Een universiteit is een microkosmos, met eigen regels, voorzieningen en een eigen community. Het idee dat een universiteit als referentie kan dienen voor andere regio’s of organisaties is dan ook niet vergezocht. Aan de UGent nemen ze die voorbeeldrol graag op zich, althans wat duurzaam en circulair denken betreft. “Als universiteit kun je hier een belangrijke rol in spelen”, vertelt David van der Ha, duurzaamheidscoördinator aan de UGent. “Door socio-ecologische alternatieven aan te bieden, trek je mee aan de kar.”
Socio-ecologische duurzaamheid
Bij Gentse studenten, vakgroepen en academisch personeel weerklinkt al langer de vraag naar meer (betaalbaar) academisch en ondersteunend materiaal. Dat dit materiaal in kwestie al voor een tweede of derde keer gebruikt wordt, is geen bezwaar. Duurzaamheid staat voorop, zowel op socio-ecologisch als op economisch vlak. Om aan deze vraag tegemoet te komen, heeft de UGent reeds enkele jaren een eigen kringloopwinkel. Deze fysieke winkel is een gesloten omgeving die enkel toegankelijk is voor leden van de UGent. Doel is om deze fysieke kringloopwinkel een digitaal verlengstuk te geven en uit te breiden met o.a. gebruikte studieboeken en studiemateriaal. Zo kunnen labojassen en dissectiekits een nieuw leven krijgen. Alle UGent’ers kunnen er gratis of voor een correcte prijs hun materiaal aanbieden.
Een achterliggend winstmodel is er niet voor de UGent. “Winst maken is niet onze intentie. Onze focus ligt puur op de circulariteit van het materiaal”, aldus Frédéric Iterbeke, projectleider ICT aan de UGent. “Bovendien help je er niet alleen iemand anders mee verder, maar recupereer je ook een deel van de initiële waarde voor jezelf”, vult David aan. Dat je er als student nog een centje mee uitspaart, is mooi meegenomen.
Om het voor leden gemakkelijker te maken om studiemateriaal te delen, ontstond bij de UGent het idee van een digitaal deelplatform. Zo’n platform heeft vele voordelen: je vindt er een overzicht van de meubels die in de winkel beschikbaar zijn en je kunt daarnaast gericht zoeken naar specifieke cursusboeken, rekenmachines en meer, die anderen niet langer nodig hebben. Bovendien zorgt het digitale platform ervoor dat materialen die moeilijk te verplaatsen zijn niet eerst een tussenstop in de fysieke winkel moeten maken, maar rechtstreeks van de aanbieder naar de ontvanger kunnen gaan.