Aankondiging

VLAIO Cybersecurity verbetertrajecten onder de aandacht

 • Cybersecurity

 • Verbetertrajecten

 • in samenwerking met VLAIO

De Vlaamse Regering en het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) investeren in cybersecurity bij kmo’s. Dat is nodig omdat kmo’s door een overvloed aan cyberaanvallen worden geteisterd. 60% van de cyberaanvallen zijn op kmo’s gericht. De vooruitzichten zien er bovendien niet rooskleurig uit!

Omdat de directe en indirecte schade van een cyberaanval niet te overzien is, investeert de Vlaamse Regering per jaar daarom 4 miljoen euro. Met dit budget wordt naast onderzoek, opleiding op cybersecurity verbetertrajecten bij kmo’s ingezet. Deze moeten de weerbaarheid van kmo’s verbeteren.

Cronos Public Services werd als partner geselecteerd en kan vanaf 2021 tot 40 kmo’s via deze gesubsidieerde verbetertrajecten begeleiden. Hierin wordt door VLAIO 50% van de totale kostprijs gesubsidieerd.

Het cybersecurity verbetertraject

Het cybersecurity verbetertraject bestaat uit 3 stappen:

 1. een grondige analyse
 2. de opmaak van een actieplan
 3. een implementatie rond de kritische risico’s

Stap 1: Analyse van de huidige weerbaarheid en maturiteit van de kmo

Aan de hand van een penetratietest en interviews/workshops met stakeholders worden kwetsbaarheden en risico’s in kaart gebracht.

Stap 2: Opmaak actieplan

Er wordt een actieplan opgemaakt waarbij de technische en organisatorische kwetsbaarheden en risico’s worden in uitdagingen en prioriteiten op korte en middellange termijn worden vertaald.

Stap 3: Implementatie

Tot slot wordt de cybersecurity-maturiteit van de kmo opgekrikt. Uw bedrijf wordt geadviseerd en ondersteund in verschillende cybersecurityaspecten en -domeinen. Dit steeds op maat van uw kmo. Binnen dit aanbod kan rond 3 van volgende 9 domeinen gewerkt worden (zie verder).

Voorbij de analyse: het aanpakken van bestaande risico’s en kwetsbaarheden
Na een grondige analyse zetten we in op het verbeteren van de huidige situatie binnen uw bedrijf. Samen met u werken we rond volgende acties:

De basis die bij elke kmo belangrijk is:

 • Opmaak van een cybersecurity beleid
 • Implementatie van een incident management proces
 • Bewustmaking van medewerkers

3 focustrajecten in technische domeinen die voor uw bedrijf belangrijk zijn (afgaand op de hoogste prioriteiten vastgesteld tijdens de analyse)

Omdat de weerbaarheid van uw bedrijf pas echt wordt verbeterd wanneer de nodige acties zijn ondernomen worden in dit pakket 21 (van de in totaal 36) dagen gereserveerd voor de implementatie. Onze cybersecurity experts gaan met en binnen uw bedrijf hands-on aan het werk om de situatie te verbeteren.

9 focustrajecten

De 9 focustrajecten waar na de analysefase 3 opties uit kunnen gekozen worden:

 • Asset management
 • Logische toegangscontrole
 • Netwerkbeveiliging
 • Endpoint protection
 • Veilig ontwikkelen
 • Back up management
 • Microsoft suite security (O365 / Azure)
 • Awareness
 • Governance

Heeft u interesse om een cybersecurity verbetertraject op te starten? Ik begeleid u graag samen met onze betrokken competence centers binnen De Cronos Groep.

BART VAN VUGT, CYBER SECURITY LEAD ADVISOR BIJ BOW TIE SECURITY (CYBERSECURITY ECOSYSTEEM BINNEN DE CRONOS GROEP)

Partnership met VLAIO: samen bouwen aan je #digitaletoekomst

De cyberveiligheid in bedrijven verhogen, dat is het doel van de Vlaamse overheid. Daarom heeft Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) 9 dienstverleners geselecteerd om kmo’s hierin te adviseren en begeleiden met elk hun eigen aanpak en expertise. Cronos Competence centers Bow Tie Security, Coalitions, Infosentry, IS4U, Nynox, SecWise, TSF en Uptime Group zijn daar samen met Cronos Public Services één van.

De 9 cybersecurity verbetertrajecten vindt u terug op www.vlaio.be. Deze maken deel uit van het Vlaams beleidsplan cybersecurity.

Interesse?

Verkrijgt u graag meer informatie over deze cybersecurity verbetertrajecten?

Ontdek meer

In de pers
Modulair: een online platform om de leegstand in de stad Brugge tegen te gaan

21 september 2023 – Deze maand werd het online platform Modulair gelanceerd. Een verbindend netwerk tussen ondernemers, eigenaars en het beleid waarmee er slim wordt omgegaan met leegstaande ruimtes in de stad Brugge.

Lees meer
Event
Breng ons een bezoek op Trefdag Vlaanderen Digitaal 2023

15 september 2023 – Dit jaar draait alles om ‘Connecting the dots. Samen maken we het verschil!’. Een thema dat benadrukt hoe technologie, data en digitale dienstverlening Vlaanderen en haar overheden transformeren. Bezoek ons op onze stand, naast deze van Digitaal Vlaanderen.

Lees meer
Project
Een geoptimaliseerde dienstverlening bij Energiehuis Oostende dankzij Salesforce Service Cloud

31 augustus 2023 –
Een ware Salesforce transformatie zorgt voor een geoptimaliseerde dienstverlening bij Energiehuis Oostende. Samen met onze experten van competence center Brightfox hielpen we hen de overstap naar Salesforce Service Cloud te maken.

Lees meer
Project
Een nieuw centraal platform op basis van Drupal 9 voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) van de Vlaamse Overheid

24 augustus 2023 – Het nieuwe platform biedt niet alleen een naadloze ervaring met functionaliteiten zoals een fotocarrousel en broodkruimelnavigatie, maar heeft ook een innovatieve subsidiewijzer geïntegreerd.

Lees meer

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.