Business

COCOF innoveert met toegankelijke digitale platformen

Cronos Public Services heeft samen met competence centers Innovation Lab en Untranslate twee grootschalige digitale projecten gerealiseerd voor de Franse Gemeenschapscommissie en Iriscare: de websites handicap.brussels en autisme.brussels. Deze innovatieve en toegankelijke platformen centraliseren alle informatie om de digitale ervaring voor personen met een handicap te verbeteren.

De Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) is de administratie die zich richt op de Franstalige inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Aangezien mensen met een handicap vaak worden uitgesloten van traditionele digitale oplossingen, heeft COCOF de hulp van Cronos Public Services ingeschakeld. Samen ontwikkelden ze de website voor de ontwikkeling van haar website handicap.brussels. Ook de website van Maison de l’Autisme kreeg een make-over.

Handicap.brussels: een centraal en toegankelijk portaal

Cronos Public Services heeft de krachten gebundeld met COCOF om het portaal handicap.brussels te ontwerpen. Dit portaal centraliseert alle informatie voor personen met een handicap in Brussel die voorheen verspreid was over verschillende platformen. Terwijl de partners van COCOF uitstekend werk hebben geleverd met het opstellen van de inhoud, hebben onze experts een uniek portaal ontwikkeld dat een voorbeeld is op het gebied van toegankelijkheid. Het voldoet bovendien aan de strengste normen om een soepele en effectieve gebruikerservaring voor iedereen te garanderen. Het portaal heeft een Nederlandstalige versie, een versie in eenvoudige taal, en binnenkort zullen er ook video’s in gebarentaal beschikbaar zijn.

“De website handicap.brussels is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de diensten van COCOF en Cronos Public Services: Cronos Public Services luisterde goed naar onze behoeften en begreep de noden van onze doelgroep met een handicap.”

Matthieu Lethe, Hoofdattaché Dienst Initiatieven, Informatie en Documentatie bij COCOF

Taaltechnologie voor websitevertalingen

De taalkundigen van Untranslate waren verantwoordelijk voor de vertaling van de website handicap.brussels naar het Nederlands. Met behulp van een specifiek Drupal-module konden de honderden webpagina’s, die nog in ontwikkeling waren, efficiënt worden vertaald, herzien en gepubliceerd. De inhoud werd geëxporteerd in een formaat dat compatibel is met de vertaalsoftware, wat zorgde voor geavanceerde taaltechnologie en kwaliteitscontrole. Na de vertaling werd de inhoud automatisch gepubliceerd via de Drupal-module, waardoor handmatige inhoudsmigratie of publicatie via computersystemen werd vermeden.

Een gestructureerde aanpak en grote volumes

We hebben de administratie, workflow en projectplanning op een efficiënte en transparante manier georganiseerd, wat geen eenvoudige taak was gezien het volume van bijna 100.000 woorden. Dankzij onze geïntegreerde en gestructureerde aanpak, regelmatige consultaties en de inzet van de meest geschikte software, konden we het project voor de strakke deadline realiseren.

Video’s in gebarentaal

We werken momenteel aan video’s in gebarentaal voor de website handicap.brussels. Alle ontwerpopties zijn voorgelegd aan de projectpartners van COCOF om de vereisten en voorkeuren zo goed mogelijk te achterhalen. Een praktische stijlgids met gedetailleerde instructies is opgesteld om de productie van de honderden video’s soepel en uniform te laten verlopen.

“De interface van de site is eenvoudig, efficiënt en gebruiksvriendelijk, wat zorgt voor een soepele en toegankelijke navigatie, ongeacht de specifieke behoeften van de gebruiker.”

Matthieu Lethe, Hoofdattaché Dienst Initiatieven, Informatie en Documentatie bij COCOF

Maison de l’Autisme, een verbindende plek

De website van Maison de l’Autisme is meer dan alleen een informatieplatform. Het is ontworpen om de essentie van de organisatie te weerspiegelen: een plek van verbinding, steun en uitwisseling van informatie. In een eerdere fase hebben onze toegankelijkheidsspecialisten de visuele aspecten ontwikkeld, inclusief het logo, de typografie en de kleurpaletten, om een sterke digitale identiteit te creëren. Door samen te werken met AnySurfer konden we snel feedback verzamelen, wat zorgde voor optimale toegankelijkheid en een duidelijke, navigeerbare inhoud. De website biedt nu toegankelijke bronnen, een activiteitenagenda, informatieve fiches en een participatief forum.

Toegankelijke platformen en strakke deadlines

Voor de beoordeling van de toegankelijkheid van de website worden de WCAG-normen (Web Content Accessibility Guidelines) gehanteerd: aanbevelingen die zijn ontwikkeld om webinhoud toegankelijker te maken. De websites voldoen aan WCAG 2.2 AA-normen en integreren ook enkele elementen van niveau AAA, een hogere conformiteitsnorm, voor maximale toegankelijkheid.

De functies die de toegankelijkheid bevorderen, omvatten intuïtieve navigatie, de herstructurering van informatie zodat alles gecentraliseerd is en bezoekers eenvoudig op de site kunnen zoeken, verschillende mechanismen om aan te passen aan verschillende soorten interacties, en het gebruik van neutrale kleurenpaletten met hoog contrast om de leesbaarheid te verbeteren.

Succesvolle platformen

Het succes van deze initiatieven bleef ook in de media niet onopgemerkt, met veel aandacht voor de technische innovaties en de impact van de platformen op de gebruikers. De websites zijn toonaangevend op het gebied van toegankelijkheid. Ze tonen aan wat goed doordachte technologie kan bereiken: platformen die nauw aansluiten bij de specifieke behoeften van hun publiek en effectieve, op maat gemaakte oplossingen bieden. Ontdek zelf hoe innovatie en inclusie samenkomen door een bezoek te brengen aan handicap.brussels en autisme.brussels.

“Sinds de lancering van de website in mei 2024 blijven we, samen met de teams van Cronos Public Services, de interface aanpassen om zo goed mogelijk aan de verwachtingen te voldoen. Ons gemeenschappelijke doel is de tevredenheid van de gebruiker.”

Matthieu Lethe, Hoofdattaché Dienst Initiatieven, Informatie en Documentatie bij COCOF

Wilt u digitale platformen ontwikkelen die vooroplopen op het gebied van toegankelijkheid? Onze experts staan klaar met een aanpak op maat van uw organisatie.

Ontdek meer

Business
De Nationale Loterij tilt hybride IT-beheer naar een hoger niveau
De Nationale Loterij vond in Cronos Public Services een nieuwe managed service provider. In een vlotte samenwerking tussen verschillende partijen worden kennis, expertise en proactiviteit samengebracht om het hybride beheer…
Business
Gemeente zonder gemeentehuis-project: Stad Leuven maakt werk van nieuw kwaliteitsportaal voor Kotlabel
Met het Gemeente zonder gemeentehuis-project ondersteunt Vlaanderen steden en gemeenten die digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening te verbeteren. Eén van die projecten is het nieuwe Kotlabelportaal, een samenwerking tussen…
Business
Federale Pensioendienst stoomt zich klaar voor de toekomst: wanneer strategie, enterprise architectuur en portfolio management samenkomen

De Federale Pensioendienst is de cruciale speler in het Belgische pensioenlandschap. Om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken, werkt de overheidsdienst samen met Cronos Public Services en competence center B.Adapted. Samen stomen we de Federale Pensioendienst klaar voor de toekomst.

Business
Het Verenigingsloket: één digitaal platform voor alle Vlaamse verenigingen

Het verenigingsleven krijgt een flinke boost met de lancering van het Verenigingsloket. Dit digitale platform bundelt informatie en dienstverlening van de Vlaamse overheid en lokale besturen en maakt het voor verenigingen eenvoudiger om alles te vinden wat ze nodig hebben. Samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) en met de steun van Digitaal Vlaanderen werkte Cronos Public Services mee om het Verenigingsloket te realiseren.

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.