Aankondiging

Pionierswerk in Vlaanderen: het Solid Pod-platform van Athumi

  • Athumi

  • Data-economie

  • Solid

Athumi, Inrupt, De Cronos Groep en Cronos Public Services zetten hun samenwerking verder om het gebruik van Solid in Vlaanderen te versnellen. Solid Pods of Personal Online Datastores zijn persoonlijke digitale datakluizen waarbij privacy, transparantie en veiligheid centraal staan. Door de adoptie te versnellen hopen de partners tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar dit innovatieve platform.

De Pod is een innovatieve oplossing die de manier waarop we met data omgaan transformeert. Persoonlijke datastores scheppen vertrouwen door consumenten controle te geven over hun gegevens, terwijl bedrijven toegang kunnen krijgen tot hoogwaardige, first-party gegevens. Hierdoor behouden burgers de controle over hun data, terwijl bedrijven betere en meer gepersonaliseerde diensten kunnen ontwikkelen, wat de vertrouwensrelatie tussen beide partijen versterkt.  

Data-economie van de volgende generatie 

“Terwijl we de grenzen van data-innovatie blijven verleggen, bevestigt ons uitgebreide partnerschap met Inrupt en De Cronos Groep ons engagement om pionierswerk te verrichten in de data-economie van de volgende generatie in Vlaanderen”, zegt Björn De Vidts, Transitiemanager bij Athumi. “Samen leggen we de basis voor een toekomst waarin data zowel burgers als bedrijven empowert en duurzame groei en innovatie in alle sectoren stimuleert.” 

Solid-technologie 

Het Pod-platform van Athumi maakt gebruik van de open standaard Solid, een digitale datakluizeninfrastructuur die een reeks specificaties voor standaarden vastlegt om ervoor te zorgen dat burgers en bedrijven hun data veilig en gedecentraliseerd kunnen bewaren. “Via Solid-technologie brengen we niet alleen een revolutie teweeg in datasamenwerking, maar verstevigen we ook de positie van Vlaanderen als een belangrijke speler in het mondiale innovatie-ecosysteem”, aldus nog Björn De Vidts. John Bruce, CEO en mede-oprichter van Inrupt, vult aan: “We zijn trots om deze samenwerking voort te zetten en de vele innovatieve bedrijven in Vlaanderen te ondersteunen die voortbouwen op Solid-technologie. Terwijl Solid zich over de hele wereld verspreidt, blijft Vlaanderen vooroplopen bij de inzet ervan.” 

Burgercontrole en datasoevereiniteit 

Sinds de lancering in mei 2023 heeft het Solid Pod-platform interesse gewekt uit diverse sectoren, waaronder HR, onderwijs, energie en gezondheidszorg. Het uitgebreide partnerschap zorgt ervoor dat bedrijven uit al deze sectoren jarenlang zullen kunnen vertrouwen op Solid met Athumi Pods. Door de handen in elkaar te slaan met De Cronos Groep en Inrupt beschikt Athumi over de middelen en technologieën om zijn missie te vervullen: van Vlaanderen een lichtend voorbeeld maken van een data-economie van de volgende generatie die de principes van burgercontrole en datasoevereiniteit waarmaakt, zoals uiteengezet door de Europese Commissie. 

Meerjarige betrokkenheid en partnerschap 

“De Cronos Groep loopt altijd voorop bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën en de ondersteuning van bedrijven bij het verkennen van deze technologieën”, vertelt Sam Bambust, acting CEO van De Cronos Groep. Solid is een veelbelovende technologie voor ons, omdat we geloven dat burgers zich steeds meer bewust worden van hun persoonlijke gegevens en het oneigenlijk gebruik ervan. Samen met Athumi en Inrupt geloven we dat we een sterk partnerschap hebben om Solid te introduceren in Vlaanderen en de rest van Europa. Door onze meerjarige betrokkenheid voorzien we een aanzienlijke vooruitgang, waardoor burgers en bedrijven het eigendom van hun gegevens kunnen terugwinnen. 

Wenst u op de hoogte te blijven van al onze nieuwsupdates?

Volg dan zeker onze Cronos Public Services NV pagina op LinkedIn

Ontdek meer

In de pers
Slimme camera’s jagen op onveilige situaties: Vlaanderen zet in op proactieve detectie van verkeersongevallen
2 dagen geledenElke dag vallen er tientallen verkeersslachtoffers in ons land, en elk ongeval – hoe groot of klein ook – is er één te veel. Daarom lanceerde het Departement…
Lees meer
Aankondiging
Infront en Microsoft Dynamics 365 zorgen voor technologische innovatie bij De Lijn
3 maanden geledenDe Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn (& haar exploitanten) bedient dagelijks honderd duizenden mensen en is zo verantwoordelijk voor meer dan 200 miljoen voertuigkilometers op jaarbasis. Met behulp van…
Lees meer
Aankondiging
Spotbooking maakt toegang tot autoluwe zones en inname van openbaar domein in Mechelen makkelijker
3 maanden geledenStad Mechelen, Geosparc en Cronos Public Services slaan de handen in elkaar om de aanvraag van vergunningen gebruiksvriendelijker te maken voor burger én stadsdienst. Het project is wederom…
Lees meer
In de pers
Stad Brugge – toonaangevende toeristische trekpleister die technologie en innovatie stevig omarmt
3 maanden geledenStad Brugge zet de toon voor innovatie met de lancering van een nieuw Tourist Data Management System (TDMS). Met de hulp van Cronos Public Services en Codana ontwikkelden…
Lees meer

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.