Aankondiging

VLAIO Cybersecurity verbetertrajecten onder de aandacht

 • Cybersecurity

 • Verbetertrajecten

 • in samenwerking met VLAIO

De Vlaamse Regering en het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) investeren in cybersecurity bij kmo’s. Dat is nodig omdat kmo’s door een overvloed aan cyberaanvallen worden geteisterd. 60% van de cyberaanvallen zijn op kmo’s gericht. De vooruitzichten zien er bovendien niet rooskleurig uit!

Omdat de directe en indirecte schade van een cyberaanval niet te overzien is, investeert de Vlaamse Regering per jaar daarom 4 miljoen euro. Met dit budget wordt naast onderzoek, opleiding op cybersecurity verbetertrajecten bij kmo’s ingezet. Deze moeten de weerbaarheid van kmo’s verbeteren.

Cronos Public Services werd als partner geselecteerd en kan vanaf 2021 tot 40 kmo’s via deze gesubsidieerde verbetertrajecten begeleiden. Hierin wordt door VLAIO 50% van de totale kostprijs gesubsidieerd.

Het cybersecurity verbetertraject

Het cybersecurity verbetertraject bestaat uit 3 stappen:

 1. een grondige analyse
 2. de opmaak van een actieplan
 3. een implementatie rond de kritische risico’s

Stap 1: Analyse van de huidige weerbaarheid en maturiteit van de kmo

Aan de hand van een penetratietest en interviews/workshops met stakeholders worden kwetsbaarheden en risico’s in kaart gebracht.

Stap 2: Opmaak actieplan

Er wordt een actieplan opgemaakt waarbij de technische en organisatorische kwetsbaarheden en risico’s worden in uitdagingen en prioriteiten op korte en middellange termijn worden vertaald.

Stap 3: Implementatie

Tot slot wordt de cybersecurity-maturiteit van de kmo opgekrikt. Uw bedrijf wordt geadviseerd en ondersteund in verschillende cybersecurityaspecten en -domeinen. Dit steeds op maat van uw kmo. Binnen dit aanbod kan rond 3 van volgende 9 domeinen gewerkt worden (zie verder).

Voorbij de analyse: het aanpakken van bestaande risico’s en kwetsbaarheden
Na een grondige analyse zetten we in op het verbeteren van de huidige situatie binnen uw bedrijf. Samen met u werken we rond volgende acties:

De basis die bij elke kmo belangrijk is:

 • Opmaak van een cybersecurity beleid
 • Implementatie van een incident management proces
 • Bewustmaking van medewerkers

3 focustrajecten in technische domeinen die voor uw bedrijf belangrijk zijn (afgaand op de hoogste prioriteiten vastgesteld tijdens de analyse)

Omdat de weerbaarheid van uw bedrijf pas echt wordt verbeterd wanneer de nodige acties zijn ondernomen worden in dit pakket 21 (van de in totaal 36) dagen gereserveerd voor de implementatie. Onze cybersecurity experts gaan met en binnen uw bedrijf hands-on aan het werk om de situatie te verbeteren.

9 focustrajecten

De 9 focustrajecten waar na de analysefase 3 opties uit kunnen gekozen worden:

 • Asset management
 • Logische toegangscontrole
 • Netwerkbeveiliging
 • Endpoint protection
 • Veilig ontwikkelen
 • Back up management
 • Microsoft suite security (O365 / Azure)
 • Awareness
 • Governance

Heeft u interesse om een cybersecurity verbetertraject op te starten? Ik begeleid u graag samen met onze betrokken competence centers binnen De Cronos Groep.

BART VAN VUGT, CYBER SECURITY LEAD ADVISOR BIJ BOW TIE SECURITY (CYBERSECURITY ECOSYSTEEM BINNEN DE CRONOS GROEP)

Partnership met VLAIO: samen bouwen aan je #digitaletoekomst

De cyberveiligheid in bedrijven verhogen, dat is het doel van de Vlaamse overheid. Daarom heeft Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) 9 dienstverleners geselecteerd om kmo’s hierin te adviseren en begeleiden met elk hun eigen aanpak en expertise. Cronos Competence centers Bow Tie Security, Coalitions, Infosentry, IS4U, Nynox, SecWise, TSF en Uptime Group zijn daar samen met Cronos Public Services één van.

De 9 cybersecurity verbetertrajecten vindt u terug op www.vlaio.be. Deze maken deel uit van het Vlaams beleidsplan cybersecurity.

Interesse?

Verkrijgt u graag meer informatie over deze cybersecurity verbetertrajecten?

Ontdek meer

Generatieve AI in de publieke sector: implicaties, toepassingen & toekomst

16 februari 2023 – Ontdek de grenzeloze mogelijkheden van deze baanbrekende technologie en kom te weten hoe het onze manier van leven en werken nu al verandert tijdens deze webinar.

Lees meer
Project
RSZ – ONSS gaat aan de slag met Matomo voor GDPR-proof webanalyses en data dashboards


09 februari 2023 – Samen met onze experten van competence center Fluo gingen we bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid aan de slag om GDPR-proof webanalyses en data dashboards op te maken in Matomo.

Lees meer
Aankondiging
Raamovereenkomst Archiefverwerking en Adviesverlening

02 februari 2023 – Samen met competence center Zeticon en het ecosysteem van maatwerkbedrijven rond Leve De Economie sloten we met Het Facilitiar Bedrijf van de Vlaamse overheid de raamovereenkomst Archiefverwerking en Adviesverlening af. Met deze raamovereenkomst kan u beroep doen op onze informatiebeheer experten.

Lees meer
Actualiteit
Beste wensen voor 2023!

22 december 2022 – We wensen u vanwege het Cronos Public Services team fijne feestdagen toe.
En in 2023 staan we naar goede gewoonte opnieuw voor u klaar!

Lees meer

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.