Innovatie, Smart

Port of Antwerp inspecteert bruggen in 3D

Port of Antwerp zet al jaren in op slimme digitale oplossingen om de werking van de haven te verzekeren en te verbeteren. Ook voor het onderhoud van de haveninfrastructuur biedt technologie heel wat mogelijkheden. Samen met Cronos Public Services werd het voorbije jaar gewerkt aan 3D-modellen voor de inspectie van bruggen.

Driejaarlijks wordt er van de 27 bruggen in Port of Antwerp een statusrapport opgemaakt. Dat is voor de inspecteurs een arbeidsintensieve taak die veel papierwerk met zich meebrengt. Van elke inspectie wordt een verslag gemaakt met de vaststellingen. “Dat is geen gemakkelijke klus als je in een hoogtewerker en in moeilijke weersomstandigheden documenten met pen en papier moet invullen”, zegt Hans Pauwels, Asset Manager bij Port of Antwerp. “Alle gegevens worden dan verwerkt in een Power Point. Een omslachtige en tijdrovende taak. We zijn daarom op zoek gegaan naar een digitale oplossing om ons werk te vergemakkelijken.”

Virtueel kantelen op iPad

De speurtocht leidde naar een applicatie met augmented reality op iPad, één van de specialisaties van Cronos–partnerbedrijf icapps, waarmee Port of Antwerp al een lange relatie heeft. Van de bruggen werd een 3D-model gemaakt. Daarna ontwikkelde en bouwde icapps een inspectie app volgens specificaties van de inspecteurs. Daarmee kunnen ze ter plekke vaststellingen maken met de gegevens op de iPad. Ze kunnen het 3D-model van een brug virtueel kantelen, uitvergroten en vanuit elke hoek bekijken. Elk stuk kunnen ze koppelen aan het onderhouds- en assetsysteem van Port of Antwerp. De foto’s die ze met de iPad nemen, worden samen met hun notities onmiddellijk in de app opgeslagen. Op die manier wordt heel veel data verzameld en doorgestuurd naar een centrale plek. Op een jaar tijd werden zo 24 modellen opgemaakt. Begin volgend jaar worden de laatste 3 bruggen virtueel in kaart gebracht. icapps staat ook actief in voor het onderhoud en updates van de app.

Efficiënt en sneller werken

“De nieuwe toepassing is een mooi voorbeeld van digitalisering”, zegt Hans Pauwels. “De inspecteurs stonden bij manier van spreken te springen om hiermee aan de slag te gaan. De app neemt veel administratieve rompslomp weg. Niemand vult graag formulieren in veelvoud in. Vroeger kwamen de inspecteurs soms in tijdsnood door de ingewikkelde manier van werken. Nu is hun verslag na afloop van de inspectie meteen klaar. Op die manier kunnen ze zich focussen op andere taken en het laat hen toe om bruggen ook vaker te gaan inspecteren. Digitalisering hoeft zeker niet te betekenen dat jobs verloren gaan. Het verzamelen en inputten van data is nog steeds manueel werk, net als het inspectiewerk.”

De app biedt ook de mogelijkheid om gegevens over de brug veel sneller en efficiënter te raadplegen, zoals de historiek, onderhoudstaken, pijnpunten, … Alle verzamelde data zijn ook belangrijk voor de digital twin van Port of Antwerp, een digitale 3D-kaart van de haven met realtime-informatie. In de toekomst zullen kranen, kaaimuren en dokken op dezelfde manier worden geïnspecteerd. “En voor andere havens of overheidsbedrijven met veel infrastructuur is dit zeker een interessante toepassing”, verduidelijkt Hans Pauwels.

Samen op pad

De ontwikkeling van de 3D-modellen vereiste een heel praktische aanpak. De ontwikkelaars van icapps gingen mee op pad met de inspecteurs om zich helemaal te kunnen inleven in hun job en testcases uit te voeren. Hans Pauwels: “We hebben zodoende opnieuw veel van elkaar geleerd. Door dit project hebben ze bij icapps nieuwe aspecten van de haven ontdekt en wij hebben nu een nieuw, gebruiksvriendelijk werkinstrument. De goede samenwerking met Port of Antwerp en Cronos Public Services is hierdoor verstevigd.”

Digitalisering hoeft niet te betekenen dat jobs verloren gaan. Onze inspecteurs kunnen zich door de app focussen op andere taken

Hans Pauwels, Asset Manager Port of Antwerp

Verkrijgt u graag meer informatie over deze case?

Ontdek meer

Innovatie
FOD Mobiliteit en Vervoer innoveert met low-codeplatform vol voordelen

De FOD Mobiliteit en Vervoer ontwikkelt regelmatig nieuwe applicaties om de burger en het land te ondersteunen in het dagelijks leven te land, ter zee en in de lucht. Met de hulp van Cronos Public Services schakelde de FOD over naar een nieuw ontwikkelingsplatform waarbij gebruiksvriendelijkheid en snelheid centraal staat. Het geheim? Low-code.

Business
Educatieve game van VDAB opent de deur naar knelpuntberoepen
2 maanden geledenVlaanderen telt ondertussen al 207 knelpuntberoepen. Dat hoge aantal wil VDAB naar beneden brengen door meer interesse voor deze beroepen aan te wakkeren. De arbeidsbemiddelingsdienst ging onder het…
Innovatie
HVW zet zich op de digitale kaart met E-digit

De Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW) krijgt dagelijks heel wat papieren documenten te verwerken, wat voor veel administratieve last zorgt. Om dit administratieve proces te optimaliseren, keek de overheidsorganisatie in de richting van artificiële intelligentie.

Innovatie
FIT investeert in modern data-ecosysteem

Data wordt niet voor niets omschreven als ‘het nieuwe goud’. Het is enorm waardevol, en dat weten ze ook bij Flanders Investment & Trade (FIT). Om export te stimuleren en buitenlandse bedrijven te overtuigen om te investeren in België …

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.