Met het Gemeente zonder gemeentehuis-project ondersteunt Vlaanderen steden en gemeenten die digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening te verbeteren. Eén van die projecten is het nieuwe Kotlabelportaal, een samenwerking tussen Stad Leuven, de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen en Wonen in Vlaanderen. In Leuven is het nieuwe Kotlabel intussen in gebruik, met dank aan onze experts van Qframe.
Gemeente zonder gemeentehuis-project: Stad Leuven maakt werk van nieuw kwaliteitsportaal voor Kotlabel
Leuven is de hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant en telt meer dan 100.000 inwoners. De centrumstad is onder meer bekend van de multinational AB InBev, het onderzoekscentrum IMEC en het universitair ziekenhuis Gasthuisberg. De stad geniet echter vooral bekendheid als vestigingsplaats van de KU Leuven, de oudste universiteit van de Lage Landen. Elk jaar zakken duizenden studenten af naar de stad aan de Dijle, waarvan er meer dan 40.000 op kot gaan.
Kwaliteitslabel voor studentenkoten
Om deze studenten te helpen bij hun zoektocht naar een goede studentenkamer of studio, is er het Kotlabel. Een kot met dit label voldoet aan de minimale normen voor brandveiligheid, woningkwaliteit en stedenbouwkundige opdeling. Ook verhuurders doen er hun voordeel mee: dankzij het Kotlabel kunnen zij tonen dat hun kamers of studio’s in orde zijn.
Integratie met het Vlaams Loket Woningkwaliteit
Het Kotlabel is in Leuven al langer in voege. Er was echter nood aan een nieuw platform, met de mogelijkheid tot uitbreiding op grotere schaal. Een integratie met het bestaande Vlaams Loket Woningkwaliteit (VLOK) van Wonen in Vlaanderen leek de logische keuze.
Het VLOK is een online platform op maat dat lokale besturen en de Vlaamse overheid ondersteunt bij alles wat met woningkwaliteit te maken heeft. Wanneer een eigenaar van een pand een conformiteitsattest wil aanvragen, of wanneer een huurder nalatigheid van een verhuurder wil melden, kunnen ze hiervoor terecht bij de gemeente. De gemeente maakt vervolgens gebruik van het VLOK om deze aanvragen en meldingen af te handelen.
Gemeente zonder gemeentehuis-subsidie
Om de integratie met het VLOK te realiseren, diende Stad Leuven samen met IOK een aanvraag in voor een Gemeente zonder gemeentehuis-subsidie. Door alle informatie over een pand op één locatie te verzamelen, willen de initiatiefnemers een snelle en overzichtelijke digitale dienstverlening en communicatie bieden rond woningkwaliteit en het Kotlabel. De aanvraag werd goedgekeurd, en zo geschiedde.
Efficiënt ontwikkelingsproces
Aangezien onze IT-experts van Qframe eerder ook het VLOK ontwikkelden, koos Stad Leuven ervoor om ook voor de integratie van het Kotlabel met hen samen te werken. Dat maakte het ontwikkelingsproces een stuk efficiënter, want de IT-experts waren al vertrouwd met het platform en beschikten over de juiste kennis en vaardigheden om deze uitbreiding succesvol te realiseren.
“Tijdens de eerste vergadering met Qframe kregen we een overzicht van alle betrokkenen, hun rollen en hun contactgegevens. Zo wisten we steeds waar we moesten zijn met vragen of opmerkingen. Deze duidelijke rolverdeling zorgde voor een vlotte ontwikkeling en samenwerking.”
Stephanie Philippaerts, adviseur dienst woontoezicht Stad Leuven
Hogere verwerkingssnelheid
Intussen is het Kotlabel volledig geïntegreerd in het VLOK, wat de verwerkingssnelheid van Kotlabels voor Stad Leuven aanzienlijk verhoogt. Binnenkort wordt ook het luik voor eigenaars van studentenkoten toegevoegd, een gecentraliseerd platform waarin ze makkelijk alle nodige documenten kunnen terugvinden en de status van hun dossier kunnen opvolgen. Ook de website voor studenten, waarop ze kunnen checken of een kot een label heeft of niet, volgt.
“De IT-experts vertaalden onze wensen vlot naar concrete IT-toepassingen. We kregen regelmatig mock-ups voorgeschoteld waardoor ook voor ons de meest abstracte ideeën duidelijk en concreet werden. Bovendien voerden ze zelf uitvoerige tests uit vooraleer ze nieuwe ontwikkelingen via een demo aan ons toonden. Dat heeft ons heel wat tijd bespaard en zorgde voor een efficiënte manier van werken.”
Stephanie Philippaerts, adviseur dienst woontoezicht Stad Leuven
Uniform Vlaams kotlabel vanaf 2025
Op dit moment kiezen studentensteden zelf of ze een Kotlabel invoeren en welke voorwaarden eraan verbonden zijn. Dat maakt het voor alle betrokkenen weinig transparant. Een uniform Kotlabel moet dit probleem verhelpen. Het Leuvense Kotlabel is de voorloper van dit uniform Vlaams Kotlabel, dat vanaf 2025 in werking treedt. Ook de verwerking van het Vlaams Kotlabel zal verlopen via het VLOK, dankzij de integratie van Qframe.
Bent u op zoek naar het juiste IT-profiel voor uw project?
De experts van Cronos Public Services staan klaar met een aanpak op maat van uw organisatie.
Ontdek meer
COCOF innoveert met toegankelijke digitale platformen
Federale Pensioendienst stoomt zich klaar voor de toekomst: wanneer strategie, enterprise architectuur en portfolio management samenkomen
De Federale Pensioendienst is de cruciale speler in het Belgische pensioenlandschap. Om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken, werkt de overheidsdienst samen met Cronos Public Services en competence center B.Adapted. Samen stomen we de Federale Pensioendienst klaar voor de toekomst.
Het Verenigingsloket: één digitaal platform voor alle Vlaamse verenigingen
Het verenigingsleven krijgt een flinke boost met de lancering van het Verenigingsloket. Dit digitale platform bundelt informatie en dienstverlening van de Vlaamse overheid en lokale besturen en maakt het voor verenigingen eenvoudiger om alles te vinden wat ze nodig hebben. Samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) en met de steun van Digitaal Vlaanderen werkte Cronos Public Services mee om het Verenigingsloket te realiseren.