Innovatie

Athumi en Cronos Public Services slaan de handen in elkaar voor vlotte en veilige datadeling

‘Cookies’ zijn al lang meer dan alleen een lekkernij, en digitale data zijn goud waard. Desondanks is het voor veel bedrijven en organisaties niet eenvoudig om zorgvuldig met de data en privacy van hun gebruikers om te springen. Daar vond athumi een oplossing voor in de vorm van een innovatief datakluizenplatform. Cronos Public Services staat als applicatiedienstverlener in voor het beheer van het Enterprise Solid Server (ESS) platform en realiseert dit complexe project waarbij veiligheid en dataprivacy primeert.

Athumi, voorheen onderdeel van Digitaal Vlaanderen, is het innovatieve Vlaamse Datanutsbedrijf. Athumi faciliteert een datahub die persoonsgegevens en gevoelige bedrijfsdata op een slimme en veilige manier doorgeeft. De nieuwe datagedreven ecosystemen en innovaties zorgen voor volledige transparantie en controle voor burgers en bedrijven die hun gegevens delen. Bedrijven krijgen bovendien de mogelijkheid om hun data op een veilige en efficiënte manier met elkaar te laten communiceren.

Een ijzersterk datakluizenplatform

In 2022 sloegen athumi en Cronos Public Services de handen in elkaar om dit datakluizenplatform te realiseren. Samen met Bulls-i, een competence center van De Cronos Groep, zijn we de IT-partner voor dit project. We verzorgen het technische luik en coördineren het hele proces. Aan het einde van datzelfde jaar leverde ons partnerschap een ijzersterk datakluizenplatform op waarop burgers en bedrijven hun data vlot en veilig kunnen delen.

“Athumi’s datagedreven ecosystemen en innovaties bieden een nieuw niveau van transparantie en controle aan burgers die hun gegevens willen delen, terwijl bedrijven nu de mogelijkheid hebben om op een veilige manier toegang te verkrijgen tot meer gegevens dan vandaag het geval is.”

Dorien Bauwens – Lead Solid program & Business Development

Een datagedreven ecosysteem

Een nieuw datagedreven ecosysteem ontwikkelen is vanzelfsprekend een ingewikkeld verhaal. Door het vernieuwende en hoogtechnologische aspect is dit project een echt huzarenstukje. Samen met Bulls-i houden we de vinger aan de pols bij athumi en gaan we volop voor een transparante, vlotte samenwerking. De projectmanager maakt van het complexe project een behapbaar traject voor iedereen, verzorgt de coördinatie van de activiteiten van alle betrokken partijen en kent het platform zowel functioneel als technisch. Dankzij de projectmanager kunnen de technische teams zich focussen op hun kernactiviteiten.

“Een succesvol datagedreven ecosysteem vereist niet alleen de juiste technologie en standaarden, maar ook een cultuur van samenwerking en vertrouwen tussen alle belanghebbenden, met heldere afspraken.”

Dorien Bauwens – Lead Solid program & Business Development

Innovatie op maat

Innoveren zit in ons DNA, en dat is nodig voor een project van deze grootteorde. In partnerschap met athumi verleggen we grenzen op het vlak van databeheer. Het datakluizenplatform bewijst hoe de integratie van nieuwe technologieën en geavanceerde beheerautomatisatie zijn vruchten afwerpt. Alle operaties en het onderhoud van het platform worden middels ‘Infrastructure as Code’ (IaC) uitgevoerd en elke wijziging wordt via een goedkeuringsprocedure gevalideerd. Door deze sterke samenwerking groeit het ambitieuze concept uit tot een innovatief datakluizenplatform.

“Innovatie in databeheer gaat verder dan technologie, het gaat om het begrijpen en voldoen aan de behoeften van de verschillende stakeholders in een ecosysteem.”

David Van den Brande – Architecture & Technology Lead

Veiligheid voorop

De wereld van datatechnologie en -beheer staat niet stil, en ook de samenwerking tussen athumi en Cronos Public Services blijft evolueren. Om de veiligheid van bedrijfs- en personendata steeds te garanderen, blijven we het datakluizenplatform verbeteren en optimaliseren.

“Informatieveiligheid is geen eenmalige inspanning, het is een doorlopend proces waarbij beveiligingsmaatregelen evolueren met de technologie om gegevens van bedrijven en burgers op een hoog en relevant niveau blijvend te beschermen.”

David Van den Brande – Architecture & Technology Lead

Heeft u een uitdagend project voor de boeg waarbij u wel een helpende hand kunt gebruiken? Cronos Public Services gaat geen uitdaging uit de weg. Dankzij de uiteenlopende kennisgebieden en vaardigheden die aanwezig zijn binnen De Cronos Groep garanderen we steeds een aanpak op maat.

Interesse?

Verkrijgt u graag meer informatie over dit project

Ontdek meer

Business
De digitalisatie van FOD Justitie: grenzen verleggen met change communicatie

Een grootschalig digitaal transformatietraject tot een goed einde brengen is geen eenvoudige opgave. Een technisch plan op zichzelf volstaat niet en een visie zonder actie is slechts een dagdroom. Dat weten ze bij de federale overheidsdienst Justitie maar al te goed. Met de hulp van Cronos Public Services werkten ze een visie voor de toekomst uit.

Creatief
Technotrailer.be maakt jongeren warm voor STEM-opleidingen

Veel technische beroepen dreigen stilaan knelpuntberoepen te worden. Met Techno Trailer, een fysieke oplegger die is ingericht als didactische ruimte, wil provincie Antwerpen jongeren laten kennismaken met techniek en zo een grotere toestroom naar de technische sector creëren. Het provinciebestuur vroeg aan Cronos Public Services om de Techno Trailer te vertalen naar een digitaal platform. Zo krijgen nog meer leerlingen de kans om te proeven van STEM.

Business
Veilig studeren in het digitale tijdperk met hogeschool Odisee

In een tijd van groeiende digitalisering worden cybersecurity en informatiebeveiliging steeds belangrijker. Ook Odisee weet dat en wil de gegevens van studenten en werknemers dag en nacht beschermen.

Business
Pilootafdeling van het departement Omgeving ontketent de kracht van talent

Samen met Cronos Public Services bracht de afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij (PBM) als pilootafdeling van het departement Omgeving de aanwezige talenten op de werkvloer in kaart en ontdekte nieuwe manieren om het potentieel van de medewerkers te ontketenen.

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.