Innovatie

Innovatielab NMBS komt op stoom dankzij Cronos Public Services

De NMBS heeft de ambitie om een innoverende speler op de markt te worden door nieuwe technologieën maximaal te benutten om haar service te verbeteren. Om die snel te kunnen testen werd het Innovatielab opgericht. Het team bestaat uit projectmanagers die klantgerichte ideeën of oplossingen uitwerken. Deze nieuwe strategie zette de deur open naar samenwerkingen met technologiebedrijven, en Cronos Public Services bleek na een marktbevraging de enige uitverkoren partner.

Het Innovatielab speelt sinds 2019 een centrale rol in het innovatieprogramma van de NMBS, dat steunt op twee pijlers: sneller inspelen op de veranderende behoeften van reizigers en het introduceren van een innovatiecultuur binnen de organisatie. Stefan Costeur, hoofd van het Innovatielab verduidelijkt: “De NMBS is een heel complexe organisatie met veel stakeholders, IT-systemen en protocollen. Onze business gaat vandaag veel verder dan treinverkeer organiseren. Stations zijn mobiliteithubs geworden en de contacten met onze klanten verlopen steeds vaker digitaal. Het Innovatielab is opgericht om de mogelijkheden van technologie maximaal te benutten in functie van de reiziger. We werken er op korte tijd ‘proof of concepts’ (POCs) of prototypes uit die dan tot effectieve oplossingen kunnen leiden.”

Rijkdom aan expertise

Het IT-departement van de NMBS kan daarbij ondersteuning gebruiken. Daarom werd gezocht naar een externe partner met een hands-on-aanpak en een divers aanbod aan knowhow. Uit de marktbevraging werd Cronos als enige partner geselecteerd. Vooral de overkoepelende structuur en de rijkdom aan verschillende expertises is voor Stefan Costeur een groot voordeel. “Dankzij dit raamcontract kunnen we voor elk project zoeken naar het juiste profiel: van een junior developer, over een high–level strateeg of data scientist tot een coach. De hoeveelheid aan ondernemingen binnen Cronos opent veel mogelijkheden. Als blijkt dat we een andere oplossing nodig hebben, dan kunnen we die nu gemakkelijk op één plek vinden, zonder eerst langdurige procedures te doorlopen. Daardoor winnen we tijd.”

Hackathon met 100 studenten

Stefan Costeur – hoofd Innovatielab

Het partnership nam een vliegende start. Op enkele maanden tijd werden door verschillende Cronos Competence Centers tal van projecten gerealiseerd: een inspiratiesessie rond AI, een POC met sensoren in stoelen om het aantal reizigers te tellen, een workshop rond blockchaintechnologie en de toepasbaarheid ervan bij de NMBS, … En het gaat niet altijd om hightechoplossingen. Zo werd de wayfinding voor mensen met een beperkte mobiliteit in enkele stations verbeterd met simpele stickers. Stefan Costeur: “We sporen op twee snelheden. Enerzijds werken we rond ideeën die op korte tijd gerealiseerd kunnen worden, anderzijds kijken we ook naar de toekomst met zogenaamde ‘moonshots’, waarbij we een baanbrekende oplossing bekijken zonder kortetermijnwinst. In dat kader organiseerden we in november een hackathon met 100 studenten waarbij we Mars koloniseerden en er het treinverkeer van de toekomst bedachten. Dat was heel interessant en inspirerend. Cronos heeft ons geholpen om het concept daarvoor op te zetten. We zijn heel tevreden tot nu toe en dat belooft voor de toekomst, want in 2022 zullen we pas echt op kruissnelheid komen.”

Elkaar uitdagen

Voor heel wat mobiliteitsvraagstukken zijn er niet meteen pasklare antwoorden of oplossingen. Dat is op zich geen bezwaar voor Stefan Costeur. Het Innovatielab biedt net de ruimte om te testen en te ontdekken. “We hebben geen partner nodig die eenvoudigweg uitvoert wat we vragen. Het is de bedoeling om ons uit te dagen om anders te gaan denken, en dat werkt in beide richtingen. Als een Cronos-bedrijf een volledig kant-en-klaar product heeft dan is dat mooi meegenomen. Maar soms moeten we van nul beginnen of kunnen we gedeeltelijk gebruikmaken van bestaande oplossingen voor een test of een POC. Dat vraagt veel overleg en een transparante communicatie. We hebben intussen een goede relatie opgebouwd met de Cronos–accountmanager, waardoor we snel nieuwe projecten kunnen opstarten. Dat was voordien minder evident. We zijn ook een interessante partner voor startups die rond mobiliteit werken. Ik denk dat we dankzij deze samenwerking van de NMBS echt een innoverend bedrijf kunnen maken”, besluit Stefan Costeur.

Mede dankzij deze samenwerking kunnen we van de NMBS echt een innoverend bedrijf maken

Stefan Costeur, hoofd Innovatielab

Verkrijgt u graag meer informatie over deze case?

Ontdek meer

Innovatie
FIT investeert in modern data-ecosysteem

Data wordt niet voor niets omschreven als ‘het nieuwe goud’. Het is enorm waardevol, en dat weten ze ook bij Flanders Investment & Trade (FIT). Om export te stimuleren en buitenlandse bedrijven te overtuigen om te investeren in België …

Business
Wat zegt uw brein over uw potentieel? De Pensioendienst zocht het uit

Leidinggevenden binnen de Federale Pensioendienst dragen een grote verantwoordelijkheid. Voor hun team, maar ook voor alle burgers die beroep doen op hun diensten. De Pensioendienst ging op zoek naar een manier om de nieuwe lichting …

Innovatie
Stad Antwerpen en Digipolis bouwen aan de digitale dienstverlening van de toekomst

Elke dag doen Antwerpse verenigingen beroep op de diensten en de infrastructuur van stad Antwerpen, bijvoorbeeld om subsidies aan te vragen of lokalen te reserveren. Om deze processen in goede banen te leiden en de communicatie met de burger …

Innovatie, Smart
Port of Antwerp inspecteert bruggen in 3D

Port of Antwerp zet al jaren in op slimme digitale oplossingen om de werking van de haven te verzekeren en te verbeteren. Ook voor het onderhoud van de haveninfrastructuur biedt technologie heel wat mogelijkheden.

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.