Innovatie

Athumi en Cronos Public Services slaan de handen in elkaar voor vlotte en veilige datadeling

‘Cookies’ zijn al lang meer dan alleen een lekkernij, en digitale data zijn goud waard. Desondanks is het voor veel bedrijven en organisaties niet eenvoudig om zorgvuldig met de data en privacy van hun gebruikers om te springen. Daar vond athumi een oplossing voor in de vorm van een innovatief datakluizenplatform. Cronos Public Services staat als applicatiedienstverlener in voor het beheer van het Enterprise Solid Server (ESS) platform en realiseert dit complexe project waarbij veiligheid en dataprivacy primeert.

Athumi, voorheen onderdeel van Digitaal Vlaanderen, is het innovatieve Vlaamse Datanutsbedrijf. Athumi faciliteert een datahub die persoonsgegevens en gevoelige bedrijfsdata op een slimme en veilige manier doorgeeft. De nieuwe datagedreven ecosystemen en innovaties zorgen voor volledige transparantie en controle voor burgers en bedrijven die hun gegevens delen. Bedrijven krijgen bovendien de mogelijkheid om hun data op een veilige en efficiënte manier met elkaar te laten communiceren.

Een ijzersterk datakluizenplatform

In 2022 sloegen athumi en Cronos Public Services de handen in elkaar om dit datakluizenplatform te realiseren. Samen met Bulls-i, een competence center van De Cronos Groep, zijn we de IT-partner voor dit project. We verzorgen het technische luik en coördineren het hele proces. Aan het einde van datzelfde jaar leverde ons partnerschap een ijzersterk datakluizenplatform op waarop burgers en bedrijven hun data vlot en veilig kunnen delen.

“Athumi’s datagedreven ecosystemen en innovaties bieden een nieuw niveau van transparantie en controle aan burgers die hun gegevens willen delen, terwijl bedrijven nu de mogelijkheid hebben om op een veilige manier toegang te verkrijgen tot meer gegevens dan vandaag het geval is.”

Dorien Bauwens – Lead Solid program & Business Development

Een datagedreven ecosysteem

Een nieuw datagedreven ecosysteem ontwikkelen is vanzelfsprekend een ingewikkeld verhaal. Door het vernieuwende en hoogtechnologische aspect is dit project een echt huzarenstukje. Samen met Bulls-i houden we de vinger aan de pols bij athumi en gaan we volop voor een transparante, vlotte samenwerking. De projectmanager maakt van het complexe project een behapbaar traject voor iedereen, verzorgt de coördinatie van de activiteiten van alle betrokken partijen en kent het platform zowel functioneel als technisch. Dankzij de projectmanager kunnen de technische teams zich focussen op hun kernactiviteiten.

“Een succesvol datagedreven ecosysteem vereist niet alleen de juiste technologie en standaarden, maar ook een cultuur van samenwerking en vertrouwen tussen alle belanghebbenden, met heldere afspraken.”

Dorien Bauwens – Lead Solid program & Business Development

Innovatie op maat

Innoveren zit in ons DNA, en dat is nodig voor een project van deze grootteorde. In partnerschap met athumi verleggen we grenzen op het vlak van databeheer. Het datakluizenplatform bewijst hoe de integratie van nieuwe technologieën en geavanceerde beheerautomatisatie zijn vruchten afwerpt. Alle operaties en het onderhoud van het platform worden middels ‘Infrastructure as Code’ (IaC) uitgevoerd en elke wijziging wordt via een goedkeuringsprocedure gevalideerd. Door deze sterke samenwerking groeit het ambitieuze concept uit tot een innovatief datakluizenplatform.

“Innovatie in databeheer gaat verder dan technologie, het gaat om het begrijpen en voldoen aan de behoeften van de verschillende stakeholders in een ecosysteem.”

David Van den Brande – Architecture & Technology Lead

Veiligheid voorop

De wereld van datatechnologie en -beheer staat niet stil, en ook de samenwerking tussen athumi en Cronos Public Services blijft evolueren. Om de veiligheid van bedrijfs- en personendata steeds te garanderen, blijven we het datakluizenplatform verbeteren en optimaliseren.

“Informatieveiligheid is geen eenmalige inspanning, het is een doorlopend proces waarbij beveiligingsmaatregelen evolueren met de technologie om gegevens van bedrijven en burgers op een hoog en relevant niveau blijvend te beschermen.”

David Van den Brande – Architecture & Technology Lead

Heeft u een uitdagend project voor de boeg waarbij u wel een helpende hand kunt gebruiken? Cronos Public Services gaat geen uitdaging uit de weg. Dankzij de uiteenlopende kennisgebieden en vaardigheden die aanwezig zijn binnen De Cronos Groep garanderen we steeds een aanpak op maat.

Interesse?

Verkrijgt u graag meer informatie over dit project

Ontdek meer

Innovatie
Haven van Antwerpen-Brugge kiest met low-code voor vernieuwing en efficiëntie
Port of Antwerp-Bruges is steeds op zoek naar manieren om hun werking te optimaliseren. Met de hulp van Cronos Public Services zet het havenbedrijf volop in op low-code, een methode…
Innovatie
Van workshop naar praktijk: het RIZIV naar een wendbare organisatie
4 maanden geledenOnze maatschappij is voortdurend in verandering en hetzelfde geldt voor onze organisaties. Een gids die je ondersteunt bij die veranderingen komt altijd van pas. Voor het Rijksinstituut voor…
Smart
VITO innoveert met generatieve AI van GPT-4
4 maanden geledenGeneratieve artificiële intelligentie zit in de lift. Wie heeft er tegenwoordig nog niet van ChatGPT gehoord? Misschien heb je het zelf al wel eens uitgeprobeerd. Ook de Vlaamse…
Innovatie
De Vlaamse overheid kiest met Recht van voorkoop-toepassing voor toekomstbestendige technologie op maat
De Vlaamse overheid kan in bepaalde gebieden beroep doen op het recht van voorkoop. Dat recht geeft de overheid de mogelijkheid om onroerend goed te kopen met voorrang op kandidaat-kopers…

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.