Aankondiging

VLAIO Cybersecurity verbetertrajecten onder de aandacht

 • Cybersecurity

 • Verbetertrajecten

 • in samenwerking met VLAIO

De Vlaamse Regering en het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) investeren in cybersecurity bij kmo’s. Dat is nodig omdat kmo’s door een overvloed aan cyberaanvallen worden geteisterd. 60% van de cyberaanvallen zijn op kmo’s gericht. De vooruitzichten zien er bovendien niet rooskleurig uit!

Omdat de directe en indirecte schade van een cyberaanval niet te overzien is, investeert de Vlaamse Regering per jaar daarom 4 miljoen euro. Met dit budget wordt naast onderzoek, opleiding op cybersecurity verbetertrajecten bij kmo’s ingezet. Deze moeten de weerbaarheid van kmo’s verbeteren.

Cronos Public Services werd als partner geselecteerd en kan vanaf 2021 tot 40 kmo’s via deze gesubsidieerde verbetertrajecten begeleiden. Hierin wordt door VLAIO 50% van de totale kostprijs gesubsidieerd.

Het cybersecurity verbetertraject

Het cybersecurity verbetertraject bestaat uit 3 stappen:

 1. een grondige analyse
 2. de opmaak van een actieplan
 3. een implementatie rond de kritische risico’s

Stap 1: Analyse van de huidige weerbaarheid en maturiteit van de kmo

Aan de hand van een penetratietest en interviews/workshops met stakeholders worden kwetsbaarheden en risico’s in kaart gebracht.

Stap 2: Opmaak actieplan

Er wordt een actieplan opgemaakt waarbij de technische en organisatorische kwetsbaarheden en risico’s worden in uitdagingen en prioriteiten op korte en middellange termijn worden vertaald.

Stap 3: Implementatie

Tot slot wordt de cybersecurity-maturiteit van de kmo opgekrikt. Uw bedrijf wordt geadviseerd en ondersteund in verschillende cybersecurityaspecten en -domeinen. Dit steeds op maat van uw kmo. Binnen dit aanbod kan rond 3 van volgende 9 domeinen gewerkt worden (zie verder).

Voorbij de analyse: het aanpakken van bestaande risico’s en kwetsbaarheden
Na een grondige analyse zetten we in op het verbeteren van de huidige situatie binnen uw bedrijf. Samen met u werken we rond volgende acties:

De basis die bij elke kmo belangrijk is:

 • Opmaak van een cybersecurity beleid
 • Implementatie van een incident management proces
 • Bewustmaking van medewerkers

3 focustrajecten in technische domeinen die voor uw bedrijf belangrijk zijn (afgaand op de hoogste prioriteiten vastgesteld tijdens de analyse)

Omdat de weerbaarheid van uw bedrijf pas echt wordt verbeterd wanneer de nodige acties zijn ondernomen worden in dit pakket 21 (van de in totaal 36) dagen gereserveerd voor de implementatie. Onze cybersecurity experts gaan met en binnen uw bedrijf hands-on aan het werk om de situatie te verbeteren.

9 focustrajecten

De 9 focustrajecten waar na de analysefase 3 opties uit kunnen gekozen worden:

 • Asset management
 • Logische toegangscontrole
 • Netwerkbeveiliging
 • Endpoint protection
 • Veilig ontwikkelen
 • Back up management
 • Microsoft suite security (O365 / Azure)
 • Awareness
 • Governance

Heeft u interesse om een cybersecurity verbetertraject op te starten? Ik begeleid u graag samen met onze betrokken competence centers binnen De Cronos Groep.

BART VAN VUGT, CYBER SECURITY LEAD ADVISOR BIJ BOW TIE SECURITY (CYBERSECURITY ECOSYSTEEM BINNEN DE CRONOS GROEP)

Partnership met VLAIO: samen bouwen aan je #digitaletoekomst

De cyberveiligheid in bedrijven verhogen, dat is het doel van de Vlaamse overheid. Daarom heeft Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) 9 dienstverleners geselecteerd om kmo’s hierin te adviseren en begeleiden met elk hun eigen aanpak en expertise. Cronos Competence centers Bow Tie Security, Coalitions, Infosentry, IS4U, Nynox, SecWise, TSF en Uptime Group zijn daar samen met Cronos Public Services één van.

De 9 cybersecurity verbetertrajecten vindt u terug op www.vlaio.be. Deze maken deel uit van het Vlaams beleidsplan cybersecurity.

Interesse?

Verkrijgt u graag meer informatie over deze cybersecurity verbetertrajecten?

Ontdek meer

Aankondiging
Infront en Microsoft Dynamics 365 zorgen voor technologische innovatie bij De Lijn
1 maand geledenDe Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn (& haar exploitanten) bedient dagelijks honderd duizenden mensen en is zo verantwoordelijk voor meer dan 200 miljoen voertuigkilometers op jaarbasis. Met behulp van…
Lees meer
Aankondiging
Spotbooking maakt toegang tot autoluwe zones en inname van openbaar domein in Mechelen makkelijker
1 maand geledenStad Mechelen, Geosparc en Cronos Public Services slaan de handen in elkaar om de aanvraag van vergunningen gebruiksvriendelijker te maken voor burger én stadsdienst. Het project is wederom…
Lees meer
In de pers
Stad Brugge – toonaangevende toeristische trekpleister die technologie en innovatie stevig omarmt
1 maand geledenStad Brugge zet de toon voor innovatie met de lancering van een nieuw Tourist Data Management System (TDMS). Met de hulp van Cronos Public Services en Codana ontwikkelden…
Lees meer
Project
Microsoft Copilot: een nieuw tijdperk van juridische efficiëntie bij FOD Justitie
1 maand geledenDe FOD Justitie kan sinds kort een beroep doen op een slimme assistent. In samenwerking met Microsoft heeft competence center RoboRana een baanbrekende proof of concept gerealiseerd, speciaal…
Lees meer

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.