Aankondiging

VLAIO Cybersecurity verbetertrajecten onder de aandacht

  • Cybersecurity

  • Verbetertrajecten

  • in samenwerking met VLAIO

De Vlaamse Regering en het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) investeren in cybersecurity bij kmo’s. Dat is nodig omdat kmo’s door een overvloed aan cyberaanvallen worden geteisterd. 60% van de cyberaanvallen zijn op kmo’s gericht. De vooruitzichten zien er bovendien niet rooskleurig uit!

Omdat de directe en indirecte schade van een cyberaanval niet te overzien is, investeert de Vlaamse Regering per jaar daarom 4 miljoen euro. Met dit budget wordt naast onderzoek, opleiding op cybersecurity verbetertrajecten bij kmo’s ingezet. Deze moeten de weerbaarheid van kmo’s verbeteren.

Cronos Public Services werd als partner geselecteerd en kan vanaf 2021 tot 40 kmo’s via deze gesubsidieerde verbetertrajecten begeleiden. Hierin wordt door VLAIO 50% van de totale kostprijs gesubsidieerd.

Het cybersecurity verbetertraject

Het cybersecurity verbetertraject bestaat uit 3 stappen:

  1. een grondige analyse
  2. de opmaak van een actieplan
  3. een implementatie rond de kritische risico’s

Stap 1: Analyse van de huidige weerbaarheid en maturiteit van de kmo

Aan de hand van een penetratietest en interviews/workshops met stakeholders worden kwetsbaarheden en risico’s in kaart gebracht.

Stap 2: Opmaak actieplan

Er wordt een actieplan opgemaakt waarbij de technische en organisatorische kwetsbaarheden en risico’s worden in uitdagingen en prioriteiten op korte en middellange termijn worden vertaald.

Stap 3: Implementatie

Tot slot wordt de cybersecurity-maturiteit van de kmo opgekrikt. Uw bedrijf wordt geadviseerd en ondersteund in verschillende cybersecurityaspecten en -domeinen. Dit steeds op maat van uw kmo. Binnen dit aanbod kan rond 3 van volgende 9 domeinen gewerkt worden (zie verder).

Voorbij de analyse: het aanpakken van bestaande risico’s en kwetsbaarheden
Na een grondige analyse zetten we in op het verbeteren van de huidige situatie binnen uw bedrijf. Samen met u werken we rond volgende acties:

De basis die bij elke kmo belangrijk is:

  • Opmaak van een cybersecurity beleid
  • Implementatie van een incident management proces
  • Bewustmaking van medewerkers

3 focustrajecten in technische domeinen die voor uw bedrijf belangrijk zijn (afgaand op de hoogste prioriteiten vastgesteld tijdens de analyse)

Omdat de weerbaarheid van uw bedrijf pas echt wordt verbeterd wanneer de nodige acties zijn ondernomen worden in dit pakket 21 (van de in totaal 36) dagen gereserveerd voor de implementatie. Onze cybersecurity experts gaan met en binnen uw bedrijf hands-on aan het werk om de situatie te verbeteren.

9 focustrajecten

De 9 focustrajecten waar na de analysefase 3 opties uit kunnen gekozen worden:

  • Asset management
  • Logische toegangscontrole
  • Netwerkbeveiliging
  • Endpoint protection
  • Veilig ontwikkelen
  • Back up management
  • Microsoft suite security (O365 / Azure)
  • Awareness
  • Governance

Heeft u interesse om een cybersecurity verbetertraject op te starten? Ik begeleid u graag samen met onze betrokken competence centers binnen De Cronos Groep.

BART VAN VUGT, CYBER SECURITY LEAD ADVISOR BIJ BOW TIE SECURITY (CYBERSECURITY ECOSYSTEEM BINNEN DE CRONOS GROEP)

Partnership met VLAIO: samen bouwen aan je #digitaletoekomst

De cyberveiligheid in bedrijven verhogen, dat is het doel van de Vlaamse overheid. Daarom heeft Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) 9 dienstverleners geselecteerd om kmo’s hierin te adviseren en begeleiden met elk hun eigen aanpak en expertise. Cronos Competence centers Bow Tie Security, Coalitions, Infosentry, IS4U, Nynox, SecWise, TSF en Uptime Group zijn daar samen met Cronos Public Services één van.

De 9 cybersecurity verbetertrajecten vindt u terug op www.vlaio.be. Deze maken deel uit van het Vlaams beleidsplan cybersecurity.

Interesse?

Verkrijgt u graag meer informatie over deze cybersecurity verbetertrajecten?

Ontdek meer

Project
Datamigratie en cyberveiligheid: FOD Sociale Zekerheid moderniseert IT-infrastructuur

13 juni 2024 – Het datacentrum van de FOD Sociale Zekerheid wordt tegen eind 2026 ontmanteld. Dit past binnen de bredere strategie van de federale overheid om de digitale transformatie te versnellen en de dataveiligheid te verhogen. De FOD ging op zoek naar een toekomstbestendige oplossing en vond die met de hulp van Cronos Public Services.

Lees meer
Raamcontract
Het VITO-raamcontract in de praktijk: Universiteit Antwerpen breidt opslaginfrastructuur uit

12 juni 2024 – Cronos Public Services werd via het VITO-raamcontract ingeschakeld om de opslaginfrastructuur van Universiteit Antwerpen uit te breiden. Dit project versterkt de digitale capaciteit van de universiteit en ondersteunt haar onderzoeksinitiatieven. Competence center Neoria werd ingeschakeld voor het leveren van hoogwaardige ICT-oplossingen.

Lees meer
Raamcontract
Optimaliseer uw bedrijfsprocessen met de Camunda-overeenkomst

11 juni 2024 – Het Cronos competence center Blue Goose haalde een raamovereenkomst met Smals binnen voor het leveren van Camunda-diensten en -support. Dit betekent dat u, als u actief bent binnen de overheid, een beroep kunt doen op Cronos Public Services om uw bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Lees meer
Awards
Jef De Wit en Dirk Deroost winnen IT Lifetime Achievement award van Computable

23 mei 2024 – Op Cybersec Europe 2024 werden gisteren de ComputableAwards uitgereikt en waar Dirk Deroost en Jef De Wit de IT Lifetime Achievement award in de wacht sleepten!

Lees meer

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.