Business

Nieuwe krachtige server voor AI Lab van Howest

Binnen het hoger onderwijs worden de technologische grenzen voortdurend opgezocht. Howest speelt hierin een pioniersrol, met een sterke focus op praktijkgericht onderzoek, innovatie en samenwerking met het werkveld. Om deze rol nog beter te vervullen, kocht de onderwijsinstelling begin dit jaar een krachtige AI-server aan voor het AI Lab. Cronos Public Services, VLAIO en Interreg droegen hun steentje bij om dit waar te maken. 

Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, werkt nauw samen met lokale en internationale partners en biedt onderwijs, onderzoek en dienstverlening aan op maat van de hedendaagse maatschappij. Het AI Lab helpt daarbij door de brug te slaan tussen academische innovatie en de praktijk van het bedrijfsleven.

Het belang van krachtige rekeninfrastructuur

Om het volledige potentieel van het AI Lab te benutten, is krachtige rekeninfrastructuur onmisbaar. GPU’s (Graphics Processing Units) bieden hier een efficiënte oplossing, doordat ze in staat zijn om grote aantallen berekeningen parallel uit te voeren. Hierdoor kunnen taken die anders dagen zouden duren op een gewone processor (CPU), teruggebracht worden tot slechts enkele uren of zelfs minuten. Daarom ging het AI Lab op zoek naar een nieuwe server die over voldoende GPU’s beschikt.

“Te midden van de wereldwijde rush naar AI-hardware, gedreven door de explosieve groei van grote taalmodellen zoals ChatGPT, zijn we er bij Howest in geslaagd om een krachtige AI-server operationeel te krijgen — en die draait intussen al volop in productie.” 

Esli Heyvaert, projectleider AI Lab bij Howest

Toegang voor onderzoek, bedrijven en studenten

Begin dit jaar kon zo’n krachtige server worden aangekocht, dankzij de steun van VLAIO en Interreg. Die steun was noodzakelijk, want dergelijke servers zijn niet alleen bijzonder duur, maar ook moeilijk te verkrijgen. De server is in de eerste plaats bedoeld voor onderzoek, maar wordt ook opengesteld voor bedrijven die willen testen, voor collega’s binnen Howest en – minstens even belangrijk – voor studenten. Als studenten willen experimenteren botsen ze vaak op technische beperkingen, dus het is essentieel dat ook zij toegang hebben tot deze gedeelde infrastructuur. Met deze server kunnen AI-modellen lokaal getest, getraind en geoptimaliseerd worden, op elk moment en zonder afhankelijkheid van externe providers.  

Toepassingen en lopende projecten

Concreet lopen er bij het AI Lab verschillende projecten die gebruik zullen maken van de nieuwe server. Zo is er de immersive room op de campus: een grote ruimte waarin projecties plaatsvinden, vaak op basis van gegenereerde beelden. Denk bijvoorbeeld aan een interactieve wereldkaart waarop je kunt inzoomen en onmiddellijk visueel resultaat krijgt – iets wat veel rekenkracht vereist en dus perfect aansluit bij de mogelijkheden van de nieuwe server.

Een gespecialiseerd taalmodel

Een van die projecten is een intelligent platform waarop gebruikers zowel openbare als eigen kennisbronnen kunnen doorzoeken en raadplegen met hulp van AI. Denk aan pdf-versies van boeken, onderzoeksartikelen en andere documenten die automatisch worden ontsloten. Naast een gewone chatfunctie biedt het platform ook samenwerkingsmogelijkheden voor het schrijven en redigeren van teksten en stapsgewijze begeleiding bij vragen, zodat antwoorden gerichter en vollediger worden. Het project werd opgezet door Lingua Franca in samenwerking met HOWEST en Avans. Het combineert meerdere technieken: het taalmodel leert grotendeels autonoom (zoals gebruikelijk bij grote AI-modellen), maar krijgt ook een krachtige zoekfunctie en extra expertise via het labelen van kernbegrippen en technische termen. Hierdoor wordt het systeem nauwkeuriger en beter inzetbaar in professionele contexten. Dankzij de nieuwe serverinfrastructuur van het AI Lab kan het systeem niet alleen binnen de geplande tijd worden ontwikkeld, maar ook uitgebreid worden getest.

AI Assistent voor studenten en docenten

Een ander project is de AI Assistant. Steeds vaker maken studenten gebruik van AI-tools om te studeren, met het risico dat de verstrekte informatie niet volledig correct is of niet aansluit bij de geziene leerstof. Om dit te verhelpen, ontwikkelde het AI Lab een Assistant die specifiek is afgestemd op de leeromgeving van Howest. Studenten kunnen er niet alleen vragen aan stellen, maar ook onmiddellijk controleren of beweringen juist zijn, en krijgen bovendien voorbeeld­examenvragen om zich gerichter voor te bereiden. Het systeem bouwt intussen aan één centrale database van cursusdocumenten die gebruikers samen kunnen aanvullen en verbeteren. Voor docenten biedt de Assistant hulp bij het opstellen van examenvragen die nauw aansluiten bij de leerstof, terwijl zij anoniem studenten­vragen kunnen loggen om patronen en knelpunten te detecteren. Alle data blijft strikt binnen Howest. Zo kunnen docenten proactief het lesmateriaal verfijnen zonder concessies te doen aan privacy of eigenaarschap van de data.

De rol van Cronos Public Services

Als overheidsinstelling kan Howest niet zomaar met eender welke leverancier in zee gaan. Daarom werd de procedure opgestart via het VITO- raamcontract waarbij drie mogelijke leveranciers zijn opgenomen. Binnen deze mini-competitie kwam Cronos Public Services als beste naar voren, op basis van prijs, technische kennis en kwaliteit.  

Via VITO stelden we de specifieke vraag dat we op zoek waren naar een AI-server met bepaalde specificaties. Cronos Public Services bleek de beste partij voor ons op basis van prijs, kwaliteit in het algemeen en technisch kennis in het bijzonder.” 

Esli Heyvaert, projectleider AI Lab bij Howest

De server in gebruik

De nieuwe server is inmiddels volledig operationeel. Na een installatie- en testfase, waarin alle benodigde software werd uitgerold, staat de infrastructuur klaar voor intensief gebruik. Studenten, onderzoekers en bedrijfs­partners kunnen er voortaan hun AI-modellen trainen, experimenten uitvoeren en toepassingen valideren.

Benieuwd wat het VITO-raamcontract kan betekenen voor uw organisatie? 

Ontdek meer

Business
Athumi garandeert wat ze belooft: veilige gegevensuitwisseling met respect voor privacy

Athumi speelt een sleutelrol in de Vlaamse data-economie. Het overheidsbedrijf heeft de wettelijke opdracht om persoonsgegevens en gevoelige bedrijfsdata slim en veilig te verwerken, met behoud van volledige controle en transparantie voor wie zijn data via haar diensten en partners deelt. Vertrouwen is immers essentieel voor datatoepassingen. Cronos Public Services helpt Athumi daarbij door de veilige opzet van haar Confidential Compute-infrastructuur te attesteren.

Business
Eén platform, vele ambities: de digitale evolutie van de VVSG

De VVSG is de kennisdeler, netwerkbouwer en belangenbehartiger van lokale besturen in Vlaanderen. Die rollen vervult de organisatie steeds vaker digitaal, waardoor de nood aan een solide digitale infrastructuur zich aandiende. Wat begon als het ontwerpen van een nieuwe website, groeide uit tot de ontwikkeling van een geïntegreerd platform dat informatie toegankelijk maakt, samenwerking versterkt en de leden centraal stelt. Samen met Cronos Public Services werkte de VVSG aan het fundament voor haar digitale werking.

Business
Hoe VDAB met HR analytics zijn beleid wil versterken

Voor organisaties is het cruciaal om beleidskeuzes te maken op basis van betrouwbare informatie. Daarom zet VDAB steeds sterker in op HR analytics: een datagedreven benadering van personeelsbeleid die toelaat om niet alleen doeltreffender te werken, maar ook proactief in te spelen op trends en uitdagingen. Samen met Cronos Public Services startte VDAB een traject op om deze werkwijze structureel te verankeren binnen zijn werking.

Business
Een ambitieuze tenantmigratie: hoe RSVZ met succes overstapte naar een eigen Microsoft-tenant

Het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen stond voor een grote uitdaging: de overstap van een multi-tenant naar een eigen tenantomgeving. Dankzij een nauwe samenwerking met Cronos Public Services werd deze ambitie werkelijkheid. 

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.