Innovatie

Artificial Intelligence deelt Bart Schols en zijn gasten in stukjes

Online televisieprogramma´s (her)bekijken, we doen het steeds vaker. Maar als je geen zin of tijd hebt om de hele uitzending uit te zitten, bestaan er handige chapters die je naar het startpunt van jouw keuze brengen. Tot voor kort werd die indeling manueel ingegeven bij de VRT. Om een en ander te automatiseren vroeg de openbare omroep Cronos Public Services om hulp.

Content opdelen in chapters is heel gebruiksvriendelijk, alleen hoe bepaal je de juiste ankerpunten? Neem nu het duidingsmagazine “De Afspraak” met Bart Schols, een typisch programma waarbij de mensen via het VRT NU platform zelf kiezen wat ze willen bekijken. Exact aanduiden waar en wanneer er wordt veranderd van onderwerp of spreker is minder eenvoudig dan je zou denken. Het is voor de redactiemedewerkers alvast een saaie en tijdrovende taak. Eentje die Artificial Intelligence (AI) ook kan uitvoeren en daarvoor klopte de VRT aan bij de experts van Brainjar, competence center van Cronos.

Focussen tijdens stand-up meetings

Algoritmen schrijven voor machine learning is een kolfje naar hun hand. Dit algoritme moest passen binnen de VRT-architectuur en modulair zijn zodat het makkelijk te vertalen is naar andere programma’s. “Aanvankelijk bekeken we het project heel ruim”, zegt Jasper Degryse, Data Scientist bij de VRT. “Brainjar heeft ons geholpen om te focussen op wat we echt nodig hadden. Via wekelijkse stand-up meetings werden stap voor stap denkpistes en problemen besproken. We kregen telkens heldere uitleg over codering en hoe we alles moesten documenteren om tot een afgewerkte pipeline te komen. Er werd ook meegedacht over toekomstige toepassingen. Die overlegmomenten hebben geholpen om de gedachtegang achter bepaalde beslissingen beter te begrijpen.”

Gezichten herkennen

Uitdagingen waren er voldoende. Parameters omschrijven waarmee AI zelf kan bepalen wat de schakelpunten zijn voor “De Afspraak” is op papier vrij eenvoudig. In de praktijk bleek dat de software moeite had om gezichten te herkennen bij een overviewshot in de studio. Bovendien moest het Cronos-team op korte tijd heel wat leren over beeldtaal. De VRT data-experts konden op hun beurt de bestaande AI-kennis in eigen huis verder uitbreiden.

Het beste van twee werelden

Het programma om metadata aan video´s toe te voegen leert zelf voortdurend bij, al blijft de menselijke input belangrijk. Brainjar hanteert human-in-the-loop, dat wil zeggen dat er voor dit project een VRT-redactielid het algoritme reviseert en corrigeert. Die feedback wordt gebruikt om de modellen te verbeteren, waardoor het systeem op lange termijn efficiënter werkt. “Mensen gebruiken andere parameters om content op te delen,” verduidelijkt Koen Muylaert, VRT-projectleider. “Bijvoorbeeld op basis van de expertise van de gast. De AI hanteert onder andere fysieke persoonlijkheidskenmerken. De combinatie van beiden maakt dat we tot een beter resultaat komen. Het is sowieso een groeiend proces.”

Pragmatische aanpak

Brainjar zette twee medewerkers deeltijds op het project en die duobaan bleek een goede match met het team binnen de VRT. Koen Muylaert: “Er was van bij het begin een klik. Het was de ideale combinatie van een theoretische benadering met een hands-on-mentaliteit. Dat was zeker een meerwaarde. Ik hou wel van zo´n pragmatische aanpak. Als we input gaven, werd er echt naar ons geluisterd en constructieve feedback gegeven. We werden dus goed ondersteund. De verwachtingen die ze scheppen, lossen ze in. Het zijn niet zomaar verkooppraatjes.”

Niet zomaar een experiment

Het AI-framework is in de toekomst inzetbaar voor andere content. De sky is the limit? “In principe wel, want dit was geen experimenteel project bedoeld voor slechts één programma,” zegt Jasper Degryse. “We kunnen het omzetten naar verschillende formats binnen het televisieaanbod. We sleutelen wel nog aan de integratie van dit model binnen de hele VRT-keten. Intussen concentreren we ons op nieuwe afleveringen van “De Afspraak”.

Het VRT-project toont opnieuw aan dat de samenwerking tussen Cronos Public Services en overheidsdiensten een win-winsituatie kan opleveren. Dries De Rydt, Data Engineer bij Brainjar: “Omdat we meteen werkten op de infrastructuur van de klant, waren er geen problemen om de tool te integreren. Dat is anders dan als je op het eigen systeem een product ontwikkelt. Het ging bovendien niet louter om een consulting opdracht. We konden ook de klant als coach begeleiden. Dat maakte deze samenwerking heel boeiend en leerrijk.”

“Als we input gaven, werd er echt naar ons geluisterd en constructieve feedback gegeven. We werden goed ondersteund.” 

– Koen Muylaert, projectleider bij VRT

Bart Schols
Dries De Rydt
Jasper Degryse
Koen Muylaert

Ontdek meer

Innovatie
Haven van Antwerpen-Brugge kiest met low-code voor vernieuwing en efficiëntie
Port of Antwerp-Bruges is steeds op zoek naar manieren om hun werking te optimaliseren. Met de hulp van Cronos Public Services zet het havenbedrijf volop in op low-code, een methode…
Innovatie
Van workshop naar praktijk: het RIZIV naar een wendbare organisatie
3 maanden geledenOnze maatschappij is voortdurend in verandering en hetzelfde geldt voor onze organisaties. Een gids die je ondersteunt bij die veranderingen komt altijd van pas. Voor het Rijksinstituut voor…
Smart
VITO innoveert met generatieve AI van GPT-4
3 maanden geledenGeneratieve artificiële intelligentie zit in de lift. Wie heeft er tegenwoordig nog niet van ChatGPT gehoord? Misschien heb je het zelf al wel eens uitgeprobeerd. Ook de Vlaamse…
Innovatie
De Vlaamse overheid kiest met Recht van voorkoop-toepassing voor toekomstbestendige technologie op maat
De Vlaamse overheid kan in bepaalde gebieden beroep doen op het recht van voorkoop. Dat recht geeft de overheid de mogelijkheid om onroerend goed te kopen met voorrang op kandidaat-kopers…

Elk kwartaal bundelen we relevant nieuws en boeiende cases in onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in om deze te ontvangen.