Business

Pilootafdeling van het departement Omgeving ontketent de kracht van talent

Het succes van een organisatie hangt af van het talent, de passie en de betrokkenheid van haar medewerkers. Samen met Cronos Public Services bracht de afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij (PBM) als pilootafdeling van het departement Omgeving de aanwezige talenten op de werkvloer in kaart en ontdekte nieuwe manieren om het potentieel van de medewerkers te ontketenen.

Iets goed doen is één ding. Maar iets graag doen, daarmee maak je écht het verschil. Dat weten ze ook bij het departement Omgeving van de Vlaamse overheid, dat verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en uitvoeren van het beleid op het gebied van milieu, natuur en omgeving. Op zoek naar ondersteuning voor talentontwikkeling kwam de afdeling PBM bij Cronos Public Services terecht. Cronos Public Services schakelde de hulp in van competence center WayFinders om het potentieel van de medewerkers van de afdeling PBM in kaart te brengen en te benutten. Bedoeling was om de afdeling PBM als pilootafdeling te zien in het departement Omgeving om het talententraject verder uit te rollen.

Een vruchtbaar talententraject

Voordat het talententraject van start kon gaan, werd er een stuurgroep samengesteld die bestond uit leden van de verschillende teams van de afdeling PBM en talentcoaches van WayFinders. De stuurgroep tekende de verschillende fases van het talententraject zorgvuldig uit. Hierbij hielden ze niet alleen rekening met de groepsdynamiek, maar ook met de normen, waarden en identiteit van de afdeling PBM.

Van individueel naar teamniveau

In de eerste fase gingen de teamleden onder begeleiding van de talentcoaches en via tools op zoek naar hun eigen talenten en leerden ze kritisch naar zichzelf en elkaar kijken. In de tweede fase van het talententraject onderzochten de deelnemers welke talenten in elk team aanwezig waren en hoe ze deze zo goed mogelijk konden inzetten. De talentcoaches stelden zich flexibel op en stemden tijdens de workshops af met de teamverantwoordelijken, zodat ze feedback meteen konden meenemen in het verdere verloop van het traject. De afspraken en good practices die tijdens de workshops naar boven kwamen, bleven ook na afloop van de samenwerking overeind.

“De ervaring en expertise van WayFinders was uitzonderlijk. De coaches pasten zich aan elk team aan door een aanpak op maat.”

Dominique Mattheeuws, teamverantwoordelijke bij departement Omgeving

Het krachtige Appreciative Inquiry-model

Tijdens de gepersonaliseerde workshops en trainingen maakten de coaches onder andere gebruik van het Appreciative Inquiry-model. Dit krachtige model richt zich op het stellen van kritische vragen en het bespreken van de antwoorden om positieve verandering teweeg te brengen en de levenskracht van een organisatie te onderzoeken. Met de online talententool My Talent Builder gebouwd op deze principes brachten de teamleden hun talenten in kaart. Nadien leerden ze met een 360-graden feedbackinstrument niet alleen zichzelf, maar ook elkaar beter kennen.

“Het grootste talent van de talentcoaches? Hun transparante en open communicatie.”

Dominique Mattheeuws, teamverantwoordelijke bij departement Omgeving

Blijvende impact van een inspirerende samenwerking

Gewapend met de tools, methodieken en inzichten van de talentcoaches zet de afdeling PBM het talententraject verder en gaat het ook in de toekomst met nieuwe medewerkers het traject doorlopen. Zo blijft iedereen op de hoogte van de talenten die aanwezig zijn in elk team, en spreekt iedereen dezelfde taal wanneer het over het teampotentieel gaat. Dankzij de praktijkgerichte manier van werken kunnen de nieuwe inzichten probleemloos overgebracht worden naar de werkvloer.

Hefboom voor succes en groei

Talentontwikkeling is een belangrijke hefboom voor het succes en de groei van een organisatie. Door het potentieel van hun medewerkers te ontdekken, koesteren en benutten, realiseerde de afdeling PBM van het departement Omgeving een duurzame, positieve verandering binnen de teams en afdeling, wat leidde tot een efficiëntere en effectievere werking. De samenwerking toont aan hoe het bundelen van krachten en het inzetten van de juiste instrumenten het talent in medewerkers en teams naar boven kan brengen en een blijvende, positieve impact kan hebben op de organisatie.

“De flexibiliteit van de talentcoaches en de manier waarop ze inspeelden op onze noden zorgden ervoor dat de workshops en trainingen heel inspirerend waren.”

Dominique Mattheeuws, teamverantwoordelijke bij departement Omgeving

Wilt u zelf de unieke talenten binnen uw organisatie ontdekken en een hechte en betrokken werkcultuur creëren? Investeer in de toekomst van uw organisatie en ontdek hoe Cronos Public Services u kan helpen bij het ontginnen van de schat aan talent die in uw medewerkers verborgen ligt.

Interesse?

Verkrijgt u graag meer informatie over dit project

Ontdek meer

Business
Federale Pensioendienst stoomt zich klaar voor de toekomst: wanneer strategie, enterprise architectuur en portfolio management samenkomen

De Federale Pensioendienst is de cruciale speler in het Belgische pensioenlandschap. Om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken, werkt de overheidsdienst samen met Cronos Public Services en competence center B.Adapted. Samen stomen we de Federale Pensioendienst klaar voor de toekomst.

Business
Het Verenigingsloket: één digitaal platform voor alle Vlaamse verenigingen

Het verenigingsleven krijgt een flinke boost met de lancering van het Verenigingsloket. Dit digitale platform bundelt informatie en dienstverlening van de Vlaamse overheid en lokale besturen en maakt het voor verenigingen eenvoudiger om alles te vinden wat ze nodig hebben. Samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) en met de steun van Digitaal Vlaanderen werkte Cronos Public Services mee om het Verenigingsloket te realiseren.

Business
Stad Antwerpen digitaal: Mijn Antwerpen-app brengt stadsdiensten 24/7 binnen handbereik

Stad Antwerpen zet een grote stap in haar digitale transformatie met de lancering van de Mijn Antwerpen-app. Deze innovatieve mobiele applicatie is ontwikkeld om stadsdiensten en -activiteiten digitaal toegankelijk te maken voor iedereen. De app kwam tot stand door een strategische samenwerking tussen Stad Antwerpen, IT-partner Digipolis, Cronos Public Services en competence center icapps. 

Innovatie
Haven van Antwerpen-Brugge kiest met low-code voor vernieuwing en efficiëntie
Port of Antwerp-Bruges is steeds op zoek naar manieren om hun werking te optimaliseren. Met de hulp van Cronos Public Services zet het havenbedrijf volop in op low-code, een methode…

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.