Innovatie

FOD Mobiliteit en Vervoer innoveert met low-codeplatform vol voordelen

De FOD Mobiliteit en Vervoer ontwikkelt regelmatig nieuwe applicaties om de burger en het land te ondersteunen in het dagelijks leven te land, ter zee en in de lucht. Met de hulp van Cronos Public Services schakelde de FOD over naar een nieuw ontwikkelingsplatform waarbij gebruiksvriendelijkheid en snelheid centraal staat. Het geheim? Low-code.

De Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer zorgt voor de voorbereiding, uitvoering en ondersteuning van het mobiliteits- en vervoerbeleid in België. De FOD doet dit in dienst van de bevolking, lokale ondernemingen en de economie van ons land, in overleg met partners op gewestelijk, federaal, nationaal en internationaal niveau. Om mee te blijven met de nieuwste ontwikkelingen en zo efficiënt mogelijk te werk te gaan, zet de FOD momenteel volop in op innovatie en automatisatie.

Nood aan verandering 

Naast een moderne JAVA-stack gebruikt de FOD sinds jaren een aantal andere, minder moderne ontwikkelingsplatformen. Deze verscheidenheid aan legacy omgevingen is remmend voor het vermogen om snel te kunnen inspelen op de noden van de business en externe partners. Daarom ging de FOD op zoek naar een nieuw platform om snel bestaande apps te actualiseren en oude technologieën uit te faseren. Na een uitgebreide voorstudie bleek low-code een ideaal concept voor de noden van de FOD.

Met de hulp van Cronos Public Services kwam de overheidsdienst bij Apvine terecht, een Cronos competence center met een uitgesproken kennis van low-codeplatformen en een specifieke focus op gebruiksgericht design.

Low-codeplatform

Low-code is een vorm van softwareontwikkeling gericht op het visueel ontwerpen van applicaties. Door gebruik te maken van een low-codeplatform hoeft het ontwikkelingsteam geen traditionele computercode te gebruiken bij het ontwerpen van nieuwe tools, wat het ontwikkelingsproces aanzienlijk versnelt. Mendix is zo’n low-codeplatform en een goede match met de wensen en noden van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Waar de FOD oorspronkelijk van plan was om vooral een aantal ondersteunende apps te vervangen, werd al snel duidelijk dat low-code veel meer waarde kon bieden. Het bleek immers een ideale manier om bestaande legacy applicaties uit te breiden met nieuwe functionaliteiten, ze online te brengen en de gebruikerservaring te verbeteren.

Een oplossing voor de scheepsvaart

Het gemengde ontwikkelingsteam met medewerkers van de FOD en het Cronos competence center bracht met het nieuwe ontwikkelingsplatform verschillende nieuwe apps op de markt. Eén daarvan is de ICC-app, een gestroomlijnd systeem voor de scheepvaart. Het is een applicatie waarmee burgers hun lokale (Belgische) vaarbrevetten kunnen inzetten om een internationaal certificaat aan te vragen, zodat ze ook in het buitenland met een pleziervaartuig mogen varen. Het oude systeem van gedeelde pdf’s en de oude vertrouwde post werd ingeruild voor digitale logboeken en automatisering.

“Bij innovatieve technologie als low-code is per definitie bijna iedereen junior. Op zo’n moment moet je kunnen rekenen op een partner zoals Cronos Public Services met focus en engagement om successen te behalen.”

Jorgen Colsoul, ICT Directeur bij FOD Mobiliteit en Vervoer

Agile transformatieproces

De FOD Mobiliteit en Vervoer ondergaat momenteel een heuse transformatie. Woorden als ‘scrum’ en ‘agile’ vallen de laatste tijd meer dan eens op de werkvloer en ook sprints maken deel uit van hun nieuwe aanpak. Low-code past perfect binnen deze nieuwe toekomstvisie waarbij de focus ligt op efficiëntie, digitalisering en gebruiksgemak. Mendix biedt de FOD niet alleen een snelle en gebruiksvriendelijke manier om applicaties aan te passen en te ontwikkelen, maar garandeert ook de veiligheid van de betrokken gegevens. Intussen gebruiken verschillende business- en IT-teams binnen de FOD het nieuwe platform, en hun liefde voor low-code groeit elke dag.

Sterke en flexibele samenwerking

Cronos Public Services bracht de FOD Mobiliteit en Vervoer samen met een competence center dat alle kennis in huis had om applicaties op maat te ontwikkelen. De eerste release van de ICC-app had een krappe deadline, maar werd dankzij de grote flexibiliteit van het gemende ontwikkelingsteam een groot succes. Intussen staat versie 2.0 op de planning, waarbij er nog meer functionaliteiten zullen worden toegevoegd. Door de sterke samenwerking ontstond er een open en transparante communicatiestroom die zorgde voor een gemoedelijke sfeer en de productiviteit ten goede kwam.

Bent u zelf toe aan nieuwe, innovatieve tools om de productiviteit binnen uw team te verhogen? Neem dan zeker contact op met Cronos Public Services. Onze experts gaan samen met u op zoek naar een oplossing die bij uw organisatie past.

Interesse?

Verkrijgt u graag meer informatie over dit project?

Ontdek meer

Business
Federale Pensioendienst stoomt zich klaar voor de toekomst: wanneer strategie, enterprise architectuur en portfolio management samenkomen

De Federale Pensioendienst is de cruciale speler in het Belgische pensioenlandschap. Om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken, werkt de overheidsdienst samen met Cronos Public Services en competence center B.Adapted. Samen stomen we de Federale Pensioendienst klaar voor de toekomst.

Business
Het Verenigingsloket: één digitaal platform voor alle Vlaamse verenigingen

Het verenigingsleven krijgt een flinke boost met de lancering van het Verenigingsloket. Dit digitale platform bundelt informatie en dienstverlening van de Vlaamse overheid en lokale besturen en maakt het voor verenigingen eenvoudiger om alles te vinden wat ze nodig hebben. Samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) en met de steun van Digitaal Vlaanderen werkte Cronos Public Services mee om het Verenigingsloket te realiseren.

Business
Stad Antwerpen digitaal: Mijn Antwerpen-app brengt stadsdiensten 24/7 binnen handbereik

Stad Antwerpen zet een grote stap in haar digitale transformatie met de lancering van de Mijn Antwerpen-app. Deze innovatieve mobiele applicatie is ontwikkeld om stadsdiensten en -activiteiten digitaal toegankelijk te maken voor iedereen. De app kwam tot stand door een strategische samenwerking tussen Stad Antwerpen, IT-partner Digipolis, Cronos Public Services en competence center icapps. 

Innovatie
Haven van Antwerpen-Brugge kiest met low-code voor vernieuwing en efficiëntie
Port of Antwerp-Bruges is steeds op zoek naar manieren om hun werking te optimaliseren. Met de hulp van Cronos Public Services zet het havenbedrijf volop in op low-code, een methode…

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.