023 – We nodigen u graag uit op de Experience Day van competence center The Flow op donderdag 11 mei 2023. Tijdens dit event ontdekt u vernieuwende en innovatieve manieren om mens en technologie samen te brengen met als doel een betere werknemerservaring te creëren.

Lees meer
Bezoek
Frank Robben op bezoek bij Cronos Public Services

14 maart 2023 – Begin deze maand was Frank Robben, administrateur-generaal van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid en gedelegeerd bestuurder van SMALS, te gast bij Cronos Public Services. Hij ging in dialoog met onze competence centers over het hergebruik van ICT-diensten/componenten en over het ter beschikking stellen van data via API’s.

Lees meer

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.