De Federale Pensioendienst is de cruciale speler in het Belgische pensioenlandschap. Om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken, werkt de overheidsdienst samen met Cronos Public Services en competence center B.Adapted. Samen stomen we de Federale Pensioendienst klaar voor de toekomst.
We hadden een goed gesprek met Denial Sefer (links) en Sancho Geentjens (rechts). Zij beheren vanuit het Agentschap informatie Vlaanderen de website overheid.vlaanderen.be.
Het webuniversum
Sancho steekt meteen van wal: “Het voorbije jaar hebben we een echt product team uitgebouwd, met een product owner enz. Vroeger pasten we de SCRUM-methode sporadisch toe, nu doen we dat systematisch met sprints van 2 à 3 weken. Procesmatig is dat een verbetering, en agile werken (deadlines halen, doelen vooropstellen) loopt op dit moment heel goed. Naast de bekende tools Jira en Confluence gebruiken we intensief Slack voor alle communicatie. Op die manier weet iedereen waar we mee bezig zijn, en vermijd je lange emailconversaties.”
De projecten
Denial vertelt trots: ”Het is intussen echt een grote site geworden, met afgelopen maand meer dan 218.000 bezoeken die in totaal meer dan 600.000 pagina’s bekeken hebben. Dat zijn 5 à 6.000 paginas per dag.” ”Eén populaire pagina is natuurlijk het menu van het restaurant”, lacht Sancho.
“Begin dit jaar hebben we vooral gefocust op de nieuwsfunctie, waarbij een selectie aan entiteiten nu autonoom nieuwsitems aanleveren. Vandaag zijn we volop bezig met de integratie van een aanmeldfunctie, die eind dit jaar beschikbaar wordt. Daarmee kunnen medewerkers van de Vlaamse Overheid automatisch inloggen om afgeschermde content te raadplegen. Later kunnen we op basis hiervan gepersonaliseerde inhoud aanbieden.”
Het team
Het team bestaat uit twee ontwikkelaars van Cronos / Calibrate , 1 externe medewerker die support doet en wij (Sancho en Denial) als internen die hier full time op inzetten. We worden bijgestaan door twee andere interne medewerkers binnen de Vlaamse Overheid. Calibrate helpt ons met veel tips & tricks, en dat alles met een goede wisselwerking. Binnenkort wordt ons team uitgebreid met twee hoofdredacteurs die de inhoudelijke coördinatie met andere entiteiten zullen opnemen.
En morgen ?
Bij een website heb je vaak zowel een ‘back-end’ als een ‘front-end’, dat is bij Drupal niet anders. De back-end is het CMS (Content Management System) waarin je als beheerder inhoud aanmaakt en bewerkt. De front-end is waar bezoekers terechtkomen en waar alle inhoud mooi visueel weergegeven wordt. Vandaag zijn zowel back-end als de front-end een onderdeel van het Drupal systeem. De front-end werkt, in het geval van Drupal 7, met templates die data uit de database gaan weergeven.
Onze toekomst voor webplatformen voorziet een loskoppeling tussen de verschillende bronnen en de frontlaag die de bezoeker te zien krijgt. Dit wordt ook wel ‘headless of ontkoppelde architectuur’ genoemd. De bedoeling is dat een aantal API’s info gaat ophalen uit verschillende bronnen op dat moment, en dit dan in een mooi geheel presenteert aan de bezoeker. Hoe we dit juist aanpakken zal in de loop van 2018 duidelijker worden. Tegen dan hebben we hopelijk ook een beter zicht hoe een eventuele migratie naar Drupal 8 zou kunnen verlopen. Gezien de hoeveelheid aan custom code in overheid.vlaanderen.be zal dat sowieso een flinke oefening zijn!