Lokale besturen worden vroeg of laat geconfronteerd met de nood aan een grondige digitale transformatie. De complexiteit van bestaande systemen, de diversiteit aan behoeften binnen de samenleving en de noodzaak om alle belanghebbenden mee te krijgen, maken van deze transformatie een uitdagende opgave. Samen met Cronos Public Services en competence center Foursevens ging Lokaal Bestuur Temse op zoek naar een sterke visie, strategie en project governance.
Bij het in kaart brengen van het bestaande digitale landschap ontdekte Lokaal Bestuur Temse dat er een grote mate van versnippering is in het gebruik van digitale tools. Bovendien werden nieuwe digitale trajecten ongecoördineerd en ad hoc opgezet. Voor ondersteuning bij het ontwikkelen van een algemene visie op digitalisering, het opstellen van een roadmap met prioriteitenlijst en begeleiding bij change management, deed Temse een beroep op onze experten van Foursevens.
Een betere digitale dienstverlening
Onze experten en het lokale bestuur werkten nauw samen om de digitale dienstverlening te verbeteren en de tevredenheid van de gebruiker te verhogen. Samen stelden we een concreet plan van aanpak op, gebaseerd op de bestaande capabilities. Dit plan maakte het mogelijk om de huidige digitale werking en de behoeften van alle clusters en teams te analyseren. Workshops over specifieke business capabilities brachten waardevolle synergiën en inzichten met zich mee. Medewerkers kregen inspraak en werden zo medeauteur van de digitale transformatie van hun organisatie.
Methodologie en roadmap
Het projectteam vertaalde de inzichten uit de workshops in concrete acties om de digitale transformatie te realiseren. We ontwikkelden een methodologie voor de werking bij digitale projecten, om in de toekomst op een gestructureerde en efficiënte manier te kunnen bouwen aan nieuwe digitale initiatieven. We waakten erover dat bepaalde parameters, zoals efficiëntie en veiligheid, meteen afgetoetst werden bij indiening van een initiatief. Ook stelden we een geprioriteerde roadmap op, waarbij we verschillende parameters gebruikten om projecten te analyseren en categoriseren. Deze roadmap dient als leidraad voor de volgorde en timing van de implementatie van digitale initiatieven, met het oog op het maximaliseren van de impact en het efficiënt gebruiken van middelen.
Digitale oplossingen op maat
Om de juiste digitale oplossingen te kunnen kiezen, stelden we concrete ontwerprichtlijnen op. Deze richtlijnen zorgden ervoor dat de technologische oplossingen aansloten bij de behoeften en doelstellingen van het Lokaal Bestuur. Vervolgens werkten we aan een stappenplan om de digitale strategie te lanceren. We baseerden de stappen op de bouwstenen die tijdens de workshops werden geïdentificeerd en zorgden er zo voor dat de digitale transformatie van Temse op een gestructureerde, efficiënte en effectieve manier kon worden gerealiseerd. Zowel menselijke als financiële middelen werden ingezet om de transformatie te ondersteunen en te versnellen.
Meer dan een succesverhaal
De Digitale Golf van Temse is meer dan een succesverhaal. Het is een inspirerende getuigenis over hoe een Lokaal Bestuur met ambitie en durf de toekomst omarmt en haar burgers centraal stelt. De sleutel tot succes ligt in een duidelijke visie, een gestructureerde aanpak, een nauwe samenwerking tussen alle betrokkenen en een focus op de behoeften van de burgers. Temse is klaar om de kansen die digitalisering biedt te benutten en haar burgers een nog betere dienstverlening te bieden, en wij zijn tevreden dat we dit samen hebben mogen realiseren.