Creatief

CJM haalt IT-talent op maat in huis

Om als hedendaagse organisatie te beantwoorden aan de vragen en behoeften van de burger, is een gebruiksvriendelijke digitale omgeving onontbeerlijk. Dat weet ook het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM). Om hun webapplicatie Kiosk te optimaliseren, zocht CJM een Test Engineer en die vonden ze dankzij Cronos Public Services.

CJM ontwikkelde de webapplicatie Kiosk voor de aanvraag van werkings- en projectsubsidies, beurzen en certificaten. Om te testen of de online formulieren daarvoor naar behoren werken of wat de eventuele foutmeldingen zijn, was het CJM op zoek naar een Test Engineer. Cronos Public Services stapte graag mee in dit verhaal en vond de geschikte kandidaat bij Passwerk. Sinds 2008 schakelt dit IT-bedrijf met succes de kwaliteiten van mensen met een autismespectrumprofiel in voor software testing, software ontwikkeling, quality assurance opdrachten en Business Intelligence. De ambitie is om zo veel mogelijk personen met autisme binnen het reguliere arbeidscircuit tewerk te stellen en zo uit te groeien tot een unieke speler op de markt. Kortom, een weldoordachte combinatie van maatwerk en competentiemanagement.

Inzetten op diversiteit

Cronos Public Services zet zich al jaren met vol enthousiasme in om Passwerk te promoten. Niet alleen om de maatschappelijke relevantie in de kijker te zetten, maar vooral om optimaal kansen te geven aan het grote potentieel van beschikbaar IT-talent. Momenteel stelt Passwerk maar liefst 143 consultants, 117 Test Engineers en 26 developers tewerk bij meer dan 200 klanten. Ongeveer de helft van de consultants werkt voor de federale, Vlaamse, Brusselse of Waalse overheid. Dat is geen toeval volgens Gert Willems, Teamverantwoordelijke IT bij CJM: “De kwaliteiten van personen met autisme komen volgens mij beter tot hun recht binnen een gestructureerde context met veel vaste procedures, zoals dat bij de overheid vaak het geval is. Wij zetten ook in op diversiteit en willen de kennis en ervaring van iedereen benutten. Mensen met autisme zijn goede analytische denkers en halen daardoor bugs uit software en applicaties die anders misschien niet meteen worden opgemerkt.”

Ondersteuning door jobcoach

Bij CJM zijn ze dus al langer overtuigd dat het loont om de talenten van personen met autisme aan te boren. Katleen Van de Cruys is Projectleider IT bij CJM en begeleidt sinds vorig jaar Test Engineer Lennart: “Onze eerdere ervaringen met Passwerk zijn altijd positief geweest. Het bedrijf biedt een goede ondersteuning voor hun consultants maar ook voor de betrokken bedrijven of organisaties. Zo is er een jobcoach die het hele proces opvolgt, van assessment over opleiding tot tewerkstelling. Voordat Lennart bij ons aan de slag ging, organiseerde de jobcoach een introductieworkshop om ons te informeren over autisme, wat de verwachtingen zijn, hoe we Lennart kunnen ondersteunen, … Elke nieuwe medewerker heeft tijd nodig om zich aan te passen, de collega’s te leren kennen en de werking van de organisatie te ontdekken. Bij Lennart was dat niet anders.”

Verrijkende samenwerking

Voor Lennart is het zijn eerste job, maar intussen neemt hij al verschillende taken op die Kathleen hem toewijst. Communicatie blijkt daarbij het belangrijkste codewoord. “Ik heb geleerd om heel duidelijke instructies te geven in bijvoorbeeld de chat in Teams en niet zomaar snel iets te schrijven. Of na een telefoongesprek stuur ik een samenvattende mail om alles nog eens goed gestructureerd uit te leggen. Het doet me plezier om Lennart te zien groeien in zijn rol. Dankzij Cronos Public Services hebben we er een professionele collega bij die beantwoordt aan al onze verwachtingen.”

Ook Gert Willems vindt de samenwerking een verrijking. Voor hem is dit een pleidooi om inclusief te werken, ook al vraagt dat een zeker engagement van de organisatie: .” De samenwerking met Passwerk is ook na vele jaren nog steeds het ideale antwoord op de digitale uitdagingen.

Op zoek naar IT-talent?

Cronos Public Services kent het IT-landschap door en door en is hét aanspreekpunt voor de Belgische publieke instellingen om de juiste oplossing te vinden voor digitale transformaties of IT-uitdagingen. Is jouw organisatie ook op zoek naar de best mogelijke IT-partner? Cronos Public Services zet je graag op weg om het profiel te vinden dat bij jouw project past.

“We zetten in op diversiteit en willen alle kennis en ervaring van iedereen benutten.”

– Gert Willems – Teamverantwoordelijke IT bij CJM

Katleen Van de Cruys
Lennart
Gert Willems

Ontdek meer

Innovatie
FIT investeert in modern data-ecosysteem

Data wordt niet voor niets omschreven als ‘het nieuwe goud’. Het is enorm waardevol, en dat weten ze ook bij Flanders Investment & Trade (FIT). Om export te stimuleren en buitenlandse bedrijven te overtuigen om te investeren in België …

Business
Wat zegt uw brein over uw potentieel? De Pensioendienst zocht het uit

Leidinggevenden binnen de Federale Pensioendienst dragen een grote verantwoordelijkheid. Voor hun team, maar ook voor alle burgers die beroep doen op hun diensten. De Pensioendienst ging op zoek naar een manier om de nieuwe lichting …

Innovatie
Stad Antwerpen en Digipolis bouwen aan de digitale dienstverlening van de toekomst

Elke dag doen Antwerpse verenigingen beroep op de diensten en de infrastructuur van stad Antwerpen, bijvoorbeeld om subsidies aan te vragen of lokalen te reserveren. Om deze processen in goede banen te leiden en de communicatie met de burger …

Innovatie
Innovatielab NMBS komt op stoom dankzij Cronos Public Services

De NMBS heeft de ambitie om een innoverende speler op de markt te worden door nieuwe technologieën maximaal te benutten om haar service te verbeteren. Om die snel te kunnen testen werd het Innovatielab opgericht.

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.