Innovatie

FIT investeert in modern data-ecosysteem

Data wordt niet voor niets omschreven als ‘het nieuwe goud’. Het is enorm waardevol, en dat weten ze ook bij Flanders Investment & Trade (FIT). Om export te stimuleren en buitenlandse bedrijven te overtuigen om te investeren in België, maken ze gebruik van grote volumes aan data. Maar om die data te verzamelen, organiseren en interpreteren is er veel tijd en arbeidskracht nodig. Een snelle en efficiënte oplossing drong zich op – en die konden ze verwezenlijken met de hulp van Cronos Public Services. 

De meeste bedrijven beschikken tegenwoordig niet over een grote, centrale applicatie waar alle functionaliteiten in vervat zitten, maar maken gebruik van verschillende applicaties. Alle data die ze genereren of verzamelen belanden zo op verschillende locaties, afhankelijk van de oorspronkelijke databronnen, de applicaties die gebruikt worden bij het verzamelen, verwerken en interpreteren van de data en de mogelijke toepassingen of uitkomsten ervan.

Naast deze versnippering maken veel bedrijven ook nog eens gebruik van data die ze ad hoc verzamelen, verspreid over Excelbestanden, Worddocumenten en notitie-apps. Wanneer die bedrijven vervolgens interageren met de buitenwereld en data uitwisselen via gedeelde locaties, neemt de versnippering alleen maar verder toe.

Verzamelen, beheren en orkestreren

U leest het al: data zit overal, en net daar wringt het schoentje. Want als u snel bepaalde gegevens wilt opvragen, durft het door de versnippering al eens mis te lopen. Dat merkten ze ook bij Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen. FIT adviseert en ondersteunt Vlaamse bedrijven die exporteren of internationaliseren, brengt aankopers in contact met Vlaamse producenten en helpt bedrijven met hun investeringsproject in Vlaanderen.

Om dit succesvol te realiseren, verzamelt FIT dagelijks enorme hoeveelheden data. Vervolgens worden deze data gebruikt om inzichten uit te halen, zodat FIT weet hoe ze hun doelgroep kunnen aantrekken, stimuleren en ondersteunen. Het is echter al lang niet meer behapbaar voor FIT om deze data zelf door te nemen, laat staan om er verder mee aan de slag te gaan. Er ontstond een groeiende behoefte aan een flexibel systeem om snel en efficiënt data te beheren en te orkestreren. Bovendien moest het ook mogelijk zijn om de data op een toegankelijke manier te delen met externe partners en klanten.

“Vanuit FIT ontstond het idee dat we een meer datagedreven organisatie wilden worden. We geloofden in de kracht van AI om onze doelen te bereiken, maar hadden de juiste data-architectuur nodig.”

Peter Bulckaert, Afdelingshoofd Personeelszaken, Financiën en Kennisbeheer, Flanders Investment & Trade

De groeiende wereld van data

Om de steeds veranderende en groeiende wereld van data onder controle te krijgen, ontstond het idee om een soort ‘hub’ te ontwikkelen. Daarvoor deed het agentschap beroep op een externe partner die de juiste tools en expertise in huis heeft om dit te realiseren.

Het bleek echter moeilijk om een goede partner te vinden, iemand die echt begreep waar FIT naar op zoek was: een eenvoudige oplossing op maat, geen dure, kant-en-klare software. De experten van Narato waren meteen bereid om samen met FIT een tool te ontwikkelen die matchte met de verwachtingen en mogelijkheden van het agentschap.

“Er was een een-op-een match tussen wat Cronos Public Services kon bieden en waar wij naar op zoek waren.”

Yves Ruland, Project Manager Data Architecture, Flanders Investment & Trade

Een all-in-one oplossing

De data hub moest een centrale dataverzamelplaats worden, een all-in-one oplossing waar algoritmes actief zijn die de gegevens meteen verwerken en automatisch inzichten genereren. Zo’n gecentraliseerde en georganiseerde aanpak zou niet alleen voor FIT, maar ook voor hun partners en klanten een sterke meerwaarde zijn. Voor FIT was het belangrijk om via de data hub op een eenvoudige manier bronnen met elkaar te kunnen verbinden. Bovendien moest de hub op maat gemaakte datasets kunnen aanleveren om inzichten te genereren.

“Aangezien het idee van een data hub nog relatief nieuw was, konden we ons niet baseren op bestaande producten. We moesten goed nadenken over wat we precies wilden oplossen en mochten dit doorheen het ontwikkelingsproces niet uit het oog verliezen.”

Peter Bulckaert, Afdelingshoofd Personeelszaken, Financiën en Kennisbeheer, Flanders Investment & Trade

Een gecentraliseerd systeem

De ontwikkeling van de data hub vond plaats in verschillende fasen. Eerst werd er een grondige analyse uitgevoerd van de beschikbare data en de verschillende datastromen. Hiervoor was het essentieel om de bestaande dataflows goed in kaart te brengen in een datamodel. De visie op data en databeheer, het privacybeleid – alles staat of valt met dat model. Tijdens het ontwikkelingsproces dacht FIT steeds vanuit het standpunt van de gebruikers, vanuit de mens dus, niet vanuit de achterliggende IT. Ook de automatisatiemogelijkheden werden grondig bekeken.

Ten slotte bracht FIT alle data samen in een centraal platform, zodat de informatie in de toekomst makkelijk te organiseren en te orkestreren is. Vanuit elke toepassing en elk systeem bouwden ze bruggetjes naar de data hub, zodat alles voortaan met elkaar verbonden is. Op die manier zorgen wijzigingen in de masterdata ervoor dat alle andere systemen automatisch up-to-date zijn. Een naamsverandering van een klant in een CRM wordt in een paar seconden aangepast in andere pakketten. De data hub houdt de wijzigingen ook bij in een historiek, zodat er steeds een overzicht is. De beheerder kan via de hub de verschillende dataflows beheren, gebruikers toestemming geven om bepaalde data te raadplegen en de data controleren.

Aan het einde van het proces beschikte FIT niet alleen over een gecentraliseerd, eenvoudig platform, maar had het agentschap ook een helder overzicht van het nieuwe goud waarover ze beschikken, en de bijhorende dataflows.

Een data hub vraagt tijd

Een lastig aspect, maar tegelijkertijd ook de grootste meerwaarde van deze hub, is het feit dat de grootste meerwaarde zich pas realiseert op lange termijn. Het project is opgeleverd, maar het werk is niet meteen ‘zichtbaar’. De data hub groeit organisch, stap voor stap, en vraagt tijd om te ontwikkelen. Dat brengt voor- en nadelen met zich mee.

De hub is modulair opgebouwd, met bouwblokken die snel en efficiënt nieuwe datastromen genereren. Op die manier kan FIT op elk moment zelf bepaalde functionaliteiten updaten, optimaliseren of toevoegen. De experten van Narato leverden de hub, maar FIT kan er verder zelfstandig mee aan de slag. De hub kan als het ware met hen meegroeien in de toekomst.

De succesformule

Net daarom is de eerste, analytische fase van het ontwikkelingsproces essentieel: zodat FIT in de toekomst zelf voldoende zicht heeft op de dataflows en de onderliggende processen. Voortaan is het eenvoudig om nieuwe databronnen toe te voegen en verloopt het proces vlot. Zo vermijdt het agentschap dat ze over een jaar opnieuw beroep moeten doen op een externe partner om hun data in kaart te brengen en hun datastromen te updaten.

“Er was sprake van enorm veel tijdswinst omdat Cronos Public Services de juiste kennis al in huis had, en omdat ze FIT kenden. De start van het project verliep daardoor vliegensvlug.”

Yves Ruland, Project Manager Data Architecture, Flanders Investment & Trade

Cronos Public Services en FIT werken al jarenlang samen. Daardoor kennen ze elkaar, en weten ze wat ze van elkaar kunnen verwachten. Door te investeren in een samenwerking op lange termijn, konden ze proactief samenwerken en met elkaar meedenken. Door de tijd te nemen om elkaar echt te leren kennen en elkaars noden en verwachtingen in kaart te brengen, investeerden ze in een succesvolle samenwerking, maar ook in een partnerschap op lange termijn. Dat is bij het ontwikkelen van een ingewikkeld systeem zoals een data hub een enorme meerwaarde voor alle betrokkenen.

Bent u zelf op zoek naar een totaaloplossing voor uw data? Kies dan voor een data hub op maat van de wensen, noden en mogelijkheden van uw organisatie. Door uw data op één centrale plek te verzamelen en automatische processen en inzichten te genereren, bespaart u niet alleen tijd, maar ook enorm veel moeite. Zo maakt een data hub niet alleen voor u, maar ook voor uw klanten het verschil. Contacteer Cronos Public Services voor een oplossing op maat.

Interesse?

Verkrijgt u graag meer informatie over dit project?

Ontdek meer

Innovatie
Haven van Antwerpen-Brugge kiest met low-code voor vernieuwing en efficiëntie
Port of Antwerp-Bruges is steeds op zoek naar manieren om hun werking te optimaliseren. Met de hulp van Cronos Public Services zet het havenbedrijf volop in op low-code, een methode…
Innovatie
Van workshop naar praktijk: het RIZIV naar een wendbare organisatie
3 maanden geledenOnze maatschappij is voortdurend in verandering en hetzelfde geldt voor onze organisaties. Een gids die je ondersteunt bij die veranderingen komt altijd van pas. Voor het Rijksinstituut voor…
Smart
VITO innoveert met generatieve AI van GPT-4
3 maanden geledenGeneratieve artificiële intelligentie zit in de lift. Wie heeft er tegenwoordig nog niet van ChatGPT gehoord? Misschien heb je het zelf al wel eens uitgeprobeerd. Ook de Vlaamse…
Innovatie
De Vlaamse overheid kiest met Recht van voorkoop-toepassing voor toekomstbestendige technologie op maat
De Vlaamse overheid kan in bepaalde gebieden beroep doen op het recht van voorkoop. Dat recht geeft de overheid de mogelijkheid om onroerend goed te kopen met voorrang op kandidaat-kopers…

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.