Creatief

Technotrailer.be maakt jongeren warm voor STEM-opleidingen

Veel technische beroepen dreigen stilaan knelpuntberoepen te worden. Met Techno Trailer, een fysieke oplegger die is ingericht als didactische ruimte, wil provincie Antwerpen jongeren laten kennismaken met techniek en zo een grotere toestroom naar de technische sector creëren. Het provinciebestuur vroeg aan Cronos Public Services om de Techno Trailer te vertalen naar een digitaal platform. Zo krijgen nog meer leerlingen de kans om te proeven van STEM.

Techno Trailer is een initiatief van provincie Antwerpen om leerlingen van het lager onderwijs warm te maken voor STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering & Mathematics). De fysieke oplegger brengt technologie op een toegankelijke manier naar de Antwerpse klassen, en dat helemaal gratis. De leerlingen worden een hele dag ondergedompeld in de wondere wereld van wetenschap en techniek en ontdekken spelenderwijs wat de STEM-richting juist inhoudt.

STEM in de klas of thuis 

De Techno Trailer is enorm populair en scholen moeten soms lang wachten op een bezoek. Provincie Antwerpen bedacht daarvoor een oplossing met de hulp van Cronos Public Services. Samen met de digitale experten van het competence center Leap Forward ontwikkelde de provincie een digitaal platform als alternatief om aan de immense vraag te kunnen beantwoorden. In het digitale labo kunnen leerlingen in de klas of thuis proefjes en experimenten doen om STEM te ontdekken. 

“Een studiekeuze maken op jonge leeftijd is allesbehalve evident. Dankzij Technotrailer.be kunnen jongeren al eens proeven van een wetenschappelijke richting en ontdekken of het iets voor hen zou kunnen zijn.” 

Wim Beck, educatief medewerker bij Provincie Antwerpen 

Van Techno Trailer tot TechnoBot 

In het digitale labo maken de jonge STEM-ers kennis met de TechnoBot, een robot die ze opnieuw tot leven moeten wekken. In acht modules leren de leerlingen op een hybride manier over de verschillende aspecten van de STEM-richting en herstellen ze de TechnoBot. De leerlingen krijgen theoretische informatie over een bepaald onderdeel van de robot, bijvoorbeeld de chip of de antenne. Vervolgens ontdekken ze in een digitale minigame de praktische toelichting. Daarna volgt een fysieke doe-opdracht waarin de leerlingen zelf iets moeten maken rond het thema van de module, bijvoorbeeld een stop-motionfilmpje. Als beloning krijgen de leerlingen een video over hoe ze hun nieuwe kennis later kunnen toepassen in de praktijk. 

“Technotrailer.be is niet alleen voor ons, maar ook voor de scholen en de jongeren een groot succes. Door het prachtige design en het gebruiksgemak is iedereen er graag mee bezig.” 

Peter Op de Beeck, educatief medewerker bij Provincie Antwerpen 

Meer dan een leerplatform

Leap Forward ontwikkelde niet alleen het digitale labo, maar stak ook de website Technotrailer.be in een nieuw jasje. Via die website wordt er meer informatie gegeven over het initiatief en over de STEM-richting. Leerkrachten kunnen er een account maken en leerlingen begeleiden in hun reis rond de wereld van wetenschap en techniek. Zo digitaliseerden de digitale experten de hele Techno Trailer en brachten ze de toegankelijke, goed doordachte TechnoBot tot leven.

“Het digitale platform is inclusief en voor iedereen toegankelijk, ongeacht de achtergrond. Het geeft jongeren extra kansen en verbreedt hun horizon.”

Wim Beck, educatief medewerker bij Provincie Antwerpen 

Vrijheid en vertrouwen

Provincie Antwerpen gaf Cronos Public Services de volledige vrijheid om de verhaallijn, de website, de beelden en de modules te ontwikkelen rond het educatieve materiaal dat het Techo Trailer-team aanleverde. Het digitale labo is het resultaat van een samenwerking waarin vertrouwen centraal staat.

“De samenwerking met Leap Forward is vanaf het begin vlot verlopen. In een mum van tijd hebben ze een digitaal platform ontwikkeld waar we allemaal achter staan en terecht fier op zijn.”

Peter Op de Beeck, educatief medewerker bij Provincie Antwerpen 

Wat brengt de toekomst? 

Het digitale leerplatform heeft enorm veel mogelijkheden. Daarom werken provincie Antwerpen en Cronos Public Services volop aan gelijkaardige platformen voor verschillende sectoren. Zo is het bijvoorbeeld uitkijken naar het HYLAS-project, waarin de provincie hybride leeromgevingen voor de zorg- en bouwsector wil ontwikkelen.  

Ondanks de nieuwe, digitale mogelijkheden, staat ook de fysieke Techno Trailer geen moment stil. Op 19 september vond het 1000ste schoolbezoek van de Techno Trailer plaats. De leerlingen van het Sint-Pietersinstituut in Turnhout gingen die dag niet alleen spelenderwijs aan de slag met techniek, maar mochten ook deelnemen aan een heus evenement dat speciaal op poten werd gezet om deze mijlpaal te vieren. Om het gebeuren nog feestelijker te maken, werd tijdens het evenement ook de website Technotrailer.be officieel gelanceerd. 

Bent u ook op zoek naar de juiste experts om uw digitale project vorm te geven? Cronos Public Services verzorgt het hele plaatje, van strategie tot ontwikkeling en design, en gaat geen enkele uitdaging uit de weg. 

Interesse?

Verkrijgt u graag meer informatie over dit project

Ontdek meer

Business
Federale Pensioendienst stoomt zich klaar voor de toekomst: wanneer strategie, enterprise architectuur en portfolio management samenkomen

De Federale Pensioendienst is de cruciale speler in het Belgische pensioenlandschap. Om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken, werkt de overheidsdienst samen met Cronos Public Services en competence center B.Adapted. Samen stomen we de Federale Pensioendienst klaar voor de toekomst.

Business
Het Verenigingsloket: één digitaal platform voor alle Vlaamse verenigingen

Het verenigingsleven krijgt een flinke boost met de lancering van het Verenigingsloket. Dit digitale platform bundelt informatie en dienstverlening van de Vlaamse overheid en lokale besturen en maakt het voor verenigingen eenvoudiger om alles te vinden wat ze nodig hebben. Samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) en met de steun van Digitaal Vlaanderen werkte Cronos Public Services mee om het Verenigingsloket te realiseren.

Business
Stad Antwerpen digitaal: Mijn Antwerpen-app brengt stadsdiensten 24/7 binnen handbereik

Stad Antwerpen zet een grote stap in haar digitale transformatie met de lancering van de Mijn Antwerpen-app. Deze innovatieve mobiele applicatie is ontwikkeld om stadsdiensten en -activiteiten digitaal toegankelijk te maken voor iedereen. De app kwam tot stand door een strategische samenwerking tussen Stad Antwerpen, IT-partner Digipolis, Cronos Public Services en competence center icapps. 

Innovatie
Haven van Antwerpen-Brugge kiest met low-code voor vernieuwing en efficiëntie
Port of Antwerp-Bruges is steeds op zoek naar manieren om hun werking te optimaliseren. Met de hulp van Cronos Public Services zet het havenbedrijf volop in op low-code, een methode…

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.